Κυριακή, 24 Νοε.
10oC Αθήνα

Ένα παράθυρο που παράγει ενέργεια

Ένα παράθυρο που παράγει ενέργεια

Μοιάζουν με κανονικά παράθυρα έχουν όμως περισσότερες ιδιότητες: παράγουν ενέργεια μέρα και νύχτα απο το φως το ήλιου ή και απο το εσωτερικό του κτιρίου.

Πρόκειται για καινοτομία που αναπτύσσουν έλληνες ερευνητές. Μπορούν να τοποθετηθούν σε κτιριακά συγκροτήματα, σε γυάλινα θερμοκήπια, ως ηχοπετάσματα σε αυτοκινητοδρόμους καθώς και ως ηλιοροφές σε αυτοκίνητα.

Τα ηλιακά στοιχεία νέας τεχνολογίας είναι βασισμένα σε νανοδομημένα υλικά. Είναι ημιδιαφανή και ενεργοποιούνται ακόμη και με διάχυτο φως, σε αντίθεση με τα φωτοβολταϊκά συμβατικής τεχνολογίας.

Η τεχνολογία αυτή δεν είναι κάτι καινούριο στο χώρο των φωτοβολταϊκών. Όμως η ελληνική πρόταση, της Brite Solar, την αναπτύσσει ακόμα περισσότερο ενσωματώνοντας τα στοιχεία αυτά στην καθημερινότητα μας.

Τα ηλιακά παράθυρα μπορούν να συλλέγουν όχι μόνο το φως της μέρας, αλλά και τον φωτισμό που προέρχεται από το εσωτερικού του σπιτιού. 

Κατασκευάζονται με πολύ ανταγωνιστικό κόστος παραγωγής, ενώ η απόδοσή τους είναι παρόμοια με αυτή των Thin Films. Παρουσιάζουν δε μεγάλη αντοχή στον χρόνο.

Πρόσφατα βραβεύτηκε και ως μια από τις πέντε κορυφαίες ελληνικες καινοτομίες που επέλεξε ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (Ο.Ο.Σ.Α).

Οι ερευνητικές δραστηριότητες πραγματοποιούνται στο Επιστημονικό Πάρκο Πατρών, ενώ η τεχνολογία των ελλήνων ερευνητών κέρδισε μια θέση ανάμεσα στις 10 πιο καινοτόμες επιχειρήσεις στην Ελλάδα, στον διαγωνισμό που διοργάνωσε ο ΣΕΒ και η Eurobank.
 

Σπίτι Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε