o θεωρούν ως το πρώτο βήμα για να εξασφαλίσουμε ζωντανές θάλασσες, αλλά και την επιβίωση του παραδοσιακού επαγγέλματος του ψαρά. Για να συνεχίσουμε, όπως υποστηρίζουν να έχουμε το ελληνικό ψάρι στο πιάτο μας.
Στην συνάντηση της περιβαλλοντικής οργάνωσης με παράκτιους ψαράδες, στην Ερμούπολη της Σύρου συζητήθηκαν τα προβλήματα της αλιείας που σχετίζονται άμεσα με την διατήρηση του θαλάσσιου περιβάλλοντος.
Ανάμεσά τους και πρόεδροι αλιευτικών σωματείων- από τα νησιά των Κυκλάδων (όπως Σύρος, Μύκονος, Άνδρος και Κύθνος). Η Άντζελα Λάζου, υπεύθυνη της εκστρατείας για το θαλάσσιο περιβάλλον στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace δήλωσε:
«Με τα ψάρια να μειώνονται δραματικά και τις μηχανότρατες να καταστρέφουν τις θάλασσες, το ελληνικό ψάρι και μαζί του το επάγγελμα του παράκτιου ψαρά, αποτελούν είδη υπό εξαφάνιση. Οι παράκτιοι ψαράδες είναι το μέλλον της αλιείας. Για αυτό το λόγο, Greenpeace και ψαράδες ενώνουμε τις δυνάμεις μας και διεκδικούμε δυναμικά ένα καλύτερο αύριο με ελληνικές θάλασσες γεμάτες ψάρια».
Για να συνεχίσει ο τομέας της αλιείας, οι ψαράδες των νησιωτικών περιοχών, να είναι βιώσιμος και να μην εξαφανιστούν είδη ψαριών στο Αιγαίο, η Greenpeace και οι παράκτιοι ψαράδες των Κυκλάδων ζητούν από το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας:
-Να προχωρήσει άμεσα τη δημιουργία θαλάσσιου καταφυγίου στις Βόρειες Κυκλάδες
-Να στηρίξει τη χάραξη μιας ευρωπαϊκής πολιτικής για την αλιεία (Κοινή Αλιευτική Πολιτική-ΚΑλΠ), η οποία θα στοχεύει στην αποτελεσματική προστασία των αλιευτικών μας πόρων μέσα από τον περιορισμό των καταστροφικών αλιευτικών μεθόδων.