Κόσμος

Αιματηρές επιθέσεις στη Βαγδάτη με 60 νεκρούς και 140 τραυματίες

Παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο ανατινάχθηκε σε πολυσύχναστο δρόμο μιας πόλης του βορείου Ιράκ σκοτώνοντας τουλάχιστον δέκα ανθρώπους και τραυματίζοντας 45, ενώ συνολικά έχασαν σημέρα τη ζωή τους 60 και τραυματίστηκαν 140 σε επιθέσεις στη Βαγδάτη.

Σημειώθηκαν εννιά εκρήξεις με στόχο αγορές και πολυσύχναστους εμπορικούς δρόμους, δήλωσαν οι πηγές αυτές. Οι βομβιστικές επιθέσεις, που φαίνεται πως ήταν συντονισμένες, ήταν παρόμοιες με τις επιθέσεις που σημειώθηκαν στη Βαγδάτη την Τρίτη και στις οποίες έχασαν τη ζωή τους 50 άνθρωποι.

Οι επιθέσεις έχουν αυξηθεί με γεωμετρική πρόοδο στο Ιράκ από τις αρχές του 2013, με περισσότερους από 1.000 νεκρούς τον Ιούλιο, που ήταν ο υψηλότερος μηνιαίος απολογισμός από το 2008, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.

Σουνίτες ισλαμιστές μαχητές ανακτούν ορμή στην εξέγερσή τους ενάντια στην κυβέρνηση, της οποίας ηγούνται σιίτες, και έχουν ενθαρρυνθεί από τον εμφύλιο πόλεμο στη γειτονική Συρία που έχει αναζωπυρώσει τις εντάσεις σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή.

Εκτός από τη Βαγδάτη, βομβιστής αυτοκτονίας πυροδότησε το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε σε πολυσύχναστο δρόμο στην πόλη Τουζ Χουρμάτο, 170 χλμ βόρεια της πρωτεύουσας, σκοτώνοντας τουλάχιστον δέκα ανθρώπους και τραυματίζοντας 45, δήλωσαν ιατρικές και αστυνομικές πηγές.

Η Τουζ Χουρμάτο βρίσκεται σε μια ιδιαίτερα βίαιη περιοχή στην οποία διεκδικούν τη δικαιοδοσία τόσο η κεντρική κυβέρνηση όσο και το αυτόνομο Ιρακινό Κουρδιστάν.

Η αστυνομία πιστεύει πως ο βομβιστής προσπαθούσε να φθάσει στα τοπικά γραφεία ενός κουρδικού κόμματος, αλλά δεν κατάφερε να φθάσει στο κτίριο λόγω των αυξημένων μέτρων ασφαλείας στην περιοχή, δήλωσε αστυνομική πηγή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συνεχίζονται οι βομβιστικές επιθέσεις σε αγορές και δρόμους του Ιράκ με 25 νεκρούς

Ιράκ: 9 στρατιώτες νεκροί σε επιχείρηση εναντίον της Αλ Κάιντα

Πάνω από 1.000 οι νεκροί στο Ιράκ τον Ιούλιο

Το Ιράκ ζητά επειγόντως τον “Θόδωρο” – 3000 νεκροί σε 100 μερες από εκρήξεις

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Κηδεία Πάπα Φραγκίσκου: Στην πρώτη σειρά ο Ντόναλντ Τραμπ με τη Μελάνια και ανάμεσα σε δύο από τους πιο στενούς συμμάχους του Ζελένσκι
Στα αριστερά της Μελάνια Τραμπ, κάθεται ο Πρόεδρος της Εσθονίας, Άλαρ Κάρις, ενώ στα δεξιά του Τραμπ ο Φινλανδός Πρόεδρος, Αλεξάντερ Στουμπ
REUTERS
Κάστρο Scaligero: Το επιβλητικό μεσαιωνικό φρούριο μέσα στην μεγαλύτερη λίμνη της Ιταλίας
Το «αβύθιστο κάστρο», όπως το αποκαλούν οι ντόπιοι, χτίστηκε τον 13ο αιώνα από την οικογένεια Scaligeri, μια ισχυρή οικογένεια ευγενών και ηγεμόνων, που κυβερνούσε τη Βερόνα εκείνη την εποχή
Scaligero Castle aerial panoramic view. Scaligero Castle is a fortress in the historical center of Sirmione town at the Garda Lake in Italy
Το Ισραήλ αναχαίτισε πύραυλο από την Υεμένη – «Εξουδετερώθηκε πριν εισέλθει στην ισραηλινή επικράτεια»
«Μετά τις σειρήνες που ήχησαν σε διάφορες περιοχές του Ισραήλ, αναχαιτίστηκε πύραυλος που εξαπολύθηκε από την Υεμένη», αναφέρει ο ισραηλινός στρατός σε ανακοίνωσή του
Οι Χούθι της Υεμένης
Η ιστορία του καμεραμάν που σκότωσε τον βιαστή του γιου του μπροστά στις κάμερες και αναδείχθηκε σε λαϊκό ήρωα
Ο 40χρονος εικονολήπτη Γκάρι Πλοσέ εκτέλεσε με μία σφαίρα στον κεφάλι τον Τζεφ Ντουσέ, τον δάσκαλο καράτε που είχε απαγάγει και κακοποιήσει σεξουαλικά τον 11χρονο γιο του Τζόντι
Τζόντι Πλοσέ