Site icon NewsIT
20:21 | 12.10.10

3,5 εκατ. στους δρόμους κατά του… Σαρκοζί

3,5 εκατ. στους δρόμους κατά του… Σαρκοζί
Newsit Newsroom

Η αφορμή για τις νέες μαζικές διαδηλώσεις στη Γαλλία είναι η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος. Όμως επί της ουσίας πρόκειται για αντίδραση στη γενικότερη πολιτική του Γάλλου προέδρου.

Για ακόμη μια φορά οι εκτιμήσεις όσον αφορά στο πόσοι άνθρωποι διαδήλωσαν κατά των σχεδίων της κυβέρνησης Σαρκοζί διίστανται. Σε όλη τη γαλλική επικράτεια, σύμφωνα με τους διοργανωτές, διαδήλωσαν 3,5 εκατομμύρια άνθρωποι. Κατά την αστυνομία, όμως, ο αριθμός αυτός είναι 1,2 εκατομμύρια.

Στο Παρίσι μόνο βγήκαν στους δρόμους κατά των ανταλλαγών στο συνταξιοδοτικό 330 χιλιάδες πολίτες. Η αστυνομία, πάντως, τους αναφέρει 89 χιλιάδες. Η σημερινή, τέταρτη μεγάλη κινητοποίηση κατά των μεταρρυθμίσεων στο ασφαλιστικό κρίνεται από τους διοργανωτές της και ως η μαζικότερη, με αθρόα συμμετοχή των νέων, μαθητών, σπουδαστών και φοιτητών.

Η συμμετοχή αυτή ξεπερνά κατά πολύ τις προηγούμενες. 380.000 διαδηλωτές μετείχαν σε 150 διαδηλώσεις το μεσημέρι της 2ας Οκτωβρίου, 410.000 σε 110 διαδηλώσεις στις 23 Σεπτεμβρίου και 456.000 σε 114 διαδηλώσεις στις 7 Σεπτεμβρίου.

Τα συνδικάτα εκτιμούν ότι η σημερινή είναι η πιο σημαντική ημέρα των κινητοποιήσεων, απεργιών και διαδηλώσεων. «Είναι η πιο σημαντική ημέρα κινητοποιήσεων που έχουμε κάνει από την αρχή της διαδικασίας», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του συνδικάτου CGT Μπερνάρ Τιμπό.

«Οι διαδηλώσεις κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος είναι αισθητά πιο μεγάλες από όλες τις τελευταίες, με τους αριθμούς των διαδηλωτών σχεδόν παντού στην επαρχία να είναι υψηλότεροι», δήλωσε παράλληλα ο επικεφαλής του συνδικάτου CFDT Φρανσουά Σερέκ.

Στις κινητοποιήσεις μετείχαν οι εργαζόμενοι στις μεταφορές, στους σιδηροδρόμους και τα αεροδρόμια. Το μετρό και ο προαστιακός παρουσίασαν καθυστερήσεις, όπως και μία στις τρεις ταχείες TGV. Ωστόσο, το Eurostar για τη Βρετανία εκτέλεσε κανονικά τα δρομολόγιά του. Μία στις δύο πτήσεις από το Ορλί και στο 30% των πτήσεων στο Σαρλ ντε Γκολ και το Μποβέ στο Παρίσι δεν πραγματοποιήθηκαν.

Παρά τις νέες μαζικές διαδηλώσεις και απεργίες, η κυβέρνηση δηλώνει ανυποχώρητη. Ο πρωθυπουργός, Φρανσουά Φιγιόν, ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση έχει φτάσει στα όρια αυτού που είναι δυνατό να γίνει όσον αφορά τις παραχωρήσεις επί της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version