Οικολογία

Το μεγαλύτερο στον κόσμο δίκτυο θαλάσσιων καταφυγίων

Η Αυστραλία δημιούργησε επισήμως σήμερα το μεγαλύτερο στον κόσμο δίκτυο θαλάσσιων καταφυγίων θέτοντας υπό προστασία μια έκταση περίπου 2,3 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων γύρω από την αυστραλιανή ήπειρο.

Η ανακοίνωση αυτή γίνεται έπειτα από χρόνια διαβουλεύσεων και μυστικών διαπραγματεύσεων.

Το δίκτυο των έξι θαλάσσιων καταφυγίων, που παρουσιάσθηκε τον Ιούνιο, θα επιτρέψει να προστατευθούν καλύτερα η μπλε φάλαινα, η πράσινη χελώνα, ο καρχαρίας ταύρος και το ντιγκόνγκ (θαλάσσια αγελάδα, ένα θαλάσσιο φυτοφάγο θηλαστικό), που είναι από τα πλέον απειλούμενα είδη.
 
Σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος Τόνι Μπερκ, η κυβέρνηση έλαβε περίπου 80.000 παρεμβάσεις στη διάρκεια της δημόσιας διαβούλευσης, η μεγάλη πλειονότητα των οποίων ήταν υπέρ του σχεδίου.
 
“Λίγες χώρες υπάρχουν στον κόσμο που έχουν στην ευθύνη τους τόση θαλάσσια επιφάνεια όση η Αυστραλία. Και οι ωκεανοί μας απειλούνται σοβαρά”, δήλωσε ο υπουργός. “Πολλές ενέργειες πρέπει να αναληφθούν για να αποκαταστήσουμε την υγεία των θαλασσών μας. Η δημιουργία εθνικών θαλάσσιων πάρκων είναι μέρος αυτών”.
 
Στις αρχές Οκτωβρίου, η Αυστραλία είχε παραδεχθεί την “αμέλειά” της στην προστασία του Μεγάλου Κοραλλιογενούς Υφάλου, αφού μελέτη έδειξε πως μέσα σε τρεις δεκαετίες έχει χάσει περισσότερα από τα μισά κοράλλια του εξαιτίας καταιγίδων, της εκμετάλλευσης των κοραλλιών από τον άνθρωπο και της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη.
 
“Δεν θέλουμε οι άνθρωποι στο μέλλον να μην γνωρίζουν την ομορφιά των ωκεανών μας παρά μόνο μέσα από τα ενυδρία ή βλέποντας το ‘Nemo'”, τη διάσημη ταινία κινουμένων σχεδίων που εκτυλίσσεται εν μέρει κοντά στις αυστραλιανές ακτές, δήλωσε σήμερα ο Τόνι Μπερκ.
 
Όμως η ανακοίνωση αυτή προκάλεσε την αγανάκτηση των αλιέων.

Εξήντα κοινότητες στα παράλια θα επηρεαστούν, 36.000 θέσεις εργασίας θα χαθούν και 70 ως 80 επιχειρήσεις αλιευτικών θα είναι υποχρεωμένες να μετακομίσουν, σύμφωνα με μια έκθεση της Αυστραλιανής Θαλάσσιας Συμμαχίας, που εκπροσωπεί τους αλιείς.
 

Ωστόσο μια αυστραλιανή μελέτη που δημοσιεύθηκε το Μάιο στην εξειδικευμένη επιθεώρηση Current Biology είχε αποδείξει, για πρώτη φορά, πως τα θαλάσσια καταφύγια επιτρέπουν τη σταδιακή ανανέωση των αποθεμάτων των ψαριών πέραν της περιμέτρου τους, στις ζώνες αλιείας — μια θεωρία που συχνά αμφισβητείται από τη βιομηχανία της αλιείας.
 
Ο Τόνι Μπερκ υποστηρίζει από την πελυρά του πως η δημιουργία αυτού του δικτύου δεν θα επηρεάσει παρά ένα ποσοστό του αυστραλιανού τομέα της εμπορικής αλιείας. Ο υπουργός δημιούργησε ένα ταμείο αρωγής 100 εκατ. δολαρίων Αυστραλίας (81 εκατ. ευρώ) για τις επιχειρήσεις που θα πληγούν.
 
Το ποσό αυτό θεωρείται ανεπαρκές από την Ένωση Αλιέων της Κοινοπολιτείας, ενώ ο υπουργός Αλιείας της Πολιτείας του Κουίνσλαντ, ο Τζον Μακβί, χαρακτήρισε “τρέλα” την ανακοίνωση της κυβέρνησης των Εργατικών.
 
Η δημιουργία των πάρκων αυτών θα απαγορεύσει εκ των πραγμάτων την αλιεία σε μεγάλες ζώνες στα ανοικτά των βόρειων και των κεντρικών ακτών αυτής της βορειοανατολικής Πολιτείας της Αυστραλίας. “Αυτό θα επιφέρει μεγάλη εισαγωγή θαλάσσιων προϊόντων, που θα καταστρέψει το θαλάσσιο περιβάλλον σε άλλες χώρες οι οποίες δεν ασκούν διαχείριση” των θαλάσσιων πόρων, υποστήριξε ο υπουργός του Κουίνσλαντ.
 
Το αυστραλιανό Ίδρυμα για την Προστασία του Περιβάλλοντος χειροκρότησε τη δημιουργία αυτού του δικτύου θαλάσσιων πάρκων, όμως υπογράμμισε πως πολλές ζώνες εξακολουθουν να απειλούνται από την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων από τον άνθρωπο.
 
Οικολογία

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Οικολογία: Περισσότερα άρθρα