'Αρθρο του Σ.Τσιόδρα, Επίκουρου Καθηγητή Παθολογίας Λοιμώξεων Πανεπιστημίου Αθηνών, Λοιμωξιολόγου ΚΕΕΛΠΝΟ
Με αίσθημα ευθύνης μπορούμε να πούμε ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, σε επίσημες ανακοινώσεις του, δηλώνει πως μετά τον εμβολιασμό ήδη 65 εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλον τον πλανήτη δεν υπάρχει κανένα ανησυχητικό σήμα σοβαρών παρενεργειών.
Άλλωστε, η Κίνα με 11 εκατομμύρια εμβολιασθέντων δεν έχει αναφέρει παρά ελάχιστες παρενέργειες από τον εμβολιασμό.
Τα άτομα από τις ευπαθείς ομάδες είναι εξαιρετικά σημαντικό να εμβολιασθούν άμεσα, αφού εκείνοι αναμένεται να νοσήσουν πιο σοβαρά.
Επιπρόσθετα σε περίπτωση νόσου πρέπει να υπάρξει έγκαιρη θεραπεία με αντιικά φάρμακα, ώστε να θεραπευτούν γρήγορα πριν ακόμη εμφανίσουν σοβαρές επιπλοκές.
Οι έγκυες μπορούν να εμβολιαστούν με το εμβόλιο, είτε αυτό είναι με ή χωρίς ανοσοενισχυτικό. Όπως ανακοινώνει ο ΠΟΥ φαίνεται ότι δεν υπάρχει διαφορά στην ασφάλεια μεταξύ του εμβολίου με ανοσοενισχυτικό, και εκείνου χωρίς. Το μόνο που έχει παρατηρηθεί είναι ότι σε άτομα που κάνουν εμβόλιο με ανοσοενισχυτικό παρουσιάζονται κυρίως κάποιοι ερεθισμοί (κοκκινίλες ή πόνοι) τοπικά στο σημείο που έγινε η ένεση.
Η πανδημία γρίπης είναι εδώ και πρέπει να δώσουμε βάρος στον εμβολιασμό, ως μέτρο καταπολέμησης της γρίπης Α. Ειδικά για εκείνους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες ο εμβολιασμός είναι και ασφαλής και αποτελεσματικός.
Για τους υπόλοιπους, που δεν θέλουν να εμβολιαστούν, είναι πολύ σημαντικό να συμβουλευτούν άμεσα στον γιατρό τους, ιδιαίτερα αν εμφανίσουν συμπτώματα που επιμένουν ή αν ανήκουν σε ειδικές ομάδες του πληθυσμού υψηλού κινδύνου (π.χ. με χρόνια νοσήματα ή ανοσοκαταστολή), για να πάρουν γρήγορα τα απαραίτητα αντιικά φάρμακα.