Σπίτι

Πως ένα παλιό κτίριο έγινε πράσινο

Απέξω μοιάζει σαν ένα κτίριο όπως τα υπόλοιπα, αλλά διαφέρει στον τρόπο με τον οποίο θερμαίνεται και ψύχεται χωρίς να χρησιμοποιεί ορυκτά καύσιμα.

Κι αυτή η διαφορά οφείλεται στην εγκατάσταση συστήματος γεωθερμίας.

Το κτίριο βρίσκεται στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης.

Οι αντλίες θερμότητες δίνουν καθαρή ενέργεια, μειώνουν σημαντικά τις εκπομπές CO2 ενώ περικόπτουν τις δαπάνες που θα χρειάζονταν για τον εφοδιασμό του κτιρίου είτε με πετρέλαιο είτε με φυσικό αέριο.
 
Κάτω από την επιφάνεια του κτιρίου, περίπου στα 1500 πόδια, η γεωθερμία, εκτός από τις ανάγκες θέρμανσης και ψύξης, δίνει τη δυνατότητα να δημιουργηθεί κήπος στην οροφή του κτιρίου.
 
Η θερμοκρασία κοντά στην επιφάνεια της γης παραμένει σταθερή στους 55ο Fahrenheit, σε όλη την διάρκεια του έτους.
 
Η θερμότητα της γης μεταφέρεται στο κτίριο μέσω του κατάλληλου εξοπλισμού για τις ανάγκες της θέρμανσης, ενώ τους πιο θερμούς μήνες, η θερμότητα αυτή απορροφάτε από τον ανταλλάκτη θερμότητας με αποτέλεσμα, ο δροσερός αέρα να διαχέεται στο κτίριο.
 
Για το συγκεκριμένο κτίριο, το γεωθερμικό σύστημα κόστισε 30% περισσότερο από ένα συμβατικό σύστημα θέρμανσης-ψύξης, όμως η απόσβεση θα γίνει μέσα σε 7-10 χρόνια, ανάλογα τις ακραίες καιρικές συνθήκες.
 
Επίσης οι δαπάνες για την συντήρηση και λειτουργία του κτιρίου είναι χαμηλότερες, με το σύστημα γεωθερμίας.
Το συγκεκριμένο κτίριο, θεωρείται ως ένα από τα ιστορικά κτίρια της πόλης, αλλά δεν είναι το μόνο που διαθέτει γεωθερμικό σύστημα, μέσα στον αστικό ιστό.
 
Επιπρόσθετα στα ενεργειακά αποδοτικά χαρακτηριστικά του, το κτίριο περιλαμβάνει αισθητήρες CO2, οι οποίο είναι συνδεδεμένοι με το σύστημα πυρανίχνευσης.
 
Διαθέτει ακόμα ενεργειακά αποδοτικό φωτισμό, νυχτερινούς θερμοστάτες, ανιχνευτές κίνησης για τον φωτισμό σε κοινόχρηστους χώρους, οικολογικές βαφές στους τοίχους κ.α
Σπίτι

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Σπίτι: Περισσότερα άρθρα