Site icon NewsIT
12:26 | 10.10.12

“Εξυπνο” ρούχο εναντίον ατμοσφαρικής μόλυνσης

“Εξυπνο” ρούχο εναντίον ατμοσφαρικής μόλυνσης
Newsit Newsroom

Μέσα στην επόμενη διετία θα πλένουμε τα ρούχα με συγκεκριμένο απορυπαντικό, ύστερα θα τα φοράμε και πηγαίνοντας στη δουλειά μας θα καταπολεμούμε τη ρύπανση.  θα "καθαρίζαμε" την ίδια ποσότητα χημικών ουσιών που παράγεται καθημερινά από ένα μέσο αυτοκίνητο. Αυτό υποστηρίζει το πανεπιστήμιο Σέφιλντ του Λονδίνου.  

Αυτό θα γίνει δυνατό χάρη σ’ ένα πρωτοποριακό υγρό καθαρισμού για πλυντήρια ρούχων, το οποίο περιέχει μικροσκοπικά σωματίδια που «τρώνε» την ατμοσφαιρική μόλυνση.

 
Το υγρό, σύμφωνα με τις δοκιμές, δουλεύει ιδιαίτερα καλά με τα υφάσματα ντένιμ που χρησιμοποιούνται στα τζιν. Κι επειδή στη Γη κυκλοφορούν περισσότερα τζιν από όλους τους κατοίκους της, είναι φανερό ότι υπάρχει πεδίο δόξης λαμπρό για το νέο καθαριστικό
 
Η εν λόγω ουσία, με την ονομασία “CatClo”, η οποία σχεδιάζεται να βγει στο εμπόριο, αποτελεί προϊόν συνεργασίας του βρετανικού πανεπιστημίου του Σέφιλντ (με επικεφαλής τον καθηγητή Τόνι Ράιαν) και του Κολλεγίου Μόδας του Λονδίνου (με επικεφαλής την καθηγήτρια Έλεν Στόρι.
 
Τα ρούχα πλένονται στο πλυντήριο με το πρωτοποριακό υγρό που περιέχει νανοσωματίδια διοξειδίου του τιτανίου, τα οποία προσκολλώνται σφιχτά στα ύφασμα. Όταν, στη συνέχεια, φορέσει κανείς το πλυμένο ρούχο και το ύφασμα με τα νανοσωματίδια έρθει σε επαφή με τα οξείδια αζώτου του αέρα, τότε προκαλείται μια χημική αντίδραση οξείδωσης, με τελικό αποτέλεσμα να καθαρίζει η ατμόσφαιρα.
 
Τα οξείδια του αζώτου που απορροφούνται μ’ αυτό τον τρόπο από τον αέρα, είναι τελείως άοσμα και άχρωμα και δεν αποτελούν κίνδυνο για αυτόν που φοράει το ρούχο, από το οποίο απομακρύνονται όταν αυτό ξαναπλυθεί, αν δεν έχουν ήδη διαλυθεί μέσω του ιδρώτα του σώματος.
 
 Το ίδιο το καθαριστικό υγρό είναι απολύτως αβλαβές και τα νανοσωματίδια δεν είναι ορατά πάνω στο ρούχο.
 
Υπολογίζεται ότι κάποιος που φοράει ρούχα πλυμένα με CatClo, θα μπορεί να απομακρύνει περίπου πέντε κιλά οξειδίων του αζώτου από τον αέρα μέσα σε μια ημέρα, δηλαδή περίπου όση η ποσότητα των ίδιων χημικών ουσιών που παράγεται καθημερινά από ένα μέσο αυτοκίνητο.
 
Τα οξείδια του αζώτου παράγονται από τις εξατμίσεις των οχημάτων και αποτελούν μεγάλη πηγή ρύπανσης της ατμόσφαιρας στις πόλεις, επιδεινώνοντας ασθένειες όπως το άσθμα και άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι όσοι υποφέρουν από αναπνευστικές παθήσεις και φοράνε τέτοια ρούχα, θα αναπνέουν γύρω τους καθαρότερο αέρα.
 
Όπως είπε ο Ράιαν, το υγρό CatClo ανήκει στο νέο πεδίο των φωτοκαταλυτικών υλικών, τα οποία, με την παρουσία του ηλιακού φωτός, λειτουργούν ως καταλύτες, προκαλώντας διάφορες χημικές αντιδράσεις.
 
«Με το CatClo, ο στόχος μας είναι να μετατρέψουμε τα ρούχα σε καταλυτικές επιφάνειες που θα καθαρίζουν τον αέρα», τόνισε ο βρετανός καθηγητής. Όπως είπε, «αν χιλιάδες άνθρωποι σε μια τυπική πόλη χρησιμοποιούσαν αυτό το καθαριστικό υγρό, το αποτέλεσμα θα ήταν μια σημαντική βελτίωση στην ποιότητα του αέρα».
 
Από την πλευρά της, η καθηγήτρια Στόρι επεσήμανε ότι η δημιουργία και κυκλοφορία ενός σύντομου βίντεο για το CatClo αποκάλυψε ένα μεγάλο ενδιαφέρον σ’ ολόκληρο τον κόσμο και μια δυνητική μεγάλη αγορά για τέτοιου είδους προϊόντα, καθώς πολλοί καταναλωτές, πέρα από τον παράγοντα της μόδας, αντιλαμβάνονται τη σημασία ενός «έξυπνου» ρούχου που θα βοηθά στον καθαρισμό του περιβάλλοντος.
 
Οι βρετανοί ερευνητές ήδη συνεργάζονται με μια εταιρία που παράγει προϊόντα καθαρισμού φιλικά προς το περιβάλλον για να βγάλει στην αγορά το CatClo.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version