Σάββατο, 6 Ιουλ.
26oC Αθήνα

Στα 56,6 δισ. δολ. οι παγκόσμιες επενδύσεις ΑΠΕ

Στα 56,6 δισ. δολ. οι παγκόσμιες επενδύσεις ΑΠΕ

Μειωμένες κατά 20% σε σχέση με πέρυσι εμφανίζονται οι παγκόσμιες επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, στο τρίτο τρίμηνο του 2012, φτάνοντας συνολικά στα 56,6 δισ. δολάρια. 

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της πρόσφατης έκθεσης του Bloomberg New Energy Finance, είναι η πρώτη χρονιά που οι επενδύσεις συρρικνώνονται ύστερα από οκτώ χρόνια συνεχούς ανάπτυξης. Ετσι, οι επενδύσεις στις ΗΠΑ μειώθηκαν στα 7,3 δισ. δολάρια, εμφανίζοντας ποσοστιαία μεταβολή -28% συγκριτικά με το προηγούμενο τρίμηνο του έτους και κατά -62% συγκριτικά με την ίδια περίοδο το 2011. 

 
Την ίδια στιγμή, οι επενδύσεις στην Ινδία μειώθηκαν κατά 16% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο και 60% συγκριτικά με πέρυσι, ενώ στη Βραζιλία οι επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 94%, φτάνοντας στο 1,9 δισ. δολάρια, συγκριτικά με το δεύτερο τρίμηνο που ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο και κατά 24% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι.
 
Οι επενδύσεις στην ηλιακή ενέργεια έφτασαν τα 33,8 δισ. δολάρια, δηλαδή είναι υπερδιπλάσιες των επενδύσεων, ύψους 15,5 δισ. δολαρίων, που πραγματοποιήθηκαν στην αιολική ενέργεια το τρίτο τρίμηνο του έτους. Στους κυριότερους ανασταλτικούς παράγοντες συγκαταλέγεται η πολιτική αβεβαιότητα αλλά και ο μεγάλος ανταγωνισμός που έχει συμπιέσει τις τιμές σε εξοπλισμούς φωτοβολταϊκών και αιολικών.  
 
Τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το 2012 οι επενδύσεις σε καθαρή ενέργεια θα παρουσιάσουν μείωση σε σχέση με το περσινό ρεκόρ των 280 δισ. δολαρίων. Αν αυτό επιβεβαιωθεί, το 2012 θα είναι η πρώτη χρονιά ύστερα από οκτώ χρόνια που οι παγκόσμιες επενδύσεις σημειώνουν πτώση, όπως επισημαίνεται στην έκθεση. Πάντως, στην πλειονότητά τους οι παγκόσμιοι ηγέτες συμμερίζονται την άποψη ότι η «πράσινη οικονομία» συνιστά ουσιαστικό εργαλείο για την έξοδο από την ύφεση, όμως από τα στοιχεία προκύπτει ότι οι επιχειρήσεις διστάζουν να επενδύσουν σε καθαρές τεχνολογίες. Να σημειωθεί ότι με βάση τα στοιχεία της έκθεσης οι παραδοσιακοί κυρίαρχοι των ΑΠΕ (ΗΠΑ, Ευρώπη και Κίνα) δείχνουν να χάνουν το προβάδισμα από αναδυόμενες οικονομίες σε Νότια Αμερική, Ασία και Αφρική.

Επαγγέλματα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε