Report it

Οικουμενικό…Περιβάλλον στη Χάλκη

Η Θεολογία του Περιβάλλοντος θα πρέπει να γίνει μέρος της εκπαίδευσης των κληρικών και εν γένει της Παιδείας, είναι μια απο τις απόψεις που ακούστηκαν στο συνέδριο που διοργανώνει το Οικουμενικό Πατριαρχείο στη Χάλκη.

Την διαπίστωση αυτή υποστήριξε ο μητροπολίτης Περγάμου Ιωάννης στο Διεθνές Περιβαλλοντικό Συνέδριο, που διοργάνωσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο σε συνεργασία με το Αμερικανικό Πανεπιστήμιο Σάουθερν Νιου Χαμσάιρ, στη Χάλκη.

 
«Πως μπορεί όμως η Θεολογία του Περιβάλλοντος να γίνει μέρος της κουλτούρας μας, δεδομένου ότι υπάρχει ανάγκη ενός οικολογικού ήθους και όχι μιας οικολογικής ηθικής;» διερωτήθηκε ο Μητροπολίτης Ιωάννης και επανέλαβε τι αρχές που διέπουν την οικολογική διδασκαλία της Εκκλησίας: «ο άνθρωπος δεν είναι ιδιοκτήτης ούτε οικονόμος της κτίσεως αλλά ιερέας της, καθότι καθήκον του είναι να την αναφέρει στον Δημιουργό της. Ο άνθρωπος δεν μπορεί να χρησιμοποιεί την κτίση σαν πηγή ενέργειας μετατρέποντας την έτσι σε αντικείμενο. Η έννοια της αμαρτίας πρέπει να διευρυνθεί ώστε να συμπεριλάβει κάθε καταστροφή κατά της Κτίσης».
 
Ο Μητροπολίτης Περγάμου αναφέρθηκε σε δύο διαφορετικές προσεγγίσεις του περιβαλλοντικού προβλήματος: τη ριζοσπαστική οικολογία (radical ecology), η οποία χρησιμοποιεί όσο το δυνατόν λιγότερο την τεχνολογία και είναι πρόθυμη να θυσιάσει το οικονομικό κέρδος χάριν του οικολογικού ήθους και αφετέρου τη διαχειριστική οικολογία (managerial ecology) η οποία θέτει την τεχνολογία στην υπηρεσία της οικονομίας.
 
«Η Εκκλησία δεν μπορεί παρά να ανήκει στη ριζοσπαστική οικολογία», τόνισε ο Μητροπολίτης Περγάμου, σχολίασε ότι «δυστυχώς η πλειονότητα των ανακοινώσεων του παρόντος Συνεδρίου ανήκε στη Διαχειριστική οικολογία» και τόνισε χαρακτηριστικά: «H άκρατη λατρεία της τεχνολογίας μας τυφλώνει».
 
Ως παράδειγμα θετικής οικολογικής συνείδησης ανάφερε το νέο ναό της Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Ζωοδόχου Πηγής Χρυσοπηγής Χανίων, που κατασκευάσθηκε με υλικά που έδωσε η φύση της περιοχής. Τα εγκαίνια του νέου ναού θα τελέσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
 
Μεταξύ των ομιλητών του συνεδρίου ήταν και η ανθρωπολόγος και ερευνήτρια Τζέιν Γκούνταλ, η οποία ύστερα από την ερευνητική εργασία της στην Αφρική, τη δεκαετία του ’60, έχει επικεντρώσει τις προσπάθειες της για την ευαισθητοποίηση και τη δραστηριοποίηση ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων σε προγράμματα που αφορούν την συνολική προστασία του περιβάλλοντος.
 
«Έχει χαθεί άραγε ο χρόνος για να σώσουμε τη γη; Θα έχετε ακούσει να λένε ότι “δεν κληρονομήσαμε τη γη από τους προγόνους μας, τη δανειστήκαμε από τα παιδιά μας”. Εγώ λοιπόν λέω ότι “την κλέψαμε από τα παιδιά μας”. Πρέπει να έχουμε προσωπική ευθύνη για να κάνουμε τη διαφορά. Και πρέπει να δουλέψουμε με τα παιδιά, γιατί από αυτά πρέπει να έρθει η αλλαγή», τόνισε η κυρία Γκούνταλ.
 
Στο Συνέδριο της Χάλκης συμμετείχαν περίπου 40 επιστήμονες, θρησκευτικοί λειτουργοί, περιβαλλοντολόγοι, πανεπιστημιακοί, επιχειρηματίες και δημοσιογράφοι από όλο τον κόσμο. Στις εργασίες του παρέστησαν – εκτός από τον οικοδεσπότη Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, οι Μητροπολίτες Δέρκων Απόστολος, Πριγκηποννήσων Ιάκωβος, Σασίμων Γεννάδιος, ο Πατριαρχικός Διάκονος Νήφων, η Καθηγουμένη της Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Ζωοδόχου Πηγής Χρυσοπηγής Χανίων Θεοξένη μαζί με την μοναχή Θεοσέμνη, ο Αρχιμανδρίτης κ. Δωρόθεος Κιούσης, Γραμματέας της Ι.Μ.Κηφισίας, ο π.Παντελεήμων Μανουσάκης, ο π.Λίνος από την Αδελφότητα της Ι.Μονής του Μπόζε και άλλοι κληρικοί από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
 
Report it

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Report it: Περισσότερα άρθρα