Site icon NewsIT
00:51 | 20.04.12

Το «Τρίγωνο του Θανάτου» τα απόβλητα και η Μαφία

Το «Τρίγωνο του Θανάτου» τα  απόβλητα και η Μαφία
Newsit Newsroom

Πρόσφατη έρευνα στην γειτονική Ιταλία έδειξε ότι χιλιάδες παράνομοι σκουπιδότοποι αποβλήτων, προκαλούν πρόωρη γήρανση στους ανθρώπους που κατοικούν κοντά τους. Στην Ελλάδα πάλι, τέτοιας έκτασης έρευνες κι όχι απαραίτητα στο ίδιο βάθος, στην καλύτερη των περιπτώσεων γίνονται μόνο μετά από συγκεκριμένες καταγγελίες.

Στην περιφέρεια της Καμπανίας στην Ιταλία και πιο συγκεκριμένα ανάμεσα στις πόλεις Acerra, Nola και Marigliano, σχηματίζεται το λεγόμενο «Τρίγωνο του Θανάτου» από τα υψηλά ποσοστά περιστατικών καρκίνου που συναντά κανείς στην συγκεκριμένη περιοχή. Η γενετικές ανωμαλίες αποτελούν επίσης ένα συχνό φαινόμενο.
Οι θάνατοι συνδέονται πιθανά με την περιβαντολογική μόλυνση που προέρχεται όπως εκτιμάται από 1.230 περίπου επικίνδυνους παράνομους σκουπιδότοπους στην περιοχή.

Η μαφία της Καμπανίας, η γνωστή Καμόρα, θεωρείται ότι είναι υπεύθυνη για τους συγκεκριμένους σκουπιδότοπους αποβλήτων, μία σύνδεση που έγινε ευρέως γνωστή από το βιβλίο του Roberto Saviano «Γόμορρα» το 2006.

Προκειμένου να ερευνηθούν τα αίτια των γενετικών αυτών ελαττωμάτων, η γυναικολόγος Carmine Nappi μαζί με τους συναδέλφους της από το πανεπιστήμιο της Νάπολης «Federico II» καθώς και η Bruna De Felice από το πανεπιστήμιο ΙΙ της Νάπολης, αξιολόγησε δείγματα αίματος από υγιείς γυναίκες που πήγαν στην κλινική τους για έκτρωση.
Τα τελομερή στην αλληλουχία του DNA που «κλείνουν» το τέλος των χρωμοσωμάτων, στα κύτταρα του αίματος «κονταίνουν» όσο μεγαλώνουμε η συρρικνώνονται όταν εκτίθενται σε καταστροφικές γι΄αυτά αντιδράσεις.
Τα πολύ κοντά τελομερή έχουν συνδεθεί με μια σειρά ασθενειών λόγο ηλικίας, όπως οι καρδιακές παθήσεις, η οστεοαθρίτιδα, κ.α.
Οι ερευνήτριες ανακάλυψαν πως το μήκος των τελομερών σε δείγμα 50 γυναικών που ζούσαν μέσα στο «Τρίγωνο του Θανάτου», ήταν σημαντικά «κοντύτερο» από εκείνο που πάρθηκε από δείγμα 50 γυναικών που ζούσαν σε κοντινή περιοχή αλλά χωρίς απόβλητα.
Ακόμη χειρότερα ήταν τα αποτελέσματα για τις γυναίκες που ζούσαν δίπλα στους παράνομους σκουπιδότοπους. Αυτό σημαίνει πως ναι μεν οι γυναίκες είναι υγιείς, αλλά το μειωμένο μήκος των τελομερών τους σημαίνει γι΄ αυτές, πως η «κυτταρική τους ηλικία» είναι μεγαλύτερη από την βιολογική τους.
 
Ο Thomas von Zglinicki ερευνητής στο πανεπιστήμιο του Newcastle στην Βρετανία, συμφωνεί κι αυτός πως οι γυναίκες μεγαλώνουν γρηγορότερα απ΄ όσο πρέπει. Σ΄ αυτό μπορεί να οφείλονται και οι αύξηση των γενετικών ανωμαλιών.
Η ομάδα ερευνά το σε ποιες συγκεκριμένες χημικές ουσίες του μολυσμένου εδάφους μπορεί να οφείλεται το φαινόμενο. Υποπτεύονται συγκεκριμένα, πως τα υπέρ τοξικά βιομηχανικά απόβλητα που περιέχουν διοξίνη, είναι αυτά που προκαλούν τις μεγαλύτερες παρενέργειες στην ανάπτυξη του εμβρύου.
Σε αναφορά της βρετανικής υπηρεσίας προστασίας της υγείας, που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Ιούλιο, ο Andrew Kibble με τους συνεργάτες του, συμπέραινε πως σωστά διαχειριζόμενοι χώροι αποβλήτων δεν εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για την υγεία.
Άλλωστε υπάρχουν πολύ αυστηρές οδηγίες της Ε.Ε. για τα βιομηχανικά απόβλητα. Όταν ένας χώρος εναπόθεσης αποβλήτων, μπορεί δυνητικά να μολύνει τον περιβάλλοντα χώρο, η όταν τα χημικά στοιχεία διαχέονται στο αέρα, η απορροφώνται από το έδαφος μολύνοντας τον υδροφόρο ορίζοντα, υπάρχουν οδηγίες που πρέπει να ακολουθούνται προκειμένου κάτι τέτοιο να αποφευχθεί.

Το πρόβλημα στην Καμπανία είναι ότι οι οδηγίες αυτές δεν τηρούνται, ενώ η παράνομη αποτέφρωση των αποβλήτων είναι μια ακόμη πηγή μόλυνσης.
Στην Καμπανία, ως προς την άποψη της διαχείρισης των αποβλήτων, η εικόνα ταιριάζει περισσότερο σε τριτοκοσμική χώρα, παρά σε χώρα της Ε.Ε. Για να αλλάξει αυτό, πρέπει άμεσα να καταγραφούν όλοι οι παράνομοι χώροι απόθεσης αποβλήτων και στην συνέχεια να κλείσουν οριστικά.

Τα τοξικά απόβλητα μολύνουν χωρίς να το γνωρίζουμε κι ευθύνονται για πολλές άσχημες επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία, ειδικά όταν δεν υπάρχουν μελέτες που να προειδοποιούν έγκαιρα γι΄ αυτές.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version