Στολισμοί και φωτάκια στους δρόμους της πόλης, εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους... Κάθε χρόνο, η Αθήνα μπαίνει για τα καλά στο κλίμα των Χριστουγέννων.
Ωστόσο, υπάρχει ένα “κακό” που την… στοιχειώνει και χαλάει το απόλυτο χριστουγεννιάτικο σκηνικό. Ποιο είναι αυτό; Η παντελής… απουσία χιονιού!
Τα “λευκά” Χριστούγεννα είναι ένα εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο στην Αθήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Αστεροσκοπείου Αθηνών. Ειδικότερα, από το 1930 έως σήμερα, ανήμερα τα Χριστούγεννα χιόνισε μόνο δύο φορές στην Αθήνα, το 1949 και το 1968. Παραμονή Χριστουγέννων έχει χιονίσει επίσης δύο χρονιές, το 1962 και το 1992.
Ακόμα πιο σπάνιο, ωστόσο, είναι το χριστουγεννιάτικο χιόνι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ) από το σταθμό της Νέας Φιλαδέλφειας. Από το 1955 έως σήμερα τα Χριστούγεννα στην Αθήνα έχει χιονίσει για λίγο μόνο το 1986, χωρίς να το στρώσει. Την επόμενη των Χριστουγέννων χιόνισε στην Αθήνα το 1991, έναν από τους πιο λευκούς Δεκεμβρίους στο Λεκανοπέδιο, αφού χιόνισε οκτώ διαφορετικές ημέρες.
«Σε βάθος δεκαετιών, ο μέσος αριθμός ημερών χιονόπτωσης το Δεκέμβριο είναι στατιστικά στην Αθήνα μόλις 0,4 μέρες, κάτι που σημαίνει πως η πιθανότητα να χιονίσει στην Αθήνα έστω και μία μέρα είναι μία φορά κάθε 2,5 χρόνια. Αντίστοιχα, στη Θεσσαλονίκη είναι 1,2 ημέρες και στη Φλώρινα 5,9 ημέρες κατά μέσον όρο το έτος», λέει στην εφημερίδα «Η Καθημερινή» ο μετεωρολόγος κ. Δημήτρης Ζιακόπουλος.
Χριστούγεννα: Σπάνιο το φαινόμενο και σε άλλες πόλεις
Από τα παραπάνω προκύπτει ότι η πιθανότητα για λευκά Χριστούγεννα στη χώρα μας και ιδιαίτερα στις κεντρικές και νότιες περιοχές είναι πολύ μικρή. Ακόμα, όμως, και σε πόλεις της Βόρειας Ελλάδας το χιόνι μέσα στους οικισμούς δεν έρχεται πολύ συχνά. Για παράδειγμα τα Ιωάννινα έχουν να δουν χριστουγεννιάτικο χιόνι μέσα στην πόλη από το 1986.
«Και στην Κεντρική όμως Ευρώπη οι πιθανότητες χιονόπτωσης τα Χριστούγεννα είναι περιορισμένες. Ο μύθος των λευκών Χριστουγέννων μάλλον συνδέθηκε με τη λογοτεχνία του 19ου αιώνα, στην οποία έχουν περάσει οι δύσκολες και καιρικές συνθήκες εκείνης της περιόδου που η Ευρώπη βίωνε τη λεγόμενη Μικρή Παγετώδη Εποχή», σημειώνει ο κ. Ζιακόπουλος.
Βέβαια, αν στην Αθήνα και στη νότια χώρα οι χιονοπτώσεις αποτελούν εξαίρεση, στη Βόρεια Ελλάδα και στα ορεινά οι θερμοκρασίες στα τέλη Δεκεμβρίου είναι συνήθως πολύ χαμηλές και συνοδεύονται από χιονόπτωση. Τα ρεκόρ χαμηλότερων θερμοκρασιών Δεκεμβρίου έχουν καταγραφεί το διάστημα μεταξύ 19 έως 22 Δεκεμβρίου 2001, όταν στην Καστοριά το θερμόμετρο πάγωσε πέφτοντας στους -22,8 βαθμούς Κελσίου και στη Λάρισα που έφτασε στους -20,2 βαθμούς.
ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ