Site icon NewsIT

Στο «κόκκινο» οι ρύποι στην Κοζάνη

11.07.2012 | 12:11
Στο «κόκκινο» οι ρύποι στην Κοζάνη

Υψηλές συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων (PM10) καταγράφονται στο λεκανοπέδιο Πτολεμαϊδας – Κοζάνης σύμφωνα με τις μετρήσεις που πραγματοποιεί το Κέντρο Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας στην ευρύτερη περιοχή.

Με δείκτη ρύπανσης 7/10 βρίσκεται ο σταθμός της ΔΕΗ, στην Μαυροπηγή. Στις 7 Ιουλίου και οι τρεις σταθμοί Οικισμός, Μαυροπηγή, Ποντοκώμη βρισκόταν στο ίδιο επίπεδο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Περιβάλλοντος με κόκκινο κύκλο βρίσκεται σήμερα ο σταθμός Μαυροπηγής. Τις προηγούμενες ημέρες ο κύκλος μετατοπιζόταν από τον έναν σταθμό στον άλλο.
 
Στις 4 Ιουλίου, στο κόκκινο βρισκόταν ο σταθμός των Αγίων Αναργύρων.
 
Οι συγκεντρώσεις PM10 χθες, 10 Ιουλίου,  στην πλειοψηφία των σταθμών μέτρησης (11 από τους 15) ήταν πάνω από το όριο των 50 μg/m3 , ενώ σε δύο σταθμούς (Οικισμός και Ανάργυροι) τις τελευταίες ημέρες καταγράφηκαν συγκεντρώσεις 2-3 φορές πάνω από το όριο.
 
Συστήνεται στους πολίτες της περιοχής και ιδιαίτερα στις ευπαθείς ομάδες, η αποφυγή της παρατεταμένης έκθεσης στις επιβαρυμένες περιοχές.
 
Για το θέμα εξέδωσαν ανακοίνωση οι Οικολόγοι Πράσινοι:
 
«Πρόκειται για μια περιοχή ιδιαίτερα επιβαρυμένη, που έχει ξεπεράσει κατά πολύ τη φέρουσα ικανότητα και τις περιβαλλοντικές αντοχές και οι κάτοικοι αντιμετωπίζουν σωρεία κρουσμάτων αυξημένης νοσηρότητας. Δυστυχώς η εφαρμογή των περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας των σταθμών και των ορυχείων παραμένει κενό γράμμα» .
 

Οικολογία Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version