Η χρησιμότητα των συνόρων αφορά κυρίως στην γεωγραφική οριοθέτηση των χωρών, για να υπάρχει σαφής διαχωρισμός μεταξύ τους, είτε με καθορισμένες γραμμές (π.χ. φράχτες), είτε με ζώνες που ενισχύονταν στρατιωτικά με στόχο την προστασία του ενός κράτους από το γειτονικό του.
Με στόχο, εξάλλου, τον έλεγχο της διέλευσης ανθρώπων και αγαθών από ένα κράτος σ΄ ένα άλλο, ακόμα και τα αεροδρόμια και τα λιμάνια ορίζονται ως σύνορα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ωστόσο, υπάρχουν μερικά ιδιαίτερα σύνορα, τα οποία προκαλούν εντύπωση, αφού είναι ασυνήθιστα. Aς δούμε, λοιπόν, τα πιο πέντε πιο περίεργα σύνορα στον κόσμο:
Ισπανία – Μαρόκο
Το Penon de Velez de la Gomera είναι ένας μικρός βράχος στα δυτικά της Μεσογείου που βρίσκεται σε ακτή του Μαρόκου, σε απόσταση περίπου 100 μέτρων από την αφρικανική ηπειρωτική χώρα. Είναι, επίσης, συνδεδεμένος με μια μικρότερη νησίδα στα ανατολικά, την Ισλέτα.
Πρόκειται για την μικρότερη ισπανική επικράτεια και έχει πληθυσμό μόλις 60 Ισπανούς στρατιώτες. Το «θαλάσσιο φρούριο» είναι κατάλοιπο της ισπανικής παρουσίας στην Βόρεια Αφρική, η οποία χρονολογείται από τον 15ο αιώνα. Τα σύνορα μεταξύ Penon De Velez de la Gomera και Μαρόκου είναι τα συντομότερα χερσαία σύνορα στον κόσμο, με μήκος μόλις 86 μέτρα, ενώ περιλαμβάνουν ένα φράκτη και μια πύλη, φυλασσόμενα από Ισπανούς στρατιώτες.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Επίσης, στο σημείο υπάρχουν ισπανικά και μαροκινά ναυτικά σκάφη, δεδομένου ότι η στρατηγική θέση της χερσονήσου, αποτελεί πηγή έντασης για αιώνες μεταξύ των δύο χωρών.
Αργεντινή – Βραζιλία – Παραγουάη
Το «τριπλό σύνορο» (ισπανικά: Triple Frontera, πορτογαλικά: Triplice Fronteira) είναι μια διασταύρωση που ενώνει την Αργεντινή, την Βραζιλία καθώς και την Παραγουάη, όπου συγκλίνουν οι ποταμοί Iguazu και Parana. Κοντά στην συμβολή βρίσκονται οι πόλεις Puerto Iguazu (Αργεντινή), Foz do Iguaçu (Βραζιλία) και Ciudad del Este (Παραγουάη). Η περιοχή βρίσκεται κοντά στους καταρράκτες Iguazu και υδροηλεκτρικό εργοστάσιο Itaipu.
Πολωνία – Ουκρανία
Στο χωριό Horodyszcze υπάρχουν δύο γιγάντια ψάρια που ενώνουν την Πολωνία με την Ουκρανία. Το εντυπωσιακό έργο εμπνεύστηκε ο Πολωνός καλλιτέχνης Jaroslaw Koziara, χρησιμοποιώντας 23 διαφορετικά είδη φυτών ως σύμβολο ενότητας μεταξύ των δύο χωρών, αλλά και για να δείξει ότι τα σύνορα δεν χωρίζουν τους πολιτισμούς.
Αυστρία – Ουγγαρία – Σλοβακία
Ένα τριγωνικό τραπέζι πικνίκ με παγκάκια αποτελεί το σημείο, όπου συναντώνται τα σύνορα ανάμεσα στην Αυστρία, την Ουγγαρία και την Σλοβακία. Το τραπέζι με τις σημαίες των εν λόγω χωρών βρίσκεται στο πάρκο γλυπτών (Szoborpark), όπου διάφοροι καλλιτέχνες έχουν δημιουργήσει 12 έργα τέχνης -μεταξύ αυτών και έναν οβελίσκο, όπου η κάθε του πλευρά «βλέπει» την αντίστοιχη χώρα-, για να σηματοδοτήσουν τους άρρηκτους δεσμούς φιλίας μεταξύ των τριών χωρών, μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης.
Ισπανία – Πορτογαλία
Το πρώτο διασυνοριακό zip line στον κόσμο βρίσκεται μεταξύ της Ισπανίας και της Πορτογαλίας (720 μέτρα). Οι λάτρεις των extreme sports έχουν την δυνατότητα ζήσουν μια μοναδική εμπειρία και να μεταβούν από την μια χώρα στην άλλη μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα διασχίζοντας τον ποταμό Guadiana, ενώ θεωρείται και ως ένα «ταξίδι στον χρόνο», αφού οι ζώνες ώρες ανάμεσα στις δύο χώρες είναι διαφορετικές.