Σύμφωνα με εκτίμηση της Γαλλικής υπηρεσίας ασφάλειας των πυρηνικών σταθμών που καλύπτει περισσότερο από το 1/3 των σταθμών στην ΕΕ, τα κόστη για τις αναγκαίες αναβαθμίσεις ασφάλειας κυμαίνονται από 30 έως 200 εκατομύρια ευρώ ανά μονάδα.
Η Οικολόγοι Πράσινοι θεωρούν πως η όλη άσκηση, τα stress tests, όπως υλοποιήθηκε απείχε πολύ από μια αυστηρή αξιολόγηση της ασφάλειας των πυρηνικών αντιδραστήρων της Ευρώπης σύμφωνα με τις βέλτιστες διαθέσιμες πρακτικές.
Όπως άλλωστε τόνισε με γραπτή ερώτησή του στο Ευρωκοινοβούλιο ο Ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος, δεν είναι μόνον ότι οι δοκιμές αντοχές ήταν ελλιπώς σχεδιασμένες.
Αρκετές από τις εθνικές ρυθμιστικές αρχές που συμφώνησαν στις προδιαγραφές τους, δε δημοσίευσαν κανένα αποτέλεσμα, ενώ τα αποτελέσματα, όπου έγιναν διαθέσιμα, έδειξαν ποικιλία αξεπέραστων προβλημάτων.
Oπως απειλές από πλημμύρες των κοντινών ποταμών, πιθανή γεωλογική αστάθεια, σεισμούς, ανεπαρκείς ποσότητες νερού ψύξης σε περιόδους ξηρασίας και άλλα.
“Μετά την καταστροφή της Φουκοσίμα όμως, δεν είναι πλέον δυνατόν τέτοια κενά ασφαλείας να κρύβονται κάτω από το χαλί, ιδιαίτερα όταν υπό ένταξη στην ΕΕ χώρες σαν την Τουρκία κάνουν μεγαλεπήβολα πυρηνικά σχέδια σε αβέβαιο πλαίσιο ασφάλειας” αναφέρει ο κ. Νίκος Χρυσόγελος.
Δείτε την έκθεση: ec.europa.eu/energy/nuclear/safety/doc/com_2012_0571_en.pdf