Οι άνεμοι θα φτάσουν τοπικά και τα 11 με 12 μποφόρ γεγονός που σημαίνει ότι βάρκες θα βγουν στην στεριά και γλάστρες θα κάνουν «βόλτες» στα μπαλκόνια. Δέντρα θα ξεριζωθούν, ειδικά στα Επτάνησα.
Ιδιαίτερη προσοχή καλούνται να δείξουν από το βράδυ και μετά οι κάτοικοι των Επτανήσων και των δυτικών ηπειρωτικών τμημάτων της χώρας, καθώς ο “Ιανός” υπολογίζεται πως θα αφήσει έντονα τα σημάδια πάνω τους.
Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία η ένταση του αέρα θα ξεπεράσει τα 11 μποφόρ, που σημαίνει πως υπάρχει κίνδυνος οι βάρκες να βγουν στη στεριά, οι γλάστρες να κάνουν βόλτες στα μπαλκόνια και δέντρα να ξεριζωθούν κλείνοντας δρόμους ή πέφτοντας πάνω στ’ αυτοκίνητα. Γι’ αυτό όσοι βρίσκονται στις περιοχές αυτές επιβάλλεται να προσέξουν ιδιαίτερα, αλλά και να προετοιμαστούν ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα σενάρια.
Όπως αναφέρει στο newsit.gr ο γνωστός μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος ο χρόνος έχει ξεκινήσει να μετρά αντίστροφα για τις περιοχές αυτές με την Ζάκυνθο σήμερα το βράδυ να μπαίνει για τα καλά το μάτι του κυκλώνα.
«Ειδικά στα Επτάνησα και στα δυτικά ηπειρωτικά τμήματα η ένταση του αέρα θα φτάσει από 11 μέχρι 12 μποφόρ, που μιλάμε για πάνω από 110 με 120 χιλιόμετρα την ώρα. Όσο θα πλησιάζουμε στο βράδυ θα αρχίσουν να ενισχύονται οι άνεμοι στις περισσότερες περιοχές του Ιονίου και το βράδυ γύρω στις εννιά με δέκα χονδρικά και ενδεικτικά, οι ριπές θα φτάνουν τα 11 με 12 μποφόρ. Πραγματικά εκεί θα υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα. Φοβάμαι ότι θα σηκώσει τα πάντα και βάρκες ίσως δούμε να βγαίνουν στην στεριά. Θα είναι δύσκολη η κατάσταση. Μακάρι να πέσουν έξω τα προγνωστικά στοιχεία. Αλλά έτσι όπως φαίνονται από την Λευκάδα και νοτιότερα Κεφαλλονιά, Ιθάκη, Ζάκυνθο θα υπάρχει πρόβλημα. Ιδιαίτερα η Ζάκυνθος φαίνεται να είναι στο μάτι του κυκλώνα. Εύχομαι να μην έχουμε προβλήματα».
Πλημμυρικά φαινόμενα
«Όσο πλησιάζει το σύστημα αυτό το εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας θα εξασθενεί το βαρομετρικό χαμηλό, που σημαίνει πως Παρασκευή και Σάββατο από την νότια Θεσσαλία, τη νότια Ήπειρο και νοτιότερα Στερεά Ελλάδα, Σποράδες και Πελοπόννησο συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής θα βρέχει, ωστόσο δεν θα βρέχει με τέτοια ραγδαιότητα όπως στο ξεκίνημα σήμερα. Στην Πελοπόννησο περιμένουμε πολύ νερό και ισχυρές καταιγίδες. Στην Αττική το σύστημα θα έρθει πιο εξασθενημένο και θα βρέξει Παρασκευή και το Σάββατο θα έχουμε μέχρι το μεσημέρι μεγαλύτερη ένταση των βροχοπτώσεων. Νομίζω πως δεν θα αποφύγουμε πλημμυρικά φαινόμενα στην Δυτική Ελλάδα, στο Ιόνιο και τα Επτάνησα. Μακάρι να μην έχουμε και στις υπόλοιπες περιοχές γιατί περιμένουμε να ρίξει πολύ νερό».