Κόσμος

600.000 νεκροί από τα ακραία καιρικά φαινόμενα

Τις τελευταίες δύο δεκαετίες έχουν σκοτωθεί εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι από τα ακραία φαινόμενα που προκαλεί η κλιματική αλλαγή.

Συνεχίζονται από το πρωί οι εργασίες της Διάσκεψης του ΟΗΕ για το Κλίμα στην Κοπεγχάγη της Δανίας.

 

Η αύξηση των “ακραίων καιρικών φαινομένων” έχει προκαλέσει περίπου 600.000 θανάτους και σημαντική οικονομική ζημιά τις δύο τελευταίες δεκαετίες, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε σήμερα στο περιθώριο της διεθνούς διάσκεψης για το κλίμα στην Κοπεγχάγη. Το Μπαγκλαντές, η Μιανμάρ και η Ονδούρα έχουν “πληγεί περισσότερο” την περίοδο 1990 με 2008, σύμφωνα με τον κατάλογο Global Climate Risk της εταιρείας Germanwatch.
Στην έρευνα υπολογίζεται ότι οι ζημιές σε παγκόσμιο επίπεδο που προκλήθηκαν από καιρικά φαινόμενα, όπως τροπικές καταιγίδες, πλημμύρες, ξηρασία και ανεμοστρόβιλοι, φτάνουν τα 1,7 τρισεκατομμύρια δολάρια μεταξύ 1990 και 2008.
Η μεγαλύτερη καταστροφή στο Μπαγκλαντές καταγράφηκε το 1991, όταν το 80% των θανάτων εκείνης της χρονιάς προκλήθηκε από έναν κυκλώνα, αλλά “η χώρα πλήττεται συνεχώς από ακραία καιρικά φαινόμενα”, αναφέρεται στην έρευνα. Η Μιανμάρ βρίσκεται στην δεύτερη θέση της κατάταξης εξαιτίας του κυκλώνα Ναργκίς που το 2008 προκάλεσε τον θάνατο 85.000 ανθρώπων.Η Ονδούρα κατατάσσεται τρίτη με τον τυφώνα Μιτς που την έπληξε το 1998 να χαρακτηρίζεται από την έρευνα ως μία “τρομερή” καταστροφή.
Οι πιο φτωχές, αναπτυσσόμενες χώρες επηρεάζονται περισσότερο από την κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με την έρευνα, που ζητά από την Κοπεγχάγη να καταλήξει σε μία φιλόδοξη συμφωνία που θα περιλαμβάνει και οικονομική βοήθεια.

Στόχος της διάσκεψης είναι μία νέα συμφωνία για το κλίμα που θα τεθεί σε ισχύ μετά το 2012 που λήγει ουσιαστικά των πρωτόκολλο του Κιότο για τις κλιματικές αλλαγές. Να σημειωθεί ότι το Κιότο δεν φέρει τις υπογραφές των μεγαλύτερων “ρυπαντών”, δηλαδή της Κίνας και των ΗΠΑ. 

Οι εργασίες της Διάσκεψης θα κλιμακωθούν σταδιακά, με αποκορύφωμα τη σύνοδο κορυφής 65 αρχηγών κρατών στις 17 Δεκεμβρίου.

 
Ο ΟΗΕ εκφράζει αισιοδοξία ότι είναι δυνατή η επίτευξη συμφωνίας για το κλίμα στην Κοπεγχάγη. Οι εκκρεμότητες όμως είναι πολλές. Ανοιχτά ζητήματα, εκτός από το βασικό, του ποσοστού μείωσης των εκπομπών αερίων από τα ανεπτυγμένα κράτη, είναι η οικονομική βοήθεια που θα δοθεί στις αναπτυσσόμενες χώρες.
 Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει υποσχεθεί μείωση κατά 20-30% στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σε σχέση με τα επίπεδα του 1990 και η Ιαπωνία κατά 25%.
 
Την τελευταία μέρα της Συνόδου θα δώσει το «παρών» και ο πρωθυπουργός της Ινδίας Μανμοχάν Σινγκ. Ο τέταρτος μεγαλύτερος ρυπαντής στον πλανήτη έχει ανακοινώσει σχέδιο μείωσης των εκπομπών από 20% έως 25% μέχρι το 2020.
Τη σοβαρότερη δέσμευση έχει αναλάβει μία άλλη εκ των «αναδυόμενων» χωρών: Η Βραζιλία ανέλαβε «εθελοντική δέσμευση» για μείωση 39% στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου έως το 2020.
Κόσμος

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα