Τρίτη, 6 Αυγ.
33oC Αθήνα

Βιοχωριό : Μιά νέα καινοτομία με “πράσινα” σπίτια

Βιοχωριό : Μιά νέα καινοτομία  με “πράσινα” σπίτια

Τα σπίτια είναι έτσι κατασκευασμένα ώστε να μπορούν να εκμεταλλεύονται τη ζεστασιά του ήλιου, όταν όμως ο υδράργυρος ανεβαίνει προστατεύονται από τη σκιά των δέντρων.

Περισσότεροι από 130 φοιτητές και νέοι μηχανικοί, αρχιτέκτονες, πολιτικοί μηχανικοί, ηλεκτρολόγοι μηχανικοί από την Κοζάνη, τη Θεσσαλονίκη, την Αλεξανδρούπολη, την Ξάνθη, τις Σέρρες, την Αθήνα, την Καρδίτσα και την Πελοπόννησο «συναντήθηκαν» ηλεκτρονικά, προκειμένου να «χτίσουν» σ’ ένα περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας το Βιοχωριό.

Σ’ αυτό το περιβάλλον –που δυστυχώς προς το παρόν μόνο διαδικτυακά υπάρχει – το καλοκαίρι έχει δροσιά και το χειμώνα ζέστη. Τα σπίτια είναι έτσι κατασκευασμένα ώστε να μπορούν να εκμεταλλεύονται τη ζεστασιά του ήλιου, όταν όμως ο υδράργυρος ανεβαίνει προστατεύονται από τη σκιά των δέντρων.

Αλλά και στο εσωτερικό των σπιτιών τα υλικά δεν είναι τοξικά, ενώ όλα λειτουργούν με την ενέργεια που παράγουν τα φωτοβολταϊκά που βρίσκονται στη στέγη, η ανεμογεννήτρια που φιλοξενείται στον κήπο και οι εγκαταστάσεις γεωθερμίας. Το νερό ανακυκλώνεται όπως και τα σκουπίδια και στους φαρδείς δρόμους βρίσκουν εύκολα τη θέση τους και οι ποδηλατόδρομοι.

Το ψηφιακό Βιοχωριό είναι μια ψηφιακή εφαρμογή – την οποία σε λίγο καιρό θα μπορούμε όλοι να επισκεπτόμαστε στο www.bioxorio.com- που στόχο έχει να ενημερώνει με τρισδιάστατα παραδείγματα για το βιοκλιματικό και βιώσιμο σχεδιασμό, για τον τρόπο με τον οποίο κατασκευάζονται τα κτίρια που εξοικονομούν ενέργεια και είναι φιλικά προς το περιβάλλον.

Γεννήθηκε από μια ιδέα της στιγμής του 28χρονου Κώστα Ορδουμποζάνη, μηχανολόγου μηχανικού και υποψήφιου διδάκτορα σε θέματα βιοκλιματικού σχεδιασμού στο πανεπιστήμιο της Κοζάνης.

Η ιδέα βρήκε γρήγορα πολλούς υποστηρικτές, οι οποίοι αφιλοκερδώς θέλησαν να την υποστηρίξουν και να τη διαδώσουν.

Οικολογία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε