Διαχείριση αποβλήτων

Λύση για τα φυτοφάρμακα

Για να αντιμετωπιστεί η ρύπανση των υπόγειων και επιφανειακών υδροφόρων συστημάτων από γεωργικά φάρμακα, το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας δημιούργησε πειραματική κατασκευή.

Τρεις πιλοτικές βιοκλίνες -απλά και χαμηλού κόστους συστήματα αγρού, στα οποία καταλήγουν τα νερά από το πλύσιμο ή άδειασμα των ψεκαστήρων με την ολοκλήρωση του ψεκασμού -έχουν εγκατασταθεί και λειτουργούν στο Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

 
Την κατασκευή της πρώτης πειραματικής βιοκλίνης στην Ελλάδα, σε συνεργασία με το τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και την ερευνητική ομάδα του επίκουρου καθηγητή Δημήτρη Καρπούζα , ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη δημιουργία της στήριξε πρόσφατα η Περιφέρεια Θεσσαλίας.
 
Οι τρεις πιλοτικές βιοκλίνες είναι διαθέσιμες σε όλους τους δημάρχους της Θεσσαλίας για να ενημερωθούν για τη λειτουργία τους και, ενδεχομένως, να παρακινηθούν για να δημιουργήσουν στην περιοχή τους αντίστοιχες εγκαταστάσεις.
 
Ήδη, ενδιαφέρον για την εγκατάσταση πιλοτικών βιοκλινών έχουν επιδείξει ο Δήμος Καρδίτσας και το Τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς.
 
Εκτός της χρήσης τους για την αποτοξικοποίηση υγρών αποβλήτων από το πλύσιμο- εσωτερικό και εξωτερικό- των ψεκαστικών μηχανημάτων, η ερευνητική ομάδα του κ. Καρπούζα αξιολογεί τις βιοκλίνες για την χρήση τους στην επεξεργασία και αποτοξικοποίηση των υγρών αποβλήτων από τα συσκευαστήρια φρούτων.
Τα τελευταία αποτελούν σημαντική πηγή σημειακής ρύπανσης καθώς περιέχουν σημαντικές ποσότητες μυκητοκτόνων και αντιοξειδωτικών (διφαινυλαμίνη) που χρησιμοποιούνται για την διατήρηση των φρούτων κατά την αποθήκευση.
 
Οι βιοκλίνες έχουν ήδη προταθεί στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ως η μόνη βιώσιμη, αποτελεσματική και οικονομική μέθοδος για την πάγια επίλυση του προβλήματος των αποβλήτων των συσκευαστηρίων φρούτων.
 
 Όπως εξηγεί στο ΑΜΠΕ ο κ. Καρπούζας, πλήθος μελετών στην Ελλάδα και στην Ευρώπη έχουν καταδείξει την εκτεταμένη ρύπανση των υπόγειων και επιφανειακών υδροφόρων συστημάτων με γεωργικά φάρμακα.
 
 Ερευνητικά δεδομένα της τελευταίας εικοσαετίας έχουν δείξει ότι περίπου 60% των ποσοτήτων των γεωργικών φαρμάκων που ανιχνεύονται στα υδροφόρα συστήματα προέρχονται από σημειακές πηγές ρύπανσης.
 
 
 
Διαχείριση αποβλήτων

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Διαχείριση αποβλήτων: Περισσότερα άρθρα