Τρίτη, 5 Νοε.
15oC Αθήνα

Αιματηρά επεισόδια στις βουλευτικές εκλογές του Ιράκ

Αιματηρά επεισόδια στις βουλευτικές εκλογές του Ιράκ

Bίαιες επιθέσεις και επεισόδια που είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 11 άνθρωποι και άλλοι 26 να τραυματιστούν σημάδεψαν τις βουλευτικές εκλογές στο Ιράκ.

Σε ένα χωριό στα βόρεια του Κιρκούκ δύο μέλη της εφορευτικής επιτροπής σκοτώθηκαν και άλλοι δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν σε δύο εκρήξεις, όπως ανακοίνωσε ο στρατηγός Μοχάμεντ Χάλαφ αλ Ντουλάιμι. Στα βόρεια της Βαγδάτης, αντάρτες κατέλαβαν ένα εκλογικό τμήμα και το ανατίναξαν, αφού προηγουμένως το είχαν εκκενώσει απομακρύνοντας τους εργαζομένους και τους ψηφοφόρους.

Τις δύο τελευταίες ημέρες σε ταραχές και βίαια επεισόδια που στις περισσότερες περιπτώσεις σχετίζονται με τις εκλογές έχουν σκοτωθεί περίπου 90 άνθρωποι.

Στην πρωτεύουσα πάντως η κατάσταση ήταν ήρεμη μέχρι αργά το πρωί. Από το βράδυ της Τρίτης έχουν αναπτυχθεί στην πόλη ισχυρές δυνάμεις ασφαλείας για να αποτρέψουν τυχόν επιθέσεις ενώ έχει απαγορευτεί και η κυκλοφορία των αυτοκινήτων. Στους δρόμους έχουν στηθεί φυλάκια ελέγχου και οι κάτοικοι πηγαίνουν με τα πόδια στα εκλογικά τμήματα για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Οι κάλπες άνοιξαν στις 7 το πρωί και θα κλείσουν στις 18:00. Δικαίωμα ψήφου έχουν περίπου 20 εκατομμύρια άνθρωποι που καλούνται να επιλέξουν τους 328 νέους βουλευτές του κοινοβουλίου μεταξύ 9.000 υποψηφίων.
Η διαδικασία εξελίσσεται σχετικά ομαλά στις κεντρικές και νότιες επαρχίες της χώρας. Ωστόσο, στις περιοχές όπου πλειοψηφούν οι σουνίτες, όπως στις επαρχίες Σαλαχουντίν και Ντιγιάλα, η συμμετοχή μέχρι στιγμής είναι χαμηλή αφού συχνά οι κάτοικοι φοβούνται μήπως προκαλέσουν τόσο τις δυνάμεις ασφαλείας όσο και τους ακραίους ισλαμιστές αντάρτες του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ) που έχουν απειλήσει ότι θα σκοτώσουν όποιον τολμήσει να ψηφίσει.

Στο Ραμάντι λιγοστοί ψηφοφόροι αποτόλμησαν να πάνε στα εκλογικά τμήμα αργά το πρωί. Στις στέγες των σχολείων που χρησιμοποιούνται ως εκλογικά τμήματα έχουν αναπτυχθεί ελεύθεροι σκοπευτές ενώ στρατιώτες και αστυνομικοί περιπολούν στους δρόμους. Η εκλογική επιτροπή παραδέχτηκε ότι μπορεί να διοργανώσει εκλογές μόνο στο 70% της επαρχίας Άνμπαρ, χωρίς να προσμετρά τη Φαλούτζα στο ποσοστό αυτό.

Εκτός από τις απειλές του ΙΚΙΛ, ένας εξέχων σουνίτης ιερωμένος, ο Σέιχ Άμπντουλ Μάλικ αλ Σάαντι, που κατάγεται από την επαρχία Άνμπαρ, κάλεσε τους Ιρακινούς να μην ψηφίσουν μετά τις “παραβάσεις, τη νοθεία και την τρομοκράτηση των ψηφοφόρων” υπέρ “ενός κόμματος” που, όπως υποστηρίζει, έγινε την Δευτέρα, όταν ψήφισαν προκαταβολικά οι άνδρες του στρατού και της αστυνομίας.

Από την άλλη, στον ημιαυτόνομο βορρά του Ιράκ, οι Κούρδοι ψηφοφόροι αντιμετωπίζουν τις εκλογές ως ευκαιρία να στείλουν ένα μήνυμα στη Βαγδάτη ότι θα υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους. Οι δύο πλευρές διαφωνούν για το ποιος έχει το δικαίωμα να εξάγει το κουρδικό πετρέλαιο και το πόση θα είναι η συνεισφορά του ιρακινού Κουρδιστάν στον κρατικό προϋπολογισμό.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός, ο σιίτης Νούρι αλ Μάλικι, ψήφισε νωρίς το πρωί στο ξενοδοχείο Rachid, στην καρδιά της οχυρωμένης “πράσινης ζώνης” της Βαγδάτης και εμφανίστηκε σίγουρος για τη νίκη του στις εκλογές. Ο 63χρονος Μάλικι και ο Συνασπισμός για το Κράτος Δικαίου που τον στηρίζει θεωρούνται φαβορί των εκλογών αυτών.

Δεν είναι ωστόσο βέβαιο ότι θα καταφέρει να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία για να σχηματίσει κυβέρνηση. Είναι επίσης υπαρκτό το ενδεχόμενο οι διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης να διαρκέσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι προηγούμενες βουλευτικές εκλογές διεξήχθησαν τον Μάρτιο του 2010 και η κυβέρνηση ορκίστηκε σχεδόν δέκα μήνες αργότερα, τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εκρήξεις με νεκρούς μία εβδομάδα πριν τις εκλογές στο Ιράκ

Τουλάχιστον 16 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επιθέσεις στο κεντρικό Ιράκ

Τρείς νεκροί και 9 τραυματίες από επίθεση αυτοκτονίας στο Ιράκ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε