Κόσμος

AP: Η Γαλλία σε αχορτογράφητα νερά μετά τη νίκη Μελανσόν – «Γρίφος» η επόμενη κυβέρνηση

Με τα exit polls να δίνουν νίκη του Νέου Λαϊκού Μετώπου του Ζαν Λυκ Μελανσόν και τον Εθνικό Συναγερμό της Λε Πεν στην τρίτη θέση, μετά από αυτόν του Μακρόν, το βασικό ερώτημα στα χείλη όλων είναι τι σημαίνει αυτό για τη Γαλλία και ποια θα είναι η επόμενη κυβέρνηση.

Η ομιλία του ηγέτη της αριστεράς Μελανσόν είναι μια ένδειξη για το τι μέλλει γενέσθαι, σημειώνει το AP και προχωρά σε μια πρώτη ανάλυση για το τι θα ακολουθήσει μετά τις εκλογές στη Γαλλία.

Ο Μελανσόν, γράφει το AP, είπε ότι δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί με τον Μακρόν και ο Μακρόν έχει αρνηθεί να διαπραγματευτεί μαζί του.

«Ποιος θα ηγηθεί της κυβέρνησης; Δεν υπάρχει προθεσμία για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης. Μπορεί να υπάρξουν εβδομάδες συζητήσεων μπροστά μας. Ο Μακρόν αντιμετωπίζει την προοπτική να ηγηθεί της χώρας μαζί με έναν πρωθυπουργό που είναι αντίθετος στις περισσότερες από τις εσωτερικές πολιτικές του» γράφει το πρακτορείο.

Και καταλήγει: «Αυτό είναι ένα αχαρτογράφητο έδαφος για τη Γαλλία. Σε αντίθεση με άλλες χώρες της Ευρώπης που είναι πιο συνηθισμένες σε κυβερνήσεις συνασπισμού, η Γαλλία δεν έχει παράδοση στο να συναντώνται νομοθέτες από αντίπαλα πολιτικά στρατόπεδα για να σχηματίσουν μια λειτουργική πλειοψηφία». 

Ο Εμανουέλ Μακρόν πρέπει να παραδεχθεί ήττα στις βουλευτικές εκλογές και να αναθέσει στο Νέο Λαϊκό Μέτωπο να σχηματίσει κυβέρνηση, δήλωσε ο επικεφαλής της παράταξης Ανυπότακτη Γαλλία Ζαν-Λυκ Μελανσόν.

Jean-Luc Melenchon, leader of French far-left opposition party La France Insoumise (France Unbowed - LFI), delivers a speech on stage during a rally with members of the alliance of left-wing parties called the "Nouveau Front Populaire" (New Popular Front - NFP), at the Place de la Republique after partial results in the first round of the early French parliamentary elections in Paris, France, June 30, 2024. REUTERS

Ο πρωθυπουργός «πρέπει να φύγει» και «η αριστερή συμμαχία να κυβερνήσει», είπε.

«Ο λαός μας απέκλεισε ξεκάθαρα το χειρότερο», είπε ο Μελανσόν αναφερόμενος στον ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό που, αν και θεωρήθηκε αρχικά νικητής, βρέθηκε τελικά στην τρίτη θέση.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Το χάος του μπλακ άουτ σε Ισπανία και Πορτογαλία μέσα από 10 φωτογραφίες - Καμία θεωρία «δεν αποκλείεται» λέει ο Ισπανός πρωθυπουργός
«Τα φώτα έσβησαν και το μετρό σταμάτησε» περιέγραφαν σαστισμένοι πολίτες ενώ πανδαιμόνιο δημιουργήθηκε σε αεροδρόμια, νοσοκομείο και στους δρόμους
Μπλακ Αουτ στη Μαδρίτη 3
Το βασιλικό πρωτόκολλο «κράτησε» την Κέιτ Μίντλετον και δεν πήγε στην κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου
Το 2005, ο τότε πρίγκιπας Κάρολος πήγε επίσης μόνος του στην κηδεία του Πάπα Ιωάννη Παύλου ΙΙ - παρόλο που επρόκειτο να παντρευτεί την Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς την επομένη μέρα της τελετής
Η Κέιτ Μίντλετον 2