Πενήντα πέντε αστυνομικοί συνελήφθησαν χθες Τετάρτη κι εντάλματα σύλληψης εκδόθηκαν σε βάρος άλλων 253 για απείθεια λόγω της συμμετοχής τους στη στάση της περασμένης εβδομάδας, που η κυβέρνηση του Ισημερινού θεωρεί εκδήλωση απόπειρας πραξικοπηματικής ανατροπής της.
Ο πρόεδρος της χώρας Ραφαέλ Κορέα παραδέχθηκε χθες ότι υπήρξε “γενικευμένη αποτυχία” των υπηρεσιών πληροφοριών πριν την εκδήλωση της στάσης και τα αιματηρά επεισόδια, ενώ ο αντιπρόεδρος Λένιν Μορένο είπε ότι του ζητήθηκε να αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας.
Επί ώρες, την 30ή Σεπτεμβρίου, ο Κορέα ήταν ουσιαστικά όμηρος στο νοσοκομείο της αστυνομίας του Κίτο, περικυκλωμένος από 30.000 αστυνομικούς και ορισμένους στρατιώτες που συμμετείχαν στην ανταρσία.
Η κυβέρνηση θεωρεί ότι η στάση αποτελούσε μέρος γενικότερου σχεδίου ανατροπής της. Οι στασιαστές το αρνούνται, λέγοντας ότι διαδήλωναν για τις αλλαγές σε μισθούς και επιδόματα.
Ο Χοσέ Μιγκέλ Ινσούλσα, γενικός γραμματέας του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (OAS), υιοθέτησε τη θέση της κυβέρνησης Κορέα. “Υπήρξε πράγματι απόπειρα πραξικοπήματος”, είπε στην Ουάσινγκτον. “Δεν απέτυχε λόγω της έλλειψης θέλησης από αυτούς που αποπειράθηκαν να το διαπράξουν αλλά από την έλλειψη πολιτικής στήριξης, και λόγω της απόφασης των ένοπλων δυνάμεων να στηρίξουν την κυβέρνηση”.
Εάν δικαστούν και καταδικαστούν για το ρόλο τους στη στάση οι αστυνομικοί αντιμετωπίζουν ποινές φυλάκισης και κάθειρξης ενός έως έξι ετών.
Ο Κορέα είπε ότι υπήρξαν προσπάθειες να δολοφονηθεί στην διάρκεια της στάσης, και νομικοί σύμβουλοι της κυβέρνησης ερευνούν την πιθανή απειλή κατά της ζωής του.
Η χώρα παραμένει σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης ως την Παρασκευή, με το στρατό να φρουρεί το προεδρικό μέγαρο, το κτίριο της βουλής και άλλα δημόσια κτήρια, ενώ διενεργούνται και άλλες έρευνες για το ρόλο της αστυνομίας στα γεγονότα.
Ο Κορέα είπε χθες ότι δεν έχει κανένα σχέδιο να διαλύσει τη βουλή, παρά τις φήμες που κυκλοφορούν. “Δε βλέπουμε κάποια άμεση ανάγκη [να διαλύσουμε το Κογκρέσο] αλλά δεν μπορούμε και να το αποκλείσουμε”, είπε ο Κορέα.
Σε τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Κορέα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε χθες τη “στήριξη” της Ουάσινγκτον στο πρόσωπό του και “υπογράμμισε τη σημασία της επίλυσης των όποιων εντάσεων στον Ισημερινό στο πλαίσιο της δημοκρατικής και συνταγματικής τάξης” της χώρας, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.
Η δημοτικότητα του προέδρου αυξήθηκε 5 μονάδες, στο 58%, μετά τα επεισόδια της περασμένης εβδομάδας, σύμφωνα με έρευνα των Cedatos-Gallup, ωστόσο το ποσοστό εκείνων που τα θεωρούν απόπειρα πραξικοπήματος είναι αισθητά χαμηλότερο, περίπου 50%.