Κυρίως σε νησιά, όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Ρόδος. Η αεροφωτογράφιση θα συνεχιστεί και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, με παρόμοια συγκέντρωση αυθαιρέτων.
Μια «κόκκινη γραμμή» στην αυθαίρετη δόμηση θέλει να βάλει το ΥΠΕΚΑ, με τους πρώτους ολοκληρωμένους δορυφορικούς χάρτες που αποτυπώνουν παλιά και νέα αυθαίρετα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
«Για πρώτη φορά, έχουμε στη χώρα καταγεγραμμένα όλα τα δηλωμένα αυθαίρετα που υπάρχουν σε κάθε περιοχή. Για πρώτη φορά, έχουμε εικόνα για ένα νησί – αυτό το νησί τυχαίνει να είναι η Μύκονος – υπάρχουν τα δηλωμένα αυθαίρετα παντού για να ξέρει ο Έλληνας πολίτης» δήλωσε ο υπουργός ΠΕΚΑ κ. Παπακωνσταντίνου.
Η Εθνική Επιτροπή Γεωπληροφορίας «ανοίγει» τα δεδομένα αυτά στους πολίτες. Υπάρχει η δυνατότητα να συγκριθούν φωτογραφίες, πριν και μετά την εφαρμογή του νέου νομοθετικού πλαισίου, έτσι ώστε να γνωρίζει η Πολιτεία πότε έχουν γίνει αυθαίρετα, μετά την έναρξη του νέου νόμου.
Σε συγκεκριμένες περιοχές, όπως της Μυκόνου, έχουν γίνει επανειλημμένα έφοδοι της Ειδικής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος, που έχουν σταματήσει την κατασκευή οικοδομών ενώ έχει εμπλακεί κι ο εισαγγελέας.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τα δεδομένα αυτά, επιτρέπουν να ξέρουμε που γίνονται οικονομικές δραστηριότητες, ποια είναι τα όρια των δασών, πού μπορούν να αναπτυχθούν οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, πού υπάρχουν αυθαίρετα κτίσματα. Οι εικόνες αυτές έχουν προέλθει από εξειδικευμένες εταιρείες.
Το υπουργείο εκφράζει την πεποίθηση ότι θα εξαντληθούν όλα τα περιθώρια του νόμου, για να σταματήσει η ανέγερση αυτών των κατασκευών και στη συνέχεια θα προχωρήσει σε κατεδάφιση.
Όπως έγινε σε μη κατοικημένες περιοχές της Πελοπονήσου απελευθερώνοντας την πρόσβαση στις ακτές για τους πολίτες.
Παρά το γεγονός ότι η διαδικασία των κατεδαφίσεων έχει πολλές νομικές κι επιχειρησιακές δυσκολίες, οι υπηρεσίες σε συνεργασία με τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις θα προχωρήσουν με ένα πρόγραμμα, το οποίο καλύπτει όλη την Ελλάδα.
Οι χάρτες θα ολοκληρωθούν μέσα στους επόμενους μήνες, δίνοντας μια ολοκληρωμένη εικόνα του μεγαλύτερου μέρους της ελληνικής επικράτειας.
Σχετικά με την αδυναμία τακτοποίησης 300.000 αυθαιρέτων, ο υπουργός ΠΕΚΑ είπε πως το υπουργείο έχει μειώσει δραστικά τα πρόστιμα, δίνοντας περισσότερο χρόνο, ώστε ο κόσμος να ανταποκριθεί, ενώ σχολίασε:
«Υπάρχουν κάποια όρια, τα οποία δεν μπορούμε να υπερβούμε και κάνουμε ό, τι μπορούμε μέσα σε αυτά τα όρια».