Site icon NewsIT

Πανδημία Νέας Γρίπης: Γιατί είναι αναγκαίος ο εμβολιασμός

24.11.2009 | 18:47
Πανδημία Νέας Γρίπης: Γιατί είναι αναγκαίος ο εμβολιασμός

'Αρθρο - παρέμβαση στο NewsIt.gr του Παναγιώτη Ευσταθίου, διοικητή του ΕΚΕΠΥ

Τους τελευταίους μήνες ολόκληρη η ανθρωπότητα αντιμετωπίζει την πρώτη μεγάλη πανδημία του 21ου αιώνα που οφείλεται στον ιό Η1Ν1.

Μέχρι στιγμής από τα διεθνή επιδημιολογικά δεδομένα έχουν νοσήσει εκατομμύρια ανθρώπων σε όλο τον κόσμο ενώ αρκετές εκατοντάδες έχουν καταλήξει εξαιτίας του ιού της νέας γρίπης (7.860 θάνατοι παγκοσμίως. Πηγή: ECDC). Σύμφωνα με την επιστημονική κοινότητα, αναμένεται να νοσήσει μεγάλο μέρος του πληθυσμού εξαιτίας των χαμηλών επιπέδων προ-υπάρχουσας ανοσίας στον συγκεκριμένο τύπο ιού.

Όπως έχουν δείξει ανάλογες περιπτώσεις πανδημιών, ο ρόλος του εμβολιασμού ως μέσου προφύλαξης του πληθυσμού καθίσταται ιδιαίτερα σημαντικός. Η Ελληνική πολιτεία έχει φροντίσει εγκαίρως για την προμήθεια ικανού αριθμού εμβολίων και έχει καταστρώσει ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο εμβολιασμού για την προστασία του πληθυσμού.
Σκοπός του εμβολιασμού είναι :

1) Να προστατεύσει το σύνολο του πληθυσμού αλλά κυρίως τα άτομα που ανήκουν στις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες 
2) Να συνεχιστεί απρόσκοπτα η καθημερινή ζωή των πολιτών και να διατηρηθεί άρρηκτη η δομή του κοινωνικού ιστού.

Όπως έχει ήδη αποφασιστεί από το Εθνικό Επιστημονικό και Επιχειρησιακό Συμβούλιο για την πανδημία, άμεσα πρέπει να εμβολιαστούν
Οι επαγγελματίες υγείας.
Οι ευπαθείς ομάδες και τα άτομα που φροντίζουν βρέφη κάτω των 6 μηνών.
Ειδικές κατηγορίες πληθυσμού απαραίτητες για τη συνέχιση λειτουργίας των κρίσιμων εθνικών υποδομών.
Όλος ο υπόλοιπος πληθυσμός.

Τον τελευταίο καιρό στη χώρα μας υπάρχει μια διαρκής συζήτηση για την αναγκαιότητα ή μη του εμβολιασμού με θεωρίες να αναπτύσσονται κυρίως μέσω των ΜΜΕ από έγκριτους επιστήμονες με διαφορετικές γνώμες. Αποτέλεσμα όλων αυτών των συζητήσεων είναι ο διχασμός των πολιτών καθώς και η καλλιέργεια κλίματος ανασφάλειας για την αποτελεσματικότητα ή μη του εμβολίου. Ας δούμε με νηφαλιότητα τα γεγονότα.

Εκατομμύρια ανθρώπων σε ολόκληρη την υφήλιο έχουν ήδη εμβολιαστεί. Οι όποιες παρενέργειες έχουν παρατηρηθεί είναι μικρής σημασίας και περιορίζονται κυρίως σε ερυθρότητα ή κνησμό στο σημείο του εμβολιασμού και σε κάποιες ήπιες αντιδράσεις που δεν εμπνέουν καμία ανησυχία. Με άλλα λόγια έχουμε την τύχη το εμβόλιο να έχει δοκιμαστεί από κάποιους άλλους ήδη έτσι ώστε να αισθανόμαστε σιγουριά για την αποτελεσματικότητά του.  Δεν είναι τυχαίο ότι μέχρι στιγμής 40 εκατομμύρια Αμερικανών (4 φορές ο πληθυσμός της Ελλάδας), 2 εκατομμύρια Σουηδοί και εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες της Ε.Ε.  έχουν εμβολιαστεί χωρίς κάποιο αξιοσημείωτο πρόβλημα.

Οι επαγγελματίες υγείας επιβάλλεται – επιδεικνύοντας ιδιαίτερη υπευθυνότητα – να εμβολιαστούν άμεσα για δύο λόγους. Αφενός για να προστατευθούν οι ίδιοι από την επαφή τους με άτομα που ήδη νοσούν και αφετέρου να προστατεύσουν τους ασθενείς τους. Φανταστείτε λοιπόν να ασθενήσει μόλις το 10% των επαγγελματιών υγείας τι πρόκειται να συμβεί στη λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Υγείας και κατ’ επέκταση στην παροχή υπηρεσιών υγείας ολόκληρου του Ελληνικού πληθυσμού. (Σημειώνεται πως σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης Νοσημάτων αναμένεται να νοσήσει το 12% του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού)

Οι ευπαθείς ομάδες (καρδιοπαθείς, ασθενείς με χρόνια αναπνευστικά νοσήματα, ανοσοκατασταλμένοι κλπ) και τα άτομα που φροντίζουν βρέφη κάτω των 6 μηνών επιβάλλεται να εμβολιαστούν για να προστατευθούν οι ίδιοι κατά κύριο λόγο. Ειδικά τα άτομα που φροντίζουν βρέφη πρέπει να αντιληφθούν πως τα βρέφη αυτά δεν έχουν αναπτύξει ακόμα κατάλληλο ανοσοποιητικό σύστημα για να προστατευθούν.

Οι ειδικές κατηγορίες πληθυσμού που είναι απαραίτητες για τη συνέχιση λειτουργίας των κρίσιμων εθνικών υποδομών (εργαζόμενοι στις Ένοπλες Δυνάμεις, εργαζόμενοι σε υπηρεσίες κοινωνικής ωφέλειας κλπ) είναι απαραίτητο να εμβολιασθούν έτσι ώστε να μην υπάρξουν δυσλειτουργίες στις δομές του κράτους και στην κοινωνική συνοχή.

Τέλος, ο υπόλοιπος πληθυσμός μπορεί εφόσον το επιθυμεί να εμβολιαστεί προκειμένου να προστατευτεί και να προστατεύσει.

Το Υπουργείο Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης είναι ο βασικός θεματοφύλακας προστασίας του θεμελιώδους συνταγματικού δικαιώματος των Πολιτών στην υγεία όπως αυτό ορίζεται στο άρθρο 5 στο Σύνταγμα της Ελλάδας. Δεν θα διακινδύνευε ποτέ την υγεία των Ελλήνων αν υπήρχε η πιθανότητα επικινδυνότητας του εμβολίου. Δεν είναι λογικό να ζητάμε να μας προστατεύσει το κράτος όταν εμείς ως ενεργοί πολίτες δεν προστατευόμαστε.
Ο εμβολιασμός δεν είναι υποχρεωτικός για κανέναν. Είναι όμως υποχρέωση όλων μας η αυτοπροστασία και η προστασία των συνανθρώπων μας.

Γρίπη Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version