Δευτέρα, 7 Οκτ.
27oC Αθήνα

7 Οκτωβρίου: Η μικρή Έμιλυ που ήταν όμηρος της Χαμάς για 50 μέρες χαμογελά ξανά

7 Οκτωβρίου: Η μικρή Έμιλυ που ήταν όμηρος της Χαμάς για 50 μέρες χαμογελά ξανά
The Israeli Army via AP

Η 7η Οκτωβρίου έχει μείνει βαθιά χαραγμένη στη μνήμη όλων, καθώς οι εικόνες φρίκης που σημειώθηκαν πριν ένα χρόνο στο Ισραήλ από τη Χαμάς στοιχειώνουν μέχρι σήμερα όσους έγιναν αυτόπτες μάρτυρες, τους ομήρους αλλά και όσους παρακολουθούσαν τις εικόνες από χιλιόμετρα μακριά.

Τα social media και τα smartphones έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στο να μεταδοθεί σε όλο τον κόσμο το αιματοκύλισμα της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ, αλλά και το δράμα των ανθρώπων που έπεσαν όμηροι στα χέρια της Χαμάς. 

Μία από τις ομήρους ήταν και η 9χρονη Έμιλι Χαντ, η οποία απήχθη από το κιμπούτς που βρισκόταν το σπίτι και επί 50 μέρες βρισκόταν στα χέρια της Χαμάς.

Ο πατέρας της είχε συγκλονίσει, πριν γίνει γνωστό ότι η μικρή Έμιλι ζούσε, λέγοντας ότι θα προτιμούσε η κόρη του να είναι νεκρή παρά να υπομένει βασανιστήρια στα χέρια της Χαμάς.

Όπως αποδείχθηκε το μικρό παιδί ήταν καλά στην υγεία του και οι άνδρες της Χαμάς την πήγαιναν από σπίτι σε σπίτι. 

Η ίδια ήταν ανάμεσα στους ομήρους που η Χαμάς επέτρεψε να γυρίσουν στο Ισραήλ, στο πλαίσιο ολιγοήμερης εκεχειρίας και ανταλλαγής ομήρων με Παλαιστίνιους κρατούμενους.

Η εικόνα της μικρής Έμιλυ, ταλαιπωρημένη και με βρώμικα ρούχα, να χάνεται στην αγκαλιά του πατέρα της και να ξεσπά σε κλάματα έκανε τον γύρο του κόσμου και σκόρπισε ελπίδα στις οικογένειες των ομήρων, που δεν γύρισαν στα σπίτια τους. 

Η ιστορία της Έμιλυ και του Τομ

Ο Τομ γεννήθηκε στο Δουβλίνο και πριν από 30 χρόνια πήγε εθελοντής σε ένα κιμπούτς κοντά στη Γάζα. Παντρεύτηκε την Νάρκις και απέκτησε δύο παιδιά. Πριν λίγα χρόνια γνώρισε τη νέα του σύντροφο και μαζί απέκτησαν την Έμιλυ. 

Η μητέρα της Έμιλυ πέθανε από καρκίνο του μαστού όταν η μικρή ήταν 2 ετών. Έκτοτε μεγάλωνε μαζί με τον πατέρας της.

Τη μέρα που απήχθη κοιμόταν στο σπίτι φίλων. Κατά τη διάρκεια της επίθεσης σκοτώθηκε και η πρώην σύζυγός του, Νάρκις.

Η ζωή μετά την αιχμαλωσία

Ο πατέρας της Έμιλυ αποκάλυψε πως για μήνες το παιδί μιλούσε μόνο ψιθυριστά. Μετακόμισαν σε άλλο κιμπούτς μακριά από τη Γάζα, μαζί με άλλους συντοπίτες τους και πλέον η μικρή Έμιλυ επανέρχεται στην καθημερινότητά της.

Ο Τομ είπε στη Sun: «Η Έμιλι πέρασε την απόλυτη κόλαση, αλλά είναι μαχήτρια – και χαμογελάει ξανά».

«Όταν αφέθηκε ελεύθερη φοβόταν να μιλήσει περισσότερο από έναν ψίθυρο γιατί οι τρομοκράτες την είχαν απειλήσει ότι θα την πυροβολούσαν ή θα τη μαχαιρώσουν αν έκανε πολύ θόρυβο» αποκάλυψε.

«Η Έμιλυ εξακολουθεί να φοβάται τους δυνατούς θορύβους και δεν μπορούσε να κοιμηθεί μόνη για πολύ καιρό μετά την επιστροφή της» σημείωσε. «Έχει ακόμα εφιάλτες, αλλά είναι καλύτερα» υπογράμμισε.

Ωστόσο, όπως είπε «έναν χρόνο μετά η Έμιλυ, επέστρεψε στον παλιό της εαυτό και είναι τόσο θορυβώδης όσο ποτέ».

«Είναι απαίσιο να θυμάμαι τις σκοτεινές στιγμές, αλλά πρέπει να είμαι ευγνώμων που επέστρεψε και να της δώσω κάθε ευκαιρία να είναι ευτυχισμένη και να απολαμβάνει την κάθε μέρα» σημειώνει.

Τα τελευταία της γενέθλια τα πέρασε στην αιχμαλωσία και τώρα ο πατέρας της λέει ότι θα φροντίσει για τα δέκατα γενέθλιά της να κάνει ένα πάρτι που θα της μείνει αξέχαστο. 

«Η ανάρρωσή της δείχνει στους τρομοκράτες ότι δεν θα τη λυγίσουν ποτέ, δεν θα με νικήσουν, δεν θα νικήσουν ποτέ τους ανθρώπους του κιμπούτς και δεν θα νικήσουν ποτέ το Ισραήλ. Η Χαμάς μας επιτέθηκε, αλλά το μόνο που κατάφερε είναι να μας κάνει πιο δυνατούς, πιο ενωμένους και πιο αποφασιστικούς» σημείωσε.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις