Δηλαδή το 66% των απορριμμάτων που μάζεψαν οι εθελοντές της HELMEPA σε 75 παραλίες της Ελλάδας. Τα 129.000 αποτσίγαρα που αφαίρεσαν οι εθελοντές από τις παραλίες θα αντιστοιχούσαν σε 6.450 πακέτα τσιγάρων.
Τα αποτσίγαρα συνεχίζουν να αποτελούν με διαφορά το πολυπληθέστερο απόρριμμα στις ελληνικές ακτές.
Οι 3.305 εθελοντές της HELMEPA από 114 συνεργαζόμενους φορείς σε όλη την Ελλάδα, καθάρισαν συνολικά 508 χιλιόμετρα ακτογραμμής σε 75 περιοχές της χώρας συλλέγοντας 14 τόνους απορριμμάτων.
Κατά τη διάρκεια των καθαρισμών, οι εθελοντές κατέγραψαν με λεπτομέρεια σε ειδικά δελτία τα απορρίμματα συνεισφέροντας έτσι σημαντικά στοιχεία για την ποσότητα, σύνθεση και προέλευση των απορριμμάτων.
Τα 129.000 αποτσίγαρα που αφαίρεσαν οι εθελοντές από τις παραλίες θα αντιστοιχούσαν σε 6.450 πακέτα τσιγάρων.
Βασικό συμπέρασμα της έρευνας είναι πως οι δραστηριότητες αναψυχής στην παράκτια ζώνη συνεχίζουν να έχουν το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για τη ρύπανση των ελληνικών θαλασσών και ακτών με απορρίμματα.
Συγκεκριμένα, από παράκτιες δραστηριότητες και την αναψυχή προέρχεται το 28,5% των απορριμμάτων, ενώ δύο στα τρία απορρίμματα (66%) προέρχονται από καπνιστές.
Το εξίσου ανησυχητικό, ήταν η παρουσία, και φέτος, πλαστικών συσκευασιών, διάσπαρτων στις παράκτιες περιοχές.
Τα στοιχεία αυτά αξιοποιούνται από τη HELMEPA για την παρακολούθηση του προβλήματος των θαλάσσιων απορριμμάτων σε εθνικό επίπεδο στο πλαίσιο της εφαρμογής της Θαλάσσιας Στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη χώρα μας.
Επίσης, προωθούνται στο μη-κυβερνητικό οργανισμό Ocean Conservancy των ΗΠΑ που συντονίζει την εκστρατεία παγκοσμίως ώστε να συμπεριληφθούν στην ετήσια έκθεση του που θα δημοσιευθεί τον Απρίλιο 2013.
Ενθαρρυντική είναι η συμμετοχή εθελοντών στην φετινή εκστρατεία καθαρισμού των ακτών στην Ελλάδα, στην οποία σημειώθηκε αύξηση 22% σε σχέση με το 2011.
Σε μία δύσκολη εποχή για τη χώρα μας, η θερμή ανταπόκριση τοπικών φορέων, εταιρειών, μαθητών και του ευρύτερου κοινού στην πρόσκληση της HELMEPA δίνει ελπίδες.
Από την άλλη, τα στοιχεία, της Ελληνικής Ένωσης Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος αποδεικνύεται ότι δυστυχώς η συμπεριφορά πολλών συμπολιτών μας προς το θαλάσσιο και παράκτιο περιβάλλον της πατρίδας μας συνεχίζει να χαρακτηρίζεται από αδιαφορία και ανευθυνότητα.
Και αυτό ευτυχώς, επιδέχεται βελτίωσης, με αλλαγή, όμως, των κακών συνηθειών.