Παρασκευή, 4 Οκτ.
22oC Αθήνα

Αιματοβαμμένες εκλογές στο Μπανγκλαντές

Αιματοβαμμένες εκλογές στο Μπανγκλαντές

Έξι άνθρωποι έχουν σκοτωθεί μετά την έναρξη της ψηφοφορίας για τις βουλευτικές εκλογές, ενώ οπαδοί της αντιπολίτευσης επιτέθηκαν σε τουλάχιστον 200 εκλογικά κέντρα.

Τουλάχιστον έξι άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε βίαια επεισόδια στο Μπανγκλαντές μετά την έναρξη της ψηφοφορίας για τις βουλευτικές εκλογές, τις οποίες μποϊκοτάρει η αντιπολίτευση, ενώ υπάρχουν και καταγγελίες για νοθεία.

Οι αρχές ανέστειλαν την εκλογική διαδικασία σε τουλάχιστον 139 κέντρα σε σύνολο 18.000 αφού διαδηλωτές επιτέθηκαν εναντίον τους και πήραν τις κάλπες για να εμποδίσουν τη διεξαγωγή των εκλογών, ενώ από το Σάββατο το βράδυ έχουν σημειωθεί επιθέσεις σε περισσότερα από 200 εκλογικά κέντρα.

Η φετινή χρονιά ήταν η πιο αιματηρή για το Μπανγκλαντές από το 1971, οπότε κήρυξε την ανεξαρτησία του, με έως και 500 νεκρούς

Ένας εκλογικός αξιωματούχος έχασε τη ζωή του όταν διαδηλωτές επιτέθηκαν εναντίον ενός εκλογικού κέντρου στο βόρειο Μπανγκλαντές, λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες. Οπαδοί του αντιπολιτευόμενου συνασπισμού υπό το Εθνικιστικό Κόμμα του Μπανγκλαντές (BNP) φέρονται να πέταξαν βόμβες μολότοφ στο εκλογικό κέντρο της πόλης Τακουργκαόν, 450 χιλιόμετρα βόρεια της Ντάκα.  Ο αξιωματούχος πέθανε αργότερα, αφού διακομίστηκε σε νοσοκομείο, δήλωσε ο διοικητής της τοπικής αστυνομίας. Από την επίθεση τραυματίστηκαν πέντε αστυνομικοί, ενώ ανεστάλη η εκλογική διαδικασία στο συγκεκριμένο κέντρο.

Η αστυνομία πυροβόλησε όταν διαδηλωτές προσπάθησαν να καταλάβουν ένα εκλογικό κέντρο στην πόλη Σοναγκάζι στην επαρχία Φένι, 140 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Ντάκα, με αποτέλεσμα ένας διαδηλωτής να σκοτωθεί.

Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν στις βόρειες επαρχίες Ρανγκπούρ και Νιλφαμάρι σε συγκρούσεις μεταξύ της αστυνομίας και οπαδών της αντιπολίτευσης.

Ψηφίζουν οι μισοί

Τα εκλογικά κέντρα άνοιξαν μόνο στις 147 από τις 300 εκλογικές περιφέρειες, ενώ έχουν κληθεί να ψηφίσουν μόλις 44 εκατομμύρια άνθρωποι σε σύνολο 92 εκατομμυρίων ψηφοφόρων. Στις υπόλοιπες περιφέρειες υπάρχει μόνο ένας υποψήφιος που πρόσκειται στο κόμμα της Λαϊκής Ένωσης της πρωθυπουργού Σέιχ Χασίνα Ουαζέντ, οπότε δεν κρίθηκε απαραίτητο να διεξαχθεί ψηφοφορία.

Η συμμετοχή στις εκλογές ενδέχεται να είναι μικρότερη από το 26% που είχε καταγραφεί το 1996 σε μια εκλογική αναμέτρηση που είχε σημαδευτεί από τη νοθεία.

«Αυτή είναι μια νεκρή εκλογή στην οποία οι περισσότεροι από τους υποψήφιους του κυβερνώντος κόμματος εκλέγονται χωρίς αντίπαλο. Η κυβέρνηση θα είναι υπεύθυνη για την διεξαγωγή μιας εκλογικής διαδικασίας που μοιάζει με φάρσα», δήλωσε ο Μοέν Χαν μέλος του BNP.

Εξάλλου τουλάχιστον έξι άνθρωποι τραυματίστηκαν όταν αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί εξερράγησαν έξω από δύο εκλογικά κέντρα στη Ντάκα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε