Συγκεκριμένα κάνουν λόγο για περιστατικά που καταγγέλλονται όπως βασανιστήρια, παράνομες κρατήσεις και άδικες δίκες επικριτών του καθεστώτος, μεταξύ αυτών ακτιβιστών και δημοσιογράφων στη Σαουδική Αραβία.
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ αυτή είναι η δεύτερη κοινή δήλωση, όπου διατυπώνονται επικρίσεις σε βάρος του βασιλείου, η οποία αναγνώσθηκε στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Γενεύη σε διάστημα έξι μηνών, μετά την πρώτη κριτική που είχε ασκηθεί ενώπιον του φόρουμ τον Μάρτιο.
Στην ανακοίνωση, οι υπογράφοντες προτρέπουν τις αρχές στη Σαουδική Αραβία να αποκαταστήσουν την αλήθεια σχετικά με τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στο προξενείο της χώρας στην Κωνσταντινούπολη τον περασμένο Οκτώβριο και να διασφαλίσουν ότι οι δράστες θα λογοδοτήσουν.
Δέκα πέντε κράτη μέλη της ΕΕ, μεταξύ αυτών η Βρετανία και η Γερμανία, βρίσκονται μεταξύ των υπογραφόντων καθώς επίσης ο Καναδάς, η Νέα Ζηλανδία και το Περού.
Προς το παρόν, η αντιπροσωπεία της Σαουδικής Αραβίας δεν έχει σχολιάσει σχετικά, ενώ απορρίπτει τις κατηγορίες περί βασανιστηρίων και αυθαίρετων κρατήσεων.
Στο κοινό ανακοινωθέν, αναγνωρίζονται οι μεταρρυθμίσεις στις οποίες έχουν προχωρήσει οι αρχές στη Σαουδική Αραβία, μεταξύ άλλων την ανακοίνωση τον περασμένο μήνα ότι θα αρθούν οι περιορισμοί σε βάρος των γυναικών για να μπορούν να ταξιδεύουν, επισημαίνεται, ωστόσο, ότι παραμένουν οι βαθιές ανησυχίες.
«Εντούτοις, παραμένουμε βαθιά ανήσυχοι για την κατάσταση στο τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Σαουδική Αραβία. Οι ακτιβιστές της κοινωνίας των πολιτών στη Σαουδική Αραβία αντιμετωπίζουν τις διώξεις και τον εκφοβισμό» σημείωσε η πρέσβειρα της Αυστραλίας Σάλι Μάνσφιλντ, που διάβασε την ανακοίνωση.
«Ανησυχούμε για τις αναφορές περί βασανιστηρίων, αυθαίρετων κρατήσεων, αναγκαστικών εξαφανίσεων, άδικων δικών και παρενοχλήσεων προσώπων που μάχονται για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των οικογενειών τους και των συναδέλφων τους» υπογράμμισε η ίδια.