‘Οπως γράφει ΤΟ ΒΗΜΑ, η διαπλοκή τελικά ζει και βασιλεύει και στην αδέκαστη ΚΟΜΙΣΙΟΝ και ακόμα κι αν κανείς δεν σταθεί στο ηθικό ζήτημα, η συνάφεια μεταξύ αρμοδιοτήτων και επαγγελματικής ενασχόλησης των επιτρόπων μετά (ή και πριν) τη θητεία τους στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκαλεί σύγκρουση συμφερόντων.
Η επαγγελματική διαδρομή πολλών πρώην επιτρόπων αποκαλύπτει ότι η θητεία τους στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μάλλον τα μελλοντικά τους επαγγελματικά σχέδια εξυπηρετεί παρά τα συμφέροντα (οικονομικά και άλλα) τα οποία καλούνται να υπερασπιστούν.
Θα θυμάστε τον γερμανό πρώην επίτροπο Γκύντερ Φερχόιγκεν. Δουλειά του ήταν να ασχολείται με την βιομηχανία αλλά και την προετοιμασία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία.
Σήμερα είναι σύμβουλος στην Ενωση Εμπορικών Επιμελητηρίων της Τουρκίας!
Και δεν είναι μόνο αυτός! Θα μπορούσε βέβαια κάποιος να υποθέσει ότι οι επίτροποι αναζητούν απλώς ένα εισόδημα ώστε να εξασφαλίσουν τα προς το ζην.
Ωστόσο και για αυτό έχει φροντίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που δεν πετάει στον δρόμο όσους εργάστηκαν σε αυτήν.
Οι κανονισμοί της προβλέπουν όχι μόνο γενναία αποζημίωση κατά τη διάρκεια της θητείας των επιτρόπων αλλά και επιπλέον «βοήθημα» μετά την παράδοση των καθηκόντων τους.
Επιπλέον οι επίτροποι δικαιούνται πλήρη σύνταξη στα 65 τους χρόνια η οποία απέχει παρασάγγας από τις συντάξεις που προβλέπουν τα μέτρα λιτότητας των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων.
Το ψάρι όμως ως γνωστόν βρωμάει απ’ το κεφάλι.
Ο πορτογάλος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο μπορεί να εμφανίζεται υπέρμαχος της δημοσιονομικής αυστηρότητας, αλλά όχι στην αυλή του.
Οι πέντε σωματοφύλακες που τον συνοδεύουν κατά τις δημόσιες εμφανίσεις του λαμβάνουν πολλούς περισσότερους μισθούς από τους έλληνες εργαζομένους που τόσα χρόνια ήταν στα πούπουλα και κορόϊδευαν την ΕΕ κτλ, κτλ….
Αμείβονται ταυτόχρονα από τα κοινοτικά ταμεία αλλά και από την πορτογαλική αστυνομία (είναι πατριωτάκια του). Παίρνουν δηλαδή 28 μισθούς!
Είναι και bon viveur
Ο πολέμιος λοιπόν της σπατάλης του δημοσίου χρήματος είναι πολύ γαλαντόμος στα του οίκου του.
Δεν έχει περάσει καιρός από τότε που δημοσιοποιήθηκαν τα λειτουργικά έξοδα του Μπαρόζο, τα οποία μάλλον «βασιλικά» θα έπρεπε να χαρακτηριστούν. Και πώς να διατηρήσει σχέσεις εμπιστοσύνης με τους ευρωπαίους πολίτες ο εκάστοτε επίτροπος του οποίου ο βασικός μισθός ανέρχεται σε 20.000 ευρώ μηνιαίως (24.000 για τον πρόεδρο της Κομισιόν) ενώ έχει εξασφαλισμένη αποζημίωση ίση με το 65% των αποδοχών του για τα πρώτα τρία χρόνια μετά τη λήξη της θητείας του;
Είναι ενδεικτικό ότι επτά από τα 13 μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τα οποία χρημάτισαν επίτροποι κατά την πρώτη θητεία του κ. Μπαρόζο (2004-2009) και δεν επελέγησαν για τη δεύτερη θητεία, συνεχίζουν την καριέρα τους σε εταιρείες παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών, τραπεζικούς ομίλους και μεγάλες βιομηχανίες.
Οι ίδιοι είχαν επιφορτιστεί τα προηγούμενα χρόνια με την προάσπιση των συμφερόντων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε τομείς όπως η εσωτερική αγορά, το εμπόριο, οι ναυτιλιακές υποθέσεις, ακόμη και η προστασία των καταναλωτών. Ολοι εξασφάλισαν τη σχετική άδεια του νυν προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο οποίος φαίνεται ότι έχει μια ιδιαίτερα διασταλτική αντίληψη περί της σύγκρουσης συμφερόντων.