Σάββατο, 3 Αυγ.
28oC Αθήνα

Σε συμμόρφωση για την ποιότητα του αέρα καλεί εννέα χώρες η ΕΕ

Τσεχική Δημοκρατία, Εσθονία, Φινλανδία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Λουξεμβούργο, Ρουμανία, Σλοβενία και Ισπανία, παρέλειψαν να κοινοποιήσουν στην Επιτροπή τη μεταφορά της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την ποιότητα του αέρα στην εθνική τους νομοθεσία.

Εάν το πρόβλημα δεν διευθετηθεί, η Επιτροπή ενδέχεται να παραπέμψει τις υποθέσεις στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, όπως γράφει το www.econews.gr. Σύμφωνα με την οδηγία τα κράτη μέλη όφειλαν να μεριμνήσουν για τη μεταφορά της στο εθνικό δίκαιο πριν από τις 11 Ιουνίου 2010.

Τα κράτη μέλη υποχρεούνται να ενημερώνουν την Επιτροπή όταν έχουν θεσπίσει τα απαραίτητα μέτρα εφαρμογής. 

Τα εμπλεκόμενα κράτη μέλη έχουν προθεσμία δύο μηνών για να συμμορφωθούν.

Η οδηγία αναθεωρεί την ευρωπαϊκή νομοθεσία σχετικά με την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα με στόχο τη μείωση της ρύπανσης σε επίπεδα τα οποία να ελαχιστοποιούν τις επιβλαβείς επιδράσεις στην ανθρώπινη υγεία και στο περιβάλλον καθώς και τη βελτίωση της ενημέρωσης του κοινού για τους σχετικούς κινδύνους.

Καθιερώνει μάλιστα όριο όσον αφορά τις συγκεντρώσεις αερομεταφερόμενων λεπτών σωματιδίων κονιορτού.

Τα σωματίδια αυτά, τα οποία εκπέμπονται από ευρύ φάσμα πηγών, συμπεριλαμβανομένων των οχημάτων ντίζελ, διαφόρων βιομηχανικών διαδικασιών και λεβήτων οικιακής χρήσης, έχουν πλέον αναγνωριστεί ως ο πλέον επικίνδυνος ατμοσφαιρικός ρύπος για την ανθρώπινη υγεία.

Οικολογία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε