Site icon NewsIT

Ψάρια υπάρχουν!

07.06.2012 | 15:51
Ψάρια υπάρχουν!

Το γύρο του κόσμου κάνει το τελευταίο διάστημα το video της ομιλίας του Έρνικ Σάλα. Η Μαρία Σαλωμίδη, Δρ. Περιβαλλοντολόγος στο Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), επεξηγεί στο NewsIt την εκκεντρική ομιλία του καθώς και την κατάσταση που επικρατεί στην χώρα μας. 

Σε αυτή τη διαφωτιστική ομιλία του, ο Ένρικ Σάλα, Θαλάσσιος Βιολόγος και γνωστός συνεργάτης του National Geographic, μας παρακινεί να σκεφτούμε τον ωκεανό σαν ένα παγκόσμιο ταμιευτήριο από το οποίο μάθαμε δυστυχώς να κάνουμε συνεχώς αναλήψεις αλλά ποτέ καταθέσεις. 
 
Με μια σειρά πειστικών παραδειγμάτων μας εξηγεί πώς μπορούμε να ξαναγεμίσουμε αυτό τον λογαριασμό δημιουργώντας “θαλάσσιες ρεζέρβες”, θύλακες δηλαδή ανενόχλητης θάλασσας ικανής να πραγματώνει απρόσκοπτα τον προαιώνιο φυσικό της ρόλο: την προσφορά πολύτιμων οικολογικών και οικονομικών οφέλων!
 
Ξεκινώντας τις έρευνές του στις Μεσογειακές ακτές της Ισπανίας, ο νεαρός ακόμα Σάλα είχε αρχικά σχηματίσει την εντύπωση ότι η «δική μας θάλασσα» είναι μια θάλασσα από φυσικού της φτωχή σε βιοποικιλότητα και βιομάζα. 
 
Μερικά χρόνια και πολλά ερευνητικά ταξίδια αργότερα, έχοντας ταξιδέψει και καταδυθεί σε μερικές από τις πιο μακρινές και συναρπαστικές γωνιές του πλανήτη, συνειδητοποίησε σταδιακά ότι η υποτιθέμενη φτώχεια της Μεσογείου δεν αντανακλούσε παρά την –επί χιλιετιών σωρευμένη- ανθρώπινη εκμετάλλευση.  
 
Οι θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές της Μεσογείου είναι άλλωστε η σπουδαιότερη απόδειξη: μικρές τσέπες γεμάτες χρώμα και κίνηση, ασύλληπτες εκρήξεις ζωής, ομορφιάς και ποικιλίας ειδών, που οι περισσότεροι τείνουμε αυθόρμητα να συσχετίζουμε αποκλειστικά και μόνο με εξωτικούς κι απόμακρους προορισμούς.
 
Σήμερα, με αφετηρία τη Σαντορίνη και άλλα νησιά του Αιγαίου και σε συνεργασία με τον Πιερ Υβ Κουστό, Έλληνες επιστήμονες και τις νησιωτικές τοπικές κοινωνίες, ο Ένρικ Σάλα στρέφει την ελπίδα στην αναζωογόνηση των ελληνικών θαλασσών και μας παρακινεί να υποστηρίξουμε ενεργά τα Θαλάσσια Πάρκα της Αλοννήσου και της Ζακύνθου αλλά και να ασκήσουμε πίεση για τη δημιουργία πολλών περισσότερων.  
 
“Μην περιμένετε από τους πολιτικούς!” δήλωνε σε σχετική συνέντευξή του, καλώντας τους Έλληνες να αναλάβουν πρωτοβουλία και να συνεργαστούν για τη θωράκιση του θαλάσσιου φυσικού πλούτου τους, ώστε σύντομα να αποκτήσουν ένα από τα ισχυρότερα και αποδοτικότερα όπλα τους ενάντια στην κρίση. 
 

Οικολογία Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version