Σύμφωνα με την ειδησεογραφική ιστοσελίδα AllAfrica.com, κάτοικοι της περιοχής ανταποκρίθηκαν στην έκκληση του Υπουργείου Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου -με την υπόσχεση ότι δεν θα υπάρξουν νομικές συνέπειες για όσους επιστρέψουν τα κλοπιμαία– και παρέδωσαν μέρος από τα περίπου 1.050 αρχαία έργα που αφαιρέθηκαν από το αιγυπτιακό μουσείο.
Ο υπουργός Αρχαιοτήτων Μοχάμεντ Ιμπραήμ πληροφόρησε ότι το υπουργείο έχει επανακτήσει, μεταξύ άλλων, 25 χρυσά νομίσματα, και ότι έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα ώστε το Μουσείο να μπορέσει να επαναλειτουργήσει τουλάχιστον τμηματικά. Επίσης, σύμφωνα με την ιστοσελίδα, ο κ. Ιμπραήμ δήλωσε ότι έχουν ήδη πραγματοποιηθεί οι απαιτούμενες προετοιμασίες και πως τα μεγάλα αντικείμενα ήδη εκτίθενται.
Η πρωτοφανής λεηλασία στο Μουσείο Μαλάουι, που βρίσκεται στην πόλη Μίνια της ‘Ανω Αιγύπτου, περίπου 300 χλμ. νότια του Καΐρου, ξεκίνησε πριν από περίπου δύο βδομάδες, στον απόηχο της κρίσης που ξέσπασε ανάμεσα στον αιγυπτιακό στρατό και στους οπαδούς του ανατραπέντος ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι.
Το Μουσείο κατασκευάστηκε το 1963 για να στεγάσει τα αντικείμενα από τις ανασκαφές που διενεργούνται στις γύρω αρχαιολογικές θέσεις. Σύμφωνα μάλιστα με την ιστοσελίδα του περιοδικού National Geographic, από τα 1.089 έργα που εκτίθεντο στο Μουσείο (πολλά από τα οποία είναι αναντικατάστατα και μη μελετημένα), εκλάπησαν περίπου τα 1.050. Το διώροφο κτήριο στέγαζε μια μεγάλη γκάμα αρχαιοτήτων, όπως μούμιες ζώων, αναθηματικά και λατρευτικά αντικείμενα, ξύλινα φέρετρα, περιδέραια από λίθινες πέτρες, νεκρικές μάσκες, φυλακτά και πολλά κτερίσματα.
Μεταξύ των κλαπέντων, ήταν κι ένα άγαλμα της κόρης του φαραώ Ακενατών, ένα αριστούργημα, σύμφωνα με τους ειδικούς, επίσης χρυσά και χάλκινα ελληνορωμαϊκά νομίσματα, καθώς και κεραμικά και χάλκινα αγάλματα ιερών ζώων του θεού Θωθ, ο οποίος συχνά απεικονιζόταν με το κεφάλι ίβιδας ή μπαμπουίνου.
Αμέσως μετά τη λεηλασία στο Μουσείο Μαλάουι, αιγυπτιολόγοι στράφηκαν προς τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ώστε να δημοσιευτούν τα κλαπέντα και να προειδοποιηθούν έμποροι και συλλέκτες. Επικεφαλής της προσπάθειας αυτής είναι η ομάδα «Egypt’s Heritage Task Force» στο Facebook, στις σελίδες της οποίας υπάρχουν εκατοντάδες φωτογραφίες από τους πρόσφατους βανδαλισμούς, καθώς και από τις αρχαιότητες που εκλάπησαν.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Βενιζέλος: Να επενδύσουμε στη σταθερότητα στην Αίγυπτο – Η συνάντηση με τον Αιγύπτιο πρέσβη
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Απαγόρευση κυκλοφορίας στην Αίγυπτο με στόχο να αποκασταθεί η ασφάλεια
Διαδηλώσεις των οπαδών του Μόρσι σε όλη την Αίγυπτο για την “Παρασκευή των Μαρτύρων” – ΦΩΤΟ