Κυριακή, 28 Ιουλ.
29oC Αθήνα

210 χρόνια αρμονικής συμβίωσης Ρουμάνων και Σλοβάκων στην πόλη Ναντλάκ

210 χρόνια αρμονικής συμβίωσης Ρουμάνων και Σλοβάκων στην πόλη Ναντλάκ

Μοντέλο διαπολιτισμικότητας και κοινωνικής ολοκλήρωσης αποτελεί η πόλη Ναντλάκ, όπως αποδεικνύουν τα 210 χρόνια Ρουμανο-Σλοβακικής συνύπαρξης στην περιοχή, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρουμανίας, Τίτους Κορλάτεαν στη διάρκεια διεθνούς συνεδρίου που διοργανώνεται στην πόλη της δυτικής Ρουμανίας, στα σύνορα με την Ουγγαρία.

Το διεθνές συνέδριο “210 χρόνια συμβίωσης Σλοβάκων και Ρουμάνων – Ναντλάκ μοντέλο διαπολιτισμικότητας” διοργανώθηκε υπό την αιγίδα των πρωθυπουργών της Ρουμανίας και της Σλοβακίας, Βίκτορ Πόντα και Ρόμπερτ Φίτσο.

Ο Ρουμάνος υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε την επικοινωνία μεταξύ Ρουμάνων και Σλοβάκων, τονίζοντας ότι η σλοβακική κοινότητα έχει ενσωματωθεί πλήρως στη ρουμανική κοινωνία, συμβάλει στην πολιτιστική πολυμορφία της και στη λήψη αποφάσεων όχι μόνον εκείνων που αφορούν τη μειονότητα, αλλά την κοινωνία της Ρουμανίας γενικότερα.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σλοβακίας, Μίροσλαβ Λάιτσακ, ο οποίος έλαβε μέρος στο συνέδριο χαιρέτισε τη θετική στάση της ρουμανικής κοινωνίας προς τη σλοβακική κοινότητα υπογραμμίζοντας ότι “πουθενά στην Ευρώπη και κυρίως μετά το 1918 η σλοβακική κοινότητα δεν είχε καλύτερη αποδοχή, δεν βρήκε τόσο ευνοϊκές συνθήκες στη Ρουμανία, όπως σχολεία, θεσμούς, κοινοβουλευτική εκπροσώπηση”.

Η σλοβακική κοινότητα στη Ρουμανία είναι ζωντανή γέφυρα μεταξύ των δύο χωρών, τόνισε ο κ. Λάιτσακ και συνέστησε στο Συμβούλιο της Ευρώπης να στρέψει την προσοχή του στο μοντέλο του Ναντλάκ. Η πόλη Ναντλάκ είναι μία μικρογραφία της ηπείρου μας, μιας πολυπολιτισμικής ηπείρου με μεγάλο αριθμό θρησκευτικών και εθνικών ομάδων, τόνισε η Γκαμπριέλα Μπαταϊνι Ντραγκόνι, αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Είμαι βέβαιη ότι η πόλη έχει να προσφέρει πολλές εμπειρίες, διδάγματα, σχετικά με την δίκαιη και ισότιμη διαχείριση της διαφορετικότητας. Χρειαζόμαστε στην Ευρώπη εκατοντάδες πόλεις όπως τη Ναντλάκ, επεσήμανε. Το συνέδριο εντάσσεται στις εκδηλώσεις με αφορμή τη συμπλήρωση 20 χρόνων από την ένταξη της Ρουμανίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης και με αφορμή τα 210 χρόνια από την ίδρυση, το 1803 στην πόλη Ναντλάκ της σλοβακικής κοινότητας προερχόμενης από την πόλη Τοτκμόλος της ανατολικής Ουγγαρίας.

Η πόλη αποτελεί το λίκνο της σλοβακικής κοινότητας στη Ρουμανία και σε αυτή ζει η μεγαλύτερη και πιο συμπαγής σλοβακική εθνική ομάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ρουμανία: 263 σεισμοί καταγράφηκαν στην επαρχία Γκαλάτσι!

Συνέχιση της ανάκαμψης προβλέπει το ΔΝΤ για τη Ρουμανία

Ρουμανία: Σεισμός 5,5 Ρίχτερ αναστάτωσε όλη τη χώρα

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε