Η Ευρωπαϊκή Ένωση γιορτάζει τον εκατοντακισχιλιοστό (100.000ό) υπότροφο των Δράσεων Μαρία Σκλοντόφσκα Κιουρί. Με αυτή την αφορμή, 30 πολλά υποσχόμενοι ερευνητές και ερευνήτριες -μεταξύ των οποίων ένας Έλληνας- επιλέχθηκαν για να προβάλουν τις δράσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσον αφορά την παγκόσμια κινητικότητα στον τομέα της έρευνας.
Οι 30 επιλεγμένοι ερευνητές και ερευνήτριες αντιπροσωπεύουν τους 100.000 υποτρόφους που έχουν υποστηριχθεί από τις Δράσεις Μαρία Σκλοντόφσκα Κιουρί κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες. Η ομάδα περιλαμβάνει ένα άτομο από κάθε κράτος μέλος, μία από την Κολομβία και μία από τη Νέα Ζηλανδία. Από την έναρξη του προγράμματος, πριν 20 χρόνια, το ποσοστό των γυναικών που συμμετείχαν, υπήρξε ιδιαίτερα υψηλό (άνω του 40%) και 18 από τους 30 επιλεγμένους ερευνητές είναι γυναίκες.
Ως διακεκριμένος ερευνητής από την Ελλάδα επιλέχθηκε ο δρ Ιωάννης Τσανάκας, ηλεκτρολόγος μηχανικός, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας (CNRS), καθώς και στην Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας και Εναλλακτικών Μορφών Ενέργειας – Εθνικό Ινστιτούτο Ηλιακής Ενέργειας (CEA-INES) της Γαλλίας.
Το επιστημονικό του ενδιαφέρον επικεντρώνεται στα διαγνωστικά βλαβών, στην αξιοπιστία και στους μηχανισμούς φθοράς φωτοβολταϊκών συστοιχιών και ηλιακών κυψελών. Ως υπότροφος Μαρία Σκλοντόφσκα Κιουρί, δραστηριοποιείται ερευνητικά στο Βέλγιο, στο πλαίσιο του προγράμματος EU PVMINDS. Η νέα πρόσκληση υποβολής προτάσεων για τις ατομικές υποτροφίες του 2017, συνολικού προϋπολογισμού 249 εκατ. ευρώ περίπου, θα δημοσιευτεί τον επόμενο μήνα.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ