Μια διαφορετική λίστα αξιολόγησης των πανεπιστημίων καταρτίστηκε από Βρετανούς ειδικούς.
Δεν είναι μόνον οι μειωμένες εκπομπές του διοξειδίου που του χάρισαν την πρωτιά. Είναι, επίσης, η επένδυση 6 εκατ. στερλινών στο περιβάλλον, το μέλι που παρήγαγε το πανεπιστήμιο από τα μελίσσια του, ένα κτήμα με οπωροφόρα δέντρα.
Για πρώτη φορά από το 2007, οπότε άρχισε να καταρτίζεται η λίστα με τα «πράσινα» πανεπιστήμια, καταγράφηκε μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Το ποσοστό μείωσης είναι μόλις 4%, αλλά για τους ειδικούς είναι ενδεικτικό της τάσης που διαμορφώνεται.
Διαπιστώθηκε, ακόμη, ότι όλο και περισσότερα ιδρύματα δίνουν έμφαση στην αειφόρο ανάπτυξη, ενώ μόνον εννέα πανεπιστήμια από τα 146, δεν έχουν καταρτίσει σχέδιο μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
Παράλληλα, αυξήθηκε θεαματικά ο αριθμός των πανεπιστημίων που προμηθεύονται ρεύμα από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Συνολικά, το 78% της ενέργειας που καταναλώνουν τα πανεπιστήμια προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές, σε σύγκριση με 63%, τον περασμένο χρόνο και μόλις 13%, το 2008.
Ακολουθούν τα πανεπιστήμια του Πλίμουθ, του Μπράιτον και του Γκλόστερσαϊντ.
Αντίθετα, πολύ χαμηλά στη λίστα βρίσκεται το περιώνυμο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, αφού καταλαμβάνει μόλις την 119η θέση.