Η Κύπρος είναι με την πλάτη στον τοίχο. Η προσπάθεια των κυβερνώντων να κερδίσουν χρόνο δεν φαίνεται να αποδίδει και η υπομονή των δανειστών της εξαντλείται επικίνδυνα.
Aυτό που περιέπλεξε ακόμα περισσότερο τα πράγματα είναι η δήλωση του Προέδρου της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου, ότι στην σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που κράτησε σχεδόν 3 ώρες, δεν συζητήθηκε κούρεμα!
Ο κ. Ομήρου χαρακτήρισε ανεπίτρεπτη τη συμπεριφορά των ευρωπαίων εταίρων, προσθέτοντας ότι «συμπεριφέρονται με τρόπο που τείνει να εξουδετερώσει την Κύπρο».
Η απάντηση στους ευρωπαίους δίνεται από το λαό μας, σημείωσε ο κ. Ομήρου και «λαμβάνονται σήμερα κάποιες αποφάσεις για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση».
Τι αποφάσισαν στην σύσκεψη
Η απόφαση ήταν ομόφωνη για την δημιουργία Ταμείου Αλληλεγγύης προς διάσωση της κυπριακής οικονομίας.
Το ανακοίνωσε ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, χωρίς όμως να μπει σε λεπτομέρειες.
“Στόχος”, τόνισε, “είναι να σώσουμε την κυπριακή οικονομία”. Εξέφρασε την βεβαιότητα ότι θα βρεθεί η λύση, αλλά επεσήμανε ότι τα επόμενα χρόνια θα είναι δύσκολα και η ύφεση θα συνεχιστεί. Απέκλεισε το κλείσιμο τραπεζών, λέγοντας ότι προσπαθούμε να σώσουμε το τραπεζικό σύστημα.
Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο ρωσικής βοήθειας είπε ότι «οποιαδήποτε βοήθεια είναι ευπρόσδεκτη», συγχρόνως όμως τόνισε ότι «επιθυμία όλων είναι η Κύπρος να παραμείνει στο ευρώ, έστω κι αν υπάρχει βοήθεια».
Ο κ. Αβέρωφ απέφυγε να σχολίασει δήλωση του προέδρου της ΕΔΕΚ ότι δεν συζητήθηκε θέμα «κουρέματος» καταθέσεων.
Όμως από το πρωί αιωρείται η φήμη για κλείσιμο της Λαϊκής Τράπεζας γεγονός που το μόνο που προσφέρει είναι να επιδεινώνεται το κλίμα!
Νωρίτερα, με τον πιο επίσημο τρόπο η ΕΚΤ απείλησε την Κύπρο με χρεοκοπία αν δεν έχει βρει λύση μέχρι την Δευτερα.
Αυτό οδήγησε τον κεντρικό τραπεζίτη του Νησιού να βγεί από το Προεδρικό Μέγαρο όπου γινόταν η μαραθώνια σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών και να απαντήσει επι της ουσίας στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ότι μέχρι την Δευτέρα θα υπάρχει λύση.
Αυτό, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις σημαίνει ότι η Ρωσία δεν παίζει πλεον στο παιχνίδι και ότι μόνος συνομιλητής της Κύπρου είναι η τρόικα – κάτι που ήταν και απαίτηση των δανειστών.
“Μέχρι τη Δευτέρα θα υπάρξει πρόγραμμα στήριξης της κυπριακής οικονομίας”, ήταν η δήλωση του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, Πανίκου Δημητριάδη.
ΤΟ ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ
Η ανακοίνωση ήταν σαφής: Έως την ερχόμενη Δευτέρα 25 Μαρτίου θα διατηρηθεί ο μηχανισμός ELA για την Κύπρο. Με άλλα λόγια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πιέζει την Κύπρο να αποδεχθεί το κούρεμα!
Με ανακοίνωσή της η ΕΚΤ η οποία διασφαλίζει την ρευστότητα διαμηνύει στην κυπριακή κυβέρνηση ότι τα ψέμματα τελειώνουν στις 25 Μαρτίου.
Αν δηλαδή έως τότε η Κύπρος δεν καταφέρει να παρουσιάσει ένα σχέδιο βιώσιμο το οποίο θα αποδεχθεί η τρόικα, τότε η στρόφιγγα των χρημάτων θα κλείσει και η χρεοκοπία θα είναι γεγονός.
Σύμφωνα πάντα με την ΕΚΤ, η διάθεση του μηχανισμού (ELA) θα εξεταστεί εκ νέου, μόνο εάν έχει τεθεί σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα διάσωσης από την Ε.Ε και το ΔΝΤ.
Γιατί είναι κρίσιμος ο ρόλος της ΕΚΤ
Ο ρόλος της ΕΚΤ είναι κρίσιμος, επειδή ελέγχει τη χορήγηση ρευστότητας στις κυπριακές τράπεζες, η οποία είναι απαραίτητη για την εύρυθμη λειτουργία του διογκωμένου τραπεζικού τομέα της μεγαλονήσου.
Η ΕΚΤ δεν δέχεται από τον περασμένο Ιούνιο τα ομόλογα του κυπριακού κράτους, λόγω του χαμηλού αξιόχρεου τους, ως ενέχυρο για το δανεισμό των κυπριακών τραπεζών. Ετσι, η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου χρηματοδοτεί τις τράπεζες της χώρας μέσω της βοήθειας έκτακτης ρευστότητας (Emergency Liquidity Assistance, ELA). Αυτά τα έκτακτα δάνεια δίνονται ευκολότερα, αλλά θα πρέπει επίσης να εγκριθούν από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ.
Οι κυπριακές τράπεζες είναι εξαρτημένες σε μεγάλο βαθμό από τη χρηματοδότησή τους μέσω του προγράμματος ELA.
Στο τέλος του Ιανουαρίου, είχαν δανεισθεί περίπου 9,1 δις. ευρώ από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου μέσω του προγράμματος αυτού, σύμφωνα με τον ισολογισμό της τελευταίας. Το ίδιο χρονικό σημείο, οι κυπριακές τράπεζες είχαν λάβει μόνο 376 εκατ. ευρώ μέσω απευθείας χρηματοδότησης από την ΕΚΤ.
Η αυστηρή στάση της ΕΚΤ έρχεται μετά τον προβληματισμό που υπήρξε για κάποιες πολιτικές της, ιδιαίτερα στη Γερμανία, όπου πολλοί την επέκριναν ότι είναι πολύ ελαστική όσον αφορά την εφαρμογή των κανόνων. Το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Γεργκ ‘Ασμουσεν, που είναι Γερμανός, τόνισε χθες ότι η ΕΚΤ μπορεί να επιτρέπει την έκτακτη παροχή ρευστότητας μόνο σε φερέγγυες τράπεζες και ότι η φερεγγυότητα των κυπριακών τραπεζών «δεν μπορεί να υποτεθεί» χωρίς ένα πρόγραμμα βοήθειας για την ανακεφαλαιοποίησή τους.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Τελεσίγραφο από την ΕΚΤ στην Κύπρο: Ρευστότητα μέχρι τις 25 Μαρτίου – Μετά χρεοκοπείτε!
Νέο σοκ στην Κύπρο – Απαιτεί ξανά κούρεμα στις καταθέσεις και κάτω των 100.000 ευρώ η τρόικα
Προσυμφωνημένο το «κούρεμα» στην Κύπρο – Αποκαλυπτικό έγγραφο Σόιμπλε
Γιατί “πέθανε” στο γέλιο η επικεφαλής της Τρόικας;
IIF: 20 δισ οι καταθέσεις των ξένων στις τράπεζες της Κύπρου!