Περίμενε κανείς πως δεν θα γινόταν κι αυτό κάποια στιγμή; Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει κρύψει τον χαρακτήρα του. Και την κακή του πλευρά τη γνώρισε πρώτος ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, στον οποίο ο Αμερικανός πρόεδρος έκλεισε το τηλέφωνο στα… “μούτρα” μετά από 25 λεπτά συνομιλίας!
Τι κι αν η Αυστραλία ήταν παραδοσιακά μια από τις στενότερες συμμάχους των ΗΠΑ. Ο Τραμπ δεν τα λογαριάζει αυτά. Και όπως αποκαλύπτει η Washington Post, έφτασε στο σημείο να τσακωθεί με τον Αυστραλό πρωθυπουργό Μάλκομ Τέρνμπουλ κατά τη διάρκεια της πρώτης τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν τις προηγούμενες μέρες.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Αιτία το προσφυγικό και το διάταγμα ντροπή του Τραμπ. Η τηλεφωνική επικοινωνία των δυο ηγετών έγινε το περασμένο Σάββατο (29.01.2017) για να συζητήσουν το πως αυτό θα επηρεάσει τις συμφωνίες μεταξύ ΗΠΑ και Αυστραλίας. Αλλά στο… δρόμο, κάτι πήγε στραβά. Ο Τραμπ άρχισε να φωνάζει και έκλεισε το τηλέφωνο! Και το έκλεισε μετά από 25 λεπτά συνομιλίας, ενώ αρχικά ήταν προγραμματισμένο να μιλήσουν μια ώρα!
Ο Τραμπ ενημέρωσε τον Τέρνμπουλ πως είχε μιλήσει και με άλλους ηγέτες εκείνη την ημέρα (ανάμεσά τους ο Βλαντιμίρ Πούτιν και η Άνγκελα Μέρκελ) και… ευθαρσώς του ανακοίνωσε πως το μεταξύ τους ήταν «το χειρότερο τηλεφώνημα»! Ο Αμερικανός πρόεδρος φέρεται επίσης να είπε στον Αυστραλό πρωθυπουργό «δεν είναι καλή μέρα φίλε» (σ.σ. mate η λέξη που είπε και την οποία χρησιμοποιούν πολύ στη Βρετανία και την Αυστραλία όπως το dude στις ΗΠΑ).
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σύμφωνα με τη Washington Post, ο Τραμπ όχι μόνο «την είπε» στον Αυστραλό πρωθυπουργό για τη συμφωνία που είχε υπογράψει με τον Μπαράκ Ομπάμα όσον αφορά στους πρόσφυγες αλλά τον κορόιδεψε και για την οριακή του πλειοψηφία και έφτασε στο σημείο να τον κατηγορήσει πως με τη συμφωνία που έχει υπογραφεί, η Αυστραλία επί της ουσίας στέλνει στις ΗΠΑ τους επόμενους «βομβιστές της Βοστώνης» (σ.σ. αναφερόταν στους αδερφούς Τσαρνάεφ που έκαναν την επίθεση στο Μαραθώνιο της Βοστώνης τον Απρίλιο του 2015).
«Είναι η χειρότερη συμφωνία όλων των εποχών» φέρεται να είπε ο Τραμπ αναφερόμενος στα όσα έχουν συμφωνήσει Τέρνμπουλ – Ομπάμα, πως δηλαδή οι ΗΠΑ θα δεχτούν 1.250 από τους δεκάδες χιλιάδες μετανάστες που βρίσκονται στα κέντρα κράτησης στην Αυστραλία. «Αυτό θα με σκοτώσει πολιτικά» είπε ο Τραμπ και φυσικά tweet-αρε γι’ αυτό! «Το πιστεύετε; Η κυβέρνηση Ομπάμα συμφώνησε να πάρει χιλιάδες παράνομους μετανάστες από την Αυστραλία. Γιατί; Θα μελετήσω αυτή την ηλίθια συμφωνία!»
Do you believe it? The Obama Administration agreed to take thousands of illegal immigrants from Australia. Why? I will study this dumb deal!
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) February 2, 2017
«Δεν τους θέλω αυτούς τους ανθρώπους» φέρεται επίσης να είπε στον Αυστραλό πρωθυπουργό, αλλά μετά δεσμεύτηκε πως είναι πρόθεσή του να τηρήσει τη συμφωνία… Όταν ο Τέρνμπουλ του είπε πως δεν πρέπει οι ΗΠΑ να δεχτούν όλους τους πρόσφυγες που προβλέπεται από τη συμφωνία αλλά να τους επιτρέψει να περάσουν από τη διαδικασία ελέγχου, ο Τραμπ «υποσχέθηκε» ότι θα υποβάλει κάθε πρόσφυγα σε ακραία και λεπτομερή εξέταση.
Βέβαια, ο Αυστραλός πρωθυπουργός αρνήθηκε να σχολιάσει όταν ρωτήθηκε σχετικά. Είπε μόνο ότι τα τηλεφωνήματα αυτά είναι «ειλικρινή και εμπιστευτικά».
Ο Τέρνμπουλ δεν ήταν ο μοναδικός ηγέτης που γνώρισε το… ταπεραμέντο του Τραμπ. Σύμφωνα με την Washington Post, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε ανάλογη συμπεριφορά και προς άλλους ηγέτες από την ημέρα που ανέλαβε την προεδρία. Ανάμεσά τους ο ηγέτης του Μεξικό. Οι σχέσεις τους είναι τεταμένες άλλωστε εξαιτίας του τείχους που θέλει να χτίσει ο Τραμπ στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό.
«Έχεις ένα σωρό κακούς (σ.σ. bad hobres η φράση του, κακούς ανθρώπους) εκεί κάτω. Δεν κάνεις αρκετά για να τους σταματήσεις. Νομίζω ότι ο στρατός σου φοβάται. Ο δικός μας δεν φοβάται, οπότε ίσως τους στείλω εκεί κάτω να το τακτοποιήσουν» φέρεται να είπε ο Τραμπ στον πρόεδρο του Μεξικού Ενρίκε Πένια Νιέτο!
Η εφαρμογή της συμφωνίας αυτής με την Αυστραλία συμφωνήθηκε στα τέλη του 2016, από την πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, μετά την πρακτική στρατιωτική υποστήριξη που παρείχε το Σίδνεϊ στους Αμερικανούς στρατιώτες για τους πολέμους τόσο του Αφγανιστάν, όσο και του Ιράκ.
Στο πλαίσιο εφαρμογής της συμφωνίας, η Ουάσιγκτον συμφώνησε να επανεγκαταστήσει περισσότερους από 1.250 πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν αιτηθεί άσυλο και διαμένουν στα ειδικά κέντρα που έχουν οργανωθεί για τη φιλοξενία τους, στον Ειρηνικό. Σε ανταπόδοση, η Αυστραλία θα επανεγκαταστήσει πρόσφυγες από το Ελ Σαλβαδόρ, τη Γουατεμάλα και την Ονδούρα.
Τα κέντρα κράτησης προσφύγων και μεταναστών που έχει οργανώσει η Αυστραλία σε νησιά του Ειρηνικού έχουν βρεθεί στο επίκεντρο σκληρής κριτικής από τον ΟΗΕ, ενώ αρκετοί από τους πρόσφυγες και μετανάστες προέρχονται από το Αφγανιστάν, το Ιράκ, αλλά και το Ιράν.
Πέρα από την εφαρμογή της συμφωνίας, το ουσιαστικό ζήτημα στο πλαίσιο των διμερών σχέσεων ΗΠΑ-Αυστραλίας είναι η στρατηγική σημασία της συνεργασίας τους για τη διατήρηση της ειρήνης, της σταθερότητας, αλλά και της ευημερίας, στην ευρύτερη περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού.
Με πληροφορίες και από Sydney Morning Herald και ΑΠΕ – ΜΠΕ