Μερικές ώρες μετά την έναρξη του στρατιωτικού πραξικοπήματος εναντίον του, ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έσπευσε στην Κωνσταντινούπολη, το πολιτικό του φέουδο. Από τότε εξακολουθεί να μην έχει επιστρέψει στην πρωτεύουσα Άγκυρα, και η απουσία του δημιουργεί ερωτηματικά.
Η απουσία του αρχηγού του κράτους από την Άγκυρα προκαλεί πολλά σχόλια στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
“Ο κύριος Πρόεδρος βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη μετά το πραξικόπημα”, έγραφε ένα μήνυμα στο Twitter. “Δεν μπορώ να το καταλάβω. Άραγε η πρωτεύουσα δεν είναι ασφαλής;”, ειρωνεύθηκε το πρόσωπο που το έγραψε.
“Η πρωτεύουσα της Τουρκίας είναι η Άγκυρα”, έγραφε ένα άλλο μήνυμα στο Twitter. “Γιατί ο πρόεδρος ανακοινώνει από την Κωνσταντινούπολη ότι όλα είναι υπό έλεγχο; Γιατί εστάλησαν όλοι αυτοί οι στρατιώτες στην Κωνσταντινούπολη;”, ερωτά μετα την ανακοίνωση πως 1.800 επιπλέον μέλη των δυνάμεων της τάξης απεστάλησαν στη μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας για να ενισχύσουν εκεί την ασφάλεια σε στρατηγικά σημεία.
“Ο πρόεδρος παρακολουθεί την εξέλιξη της κατάστασης από την κατοικία του στην Κωνσταντινούπολη. Ο πρωθυπουργός και τα μέλη της κυβέρνησης βρίσκονται στην Άγκυρα”, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
“Ο αρχηγός του κράτους περνάει τα περισσότερα σαββατοκύριακά του στην Κωνσταντινούπολη και δεν θεώρησε απαραίτητο να επιστρέψει στην Άγκυρα, εφόσον ο πρωθυπουργός βρισκόταν ήδη εκεί. Η κατάσταση είναι υπό έλεγχο, αλλά ζητούμε από τον λαό να παραμείνει σε επιφυλακή μέχρι να βρεθούν όλοι οι συνεργοί”, πρόσθεσε.
Σύμφωνα με το πρόγραμμά του, ο Ερντογάν πρόκειται να συμμετάσχει αύριο, Τετάρτη, στην Άγκυρα σε μια συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, μετά την οποία θα ανακοινωθεί “μια σημαντική απόφαση”.
Εν τω μεταξύ το μένος κατά των πραξικοπηματιών δεν έχει τέλος, καθώς όπως ανακοίνωσε η τουρκική Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων, δεν θα τελεστούν οι κηδείες όσων επίδοξων πραξικοπηματιών έπεσαν νεκροί κατά την απόπειρα πραξικοπήματος.
Στην ανακοίνωση της Διεύθυνσης αναφέρεται ότι «η προσευχή κατά την κηδεία, είναι προσευχή που κάνουν οι πιστοί για τους νεκρούς αδελφούς τους» και τονίζεται ότι οι επίδοξοι πραξικοπηματίες που έπεσαν νεκροί, «με τις πράξεις τους ποδοπάτησαν το δίκαιο όχι μόνο των ατόμων, αλλά και ενός ολόκληρου έθνους και έτσι δεν δικαιούνται την προσευχή των πιστών αδελφών τους».
Σημειώνεται ότι και η Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων προστέθηκε στους τομείς του δημοσίου στους οποίους πραγματοποιούνται εκκαθαρίσεις. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Διεύθυνσης, απομακρύνθηκαν συνολικά 492 στελέχη, μεταξύ των οποίων ιμάμηδες, μουφτήδες και διοικητικοί.
Η εποπτεύουσα αρχή των ραδιοτηλεοπτικών μέσων στην Τουρκία ακύρωσε σήμερα τις άδειες όλων των ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών που φέρεται να έχουν διασυνδέσεις με το θρησκευτικό κίνημα, του οποίου οι υποστηρικτές κατηγορούνται ότι επιχείρησαν να καταλάβουν την εξουσία με πραξικόπημα.
Το Ανώτατο Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο (RTUK) ανέφερε σε ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του πως έλαβε την απόφαση σε έκτακτη σύνοδο που συγκλήθηκε μετά την αποτυχημένη απόπειρα της 15ης Ιουλίου να ανατραπεί ο Ταγίπ Ερντογάν.
Η Τουρκία έχει επιρρίψει την ευθύνη για την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος στους υποστηρικτές του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος ζει εδώ και χρόνια αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ. Ο Γκιουλέν αρνείται τις κατηγορίες.