Site icon NewsIT

Βαρόμετρο ζωής…

12.04.2010 | 10:56
Βαρόμετρο ζωής…

Για  να μην χαθούν για πάντα,  τα οικοσυστήματα και τα είδη που κινδυνεύουν με εξαφάνιση...

Ο κόσμος χρειάζεται ένα ‘βαρόμετρο ζωής’ έτσι να μην χαθούν για πάντα τα οικοσυστήματα και τα είδη που κινδυνεύουν με εξαφάνιση», προειδοποιούν οι επιστήμονες.

Με τον όρο «βαρόμετρο ζωής» οι επιστήμονες εννοούν ένα μητρώο όπου θα καταγράφονται λεπτομερώς όλα τα είδη (ακόμα και τα ασπόνδυλα ή οι μύκητες), καθώς τα υπάρχοντα αρχεία χαρακτηρίζονται ελλιπή.

Σε έκθεσή τους, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Science», οι ερευνητές επισημαίνουν ότι με το βαρόμετρο τα είδη που αξιολογούνται και καταγράφονται θα μπορούσαν να φτάσουν τις 160.000, ενώ σήμερα περιορίζονται στις 48.000.

Κάτι τέτοιο, εκτιμούν οι ερευνητές, θα βοηθούσε στην άμεση ανάληψη δράσης στις περιοχές που κινδυνεύουν περισσότερο.

Η έκθεση συντάχθηκε από τέσσερις κορυφαίους επιστήμονες που ασχολούνται με τη διατήρηση της φύσης, μεταξύ των οποίων ο Edward O Wilson από το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και ο Simon Stuart, πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης.

«Οι πληροφορίες σχετικά με τα είδη και τους ρυθμούς εξαφάνισης είναι ελάχιστες και ως εκ τούτου πολλά είδη εξαφανίζονται πριν καν ανακαλύψουμε ότι υπήρχαν», επισημαίνουν οι επιστήμονες.

Μέχρι σήμερα, ο αριθμός των ειδών που έχουν καταγραφεί και στα οποία έχουν δοθεί επιστημονικά ονόματα φτάνει τα 1,9 εκατ., ωστόσο ο πραγματικός αριθμός των ειδών πιθανότατα ξεπερνά τα 10 εκατομ.

«Όσο μεγαλύτερη πρόσβαση έχουν οι επιστήμονες στα είδη που σχηματίζουν το οικοσύστημα, τόσο περισσότερο θα κατανοήσουν την υγεία του οικοσυστήματος», υποστηρίζουν οι ερευνητές.

«Ήρθε η ώρα για καλύτερη ταξινόμηση και για καταγραφή της ιστορίας της φύσης με βάση τα επιστημονικά δεδομένα, δυο σημαντικές αρχές της βιολογίας που με το πέρασμα του χρόνου ξεχάστηκαν», καταλήγουν.

Οικολογία Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version