Πέμπτη, 1 Αυγ.
27oC Αθήνα

Στις Πρέσπες… 26 είδη νυχτερίδων!

Στις Πρέσπες… 26 είδη νυχτερίδων!

Ούτε μια, ούτε δύο «ιπτάμενες αλεπούδες» ζουν σήμερα στις Πρέσπες…

Εικοσιέξι είδη νυχτερίδων μέτρησαν οι επιστήμονες της Εταιρείας Προστασίας Πρεσπών στην ευρύτερη περιοχή των δύο λιμνών, γεγονός που αναδεικνύει για άλλη μια φορά την τεράστια οικολογική σημασία αυτού του σπάνιου οικοσυστήματος για την άγρια πανίδα.

Τα χειρόπτερα (νυχτερίδες) κινδυνεύουν να εξαφανιστούν και οι Πρέσπες, όπως καταδεικνύουν οι μετρήσεις των ειδικών, αποτελούν το καταφύγιό τους. Φέτος, υλοποιήθηκαν για πρώτη φορά φθινοπωρινές και χειμερινές καταγραφές (Οκτώβριο 2010 – Φεβρουάριο 2011) νυχτερίδων στις Πρέσπες, σε συνέχεια των θερινών ερευνητικών αποστολών οι οποίες πραγματοποιούνται συστηματικά τα τελευταία χρόνια.

Η ελληνική ερευνητική ομάδα, σε συνεργασία με επιστήμονες από την Αλβανία και την πΓΔΜ, συνέλεξε πολύτιμα στοιχεία για τις συνήθειες των παρεξηγημένων, αλλά στην πραγματικότητα πολύ συμπαθητικών, θηλαστικών. Το φθινόπωρο διερευνήθηκαν σπήλαια, παλιά κτήρια και εγκαταλελειμμένα σπίτια. Τον χειμώνα η έρευνα επικεντρώθηκε σε σπήλαια κατά μήκος της όχθης στη Μεγάλη Πρέσπα και σε άλλα σπήλαια τα οποία βρίσκονταν κοντά στις λίμνες.

Οι επισκέψεις έγιναν με πολύ μεγάλη προσοχή, σε απόλυτη ησυχία και με την ελάχιστη χρήση φωτός, ώστε να αποφευχθεί η όχληση των θηλαστικών, τα οποία τον χειμώνα βρίσκονται σε λήθαργο και δεν πρέπει να ξυπνούν από εξωγενείς παράγοντες, καθώς κάτι τέτοιο μπορεί να αποβεί μοιραίο.

Οικολογία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε