Τελευταίο κρούσμα της ρύπανσης είναι ο υγροβιότοπος στην Αμπελιά του Δήμου Μπιζανίου.
Ο δήμαρχος Μπιζανίου, Αχιλλέας Σίντος, δήλωσε ότι «Δεν είναι η πρώτη φορά που βρίσκουμε σωρούς από κοπριές πεταμένους σε χωράφια, σε αγροτικές εκτάσεις, δίπλα σε δρόμους και κανάλια. Το θέμα απασχολεί όλο το λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων, αλλά σε μας έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο».
Ο κ. Σίντος ζήτησε την επέμβαση των αρμοδίων υπηρεσιών.
Για το ίδιο θέμα βρέθηκε πρόσφατα στη Διεύθυνση Υγιεινής της Νομαρχίας Ιωαννίνων και ο δήμαρχος, ο κ. Βαγγέλης Πήχας, του παραλίμνιου Δήμου Παμβώτιδας.
Ο κ. Πήχας ζήτησε την παρέμβαση της υπηρεσίας, αφού βρίσκονται παρατημένα σωροί από υπολείμματα πτηνοτροφείων πολύ κοντά στις όχθες της λίμνης.
«Το φαινόμενο είναι πολύ συχνό, αλλά δεν φταίνε πάντα οι πτηνοτρόφοι. Πολλές φορές φωνάζουν κάποιον εργολάβο για να μεταφέρει την κοπριά και αυτός αντί να τη μεταφέρει στο εργοστάσιο επεξεργασίας και αδρανοποίησης του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού «Πίνδος», την πετάει όπου βρει στον δρόμο για να κερδίσει το κόστος μεταφοράς», δήλωσε ο κ. Πήχας.
Περίπου 850 πτηνοτροφικές μονάδας λειτουργούν στο νομό Ιωαννίνων, από τις οποίες οι 560 ανήκουν στο δυναμικό του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Συνεταιρισμού «Πίνδος», ο οποίος διαθέτει έξω από το Ροδοτόπι Ιωαννίνων μονάδα επεξεργασίας και αδρανοποίησης των ζωικών αποβλήτων.
Ο πρόεδρος της «Πίνδος» Μιχάλης Κασσής, δήλωσε ότι «Εδώ και δύο χρόνια λειτουργεί η μονάδα αυτή δυναμικότητας 40% από το σύνολο των μελών μας, ενώ το λίπασμα που παράγεται είναι εξαιρετικής ποιότητας και διατίθεται για λουλούδια και οπωροκηπευτικά».
Η λειτουργία ειδικών χώρων για την απόθεση των κοπροσωρών είναι υποχρεωτική για όλα τα πτηνοτροφεία.