Ανακύκλωση

Περιβαλλοντική εκπαίδευση στο Νέο Ψυχικό

Μαθήματα ανακύκλωσης, καλλιέργειας αστικών κήπων, γνωριμίας με τα ζώα, τα πουλιά και τα φυτά, προσφέρονται από πέντε περιβαλλοντικές οργανώσεις, στο καταπράσινο Οικολογικό Πάρκο Νέου Ψυχικού.

Κάθε οργάνωση έχει συγκεκριμένο πρόγραμμα, κάθε εβδομάδα την ίδια ημέρα και, μετά από συνεννόηση, μαθητές όλων των τάξεων, αλλά και ομάδες ενηλίκων, επισκέπτονται το πάρκο και «μυούνται» στην αγάπη για τη φύση και την προστασία της.

Η σημασία της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, τονίζει στο ΑΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Φιλοθέης-Ψυχικού, Βίκτορας Σαμαρόπουλος, είναι τεράστια, μιας και τα παιδιά ενημερώνονται, ευαισθητοποιούνται και ταυτόχρονα μαθαίνουν να λειτουργούν ως ενεργοί πολίτες. Ο κ. Σαμαρόπουλος επισημαίνει χαρακτηριστικά ότι «τα παιδιά, συχνά, επιβάλλουν την ανακύκλωση στο σπίτι τους. Μαθαίνουν για τα ανακυκλώσιμα υλικά στο σχολείο και στα περιβαλλοντικά προγράμματα και πιέζουν τους γονείς τους να προχωρήσουν και αυτοί».
 
Τα εκπαιδευτικά προγράμματα υλοποιούνται από τον δήμο Φιλοθέης- Ψυχικού και οι οργανώσεις που παρέχουν τα μαθήματα είναι, τη Δευτέρα, η Ελληνική Εταιρία Προστασίας Φύσης (ΕΕΠΦ), την Τρίτη, η WWF Ελλάς, την Τετάρτη, το ΚΕΑΝ (Κύτταρο Εναλλακτικών Αναζητήσεων Νέων), την Πέμπτη, ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ και την Παρασκευή, η ΕΛΙΞ.
 
Σε όλα τα προγράμματα, γίνεται λόγος για τη διαδικασία της ανακύκλωσης. Ωστόσο, κάθε ημέρα έχει διαφορετική θεματική, γι’ αυτό και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παρακολουθήσουν περισσότερα από ένα σεμινάρια. Τη Δευτέρα, για παράδειγμα, δημιουργούν κομπόστ, γνωρίζουν τα αρωματικά φυτά και παίζουν τον «κρυμμένο θησαυρό του πράσινου μονοπατιού». Την Τρίτη, ανακαλύπτουν τα ζώα και τα φυτά του πάρκου και τις έννοιες της βιοποικιλότητας και του βιότοπου, ενώ μέσα από την ιστορία ενός κουτιού, συνθέτουν το οικολογικό αποτύπωμα του προϊόντος, από την εξόρυξη των πρώτων υλών για την κατασκευή του ως την απόρριψή του. Την Τετάρτη, οι συμμετέχοντες παίζουν στο Πλάνετμπουκ, ένα παζλ που στόχο έχει να «ξαναφτιάξει» τη γη και γνωρίζουν την οικο-κηπουρική και τα εργαλεία, δημιουργώντας λαχανόκηπο και φυτώριο. Την Πέμπτη, έρχονται σε επαφή με την άγρια ζωή και τα είδη που κινδυνεύουν (αρκούδα, λύκος), τα δασικά οικοσυστήματα και τα είδη χλωρίδας και πανίδας. Τέλος, την Παρασκευή, με διαδραστικά παιχνίδια, κουίζ και κατασκευές, καλλιεργούν το αίσθημα ευθύνης προς το περιβάλλον, την κοινωνία και τον πολιτισμό.
 
«Παλιότερα, υποδεχόταν τους επισκέπτες ένας υπάλληλος του δήμου και έλεγε κάποια πράγματα. Τώρα, η εκπαίδευση αναβαθμίστηκε με ανθρώπους που γνωρίζουν το αντικείμενο και δουλεύουν με το περιβάλλον συστηματικά» υπογραμμίζει ο κ. Σαμαρόπουλος. Τονίζει, τέλος, πως οι εντυπώσεις των συμμετεχόντων για τα εκπαιδευτικά προγράμματα είναι εξαιρετικές και η συμμετοχή μεγάλη.
 
Όλα τα μαθήματα, αξιοποιούν τα επτά στρέμματα του πάρκου, τον βοτανικό κήπο με τα αντιπροσωπευτικά είδη δέντρων και λουλουδιών απ’ όλη την Ελλάδα, την παιδική χαρά με τον «λαβύρινθο των φυτών» και περιλαμβάνουν βόλτα 300 μέτρων, με το τρενάκι που περνάει δίπλα από συντριβάνια και τεχνητές λίμνες. Ο κ. Σαμαρόπουλος αναφέρει πως το εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα διαρκέσει μέχρι τα τέλη Ιουνίου, αλλά για τα νηπιαγωγεία ή για ομάδες ενήλικων που ενδιαφέρονται, θα παραταθεί και τον Ιούλιο. Μετά, θα ξεκινήσει και πάλι, τον Σεπτέμβριο.
Ανακύκλωση

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ανακύκλωση: Περισσότερα άρθρα