Στην παγίδα τους πέφτουν μικρά υδρόβια ασπόνδυλα. Καραδοκούν σε λιμνάζοντα νερά, όπου τα λιγοστά θρεπτικά στοιχεία δεν επαρκούν για την ανάπτυξη της βλάστησης.
Για να συμπληρώσουν τη δίαιτά τους σε άζωτο και άλλα στοιχεία, τα σαρκοφάγα φυτά καταπίνουν κωπήποδα και άλλα ασπόνδυλα ανοίγοντας απότομα μία παγίδα στη μορφή φούσκας.
Έρευνα των πανεπιστημίων της Γκρενόμπλ και του Φράιμπουργκ αποκαλύπτει τώρα ότι αυτές οι παγίδες είναι τα ταχύτερα σαγόνια του φυτικού βασιλείου.
Ακόμα κι αν η ταχύτητα του βίντεο μειωθεί κατά δέκα φορές, το ανθρώπινο μάτι δυσκολεύεται να αντιληφθεί την ταχύτατη κίνηση: η επιτάχυνση της παγίδας καθώς κλείνει φτάνει τα 600g, ή 600 φορές την επιτάχυνση της βαρύτητας.
Για να στήσουν την παγίδα τους, τα Urticularia σφίγγουν και παραμορφώνουν τη φούσκα προς τα μέσα, αποθηκεύοντας έτσι ελαστική ενέργεια στα τοιχώματά της.
Όταν κάποιο ζωύφιο κάνει το λάθος να ακουμπήσει τα τριχίδια στο στόμιο της παγίδας, η φούσκα ανοίγει απότομα και δημιουργεί υποπίεση στο εσωτερικό της. Λιγότερο από ένα χιλιοστό του δευτερολέπτου αργότερα, το θύμα έχει παγιδευτεί πριν καν καταλάβει τι το βρήκε.
Με τα πεπτικά ένζυμα, που διοχετεύονται τα επόμενα λεπτά στην παγίδα, ο θάνατος δεν αργεί και η χώνεψη αρχίζει.
Η τακτική είναι τόσο πετυχημένη που το γένος Urticularia έχει επεκταθεί σε όλες τις ηπείρους εκτός της Ανταρκτικής. Λόγω της ιδιαίτερης διατροφής τους, τα φυτά αυτά έχουν ασυνήθιστη δομή, χωρίς διαφοροποιημένους βλαστούς, ρίζες και φύλλα.
ΠΗΓΗ: ΤΟ ΒΗΜΑ