Κυριακή, 28 Ιουλ.
28oC Αθήνα

Αισιοδοξία στις ΗΠΑ: Μπορεί να διασωθεί το ευρωπαϊκό μέλλον της Ουκρανίας

Αισιοδοξία στις ΗΠΑ: Μπορεί να διασωθεί το ευρωπαϊκό μέλλον της Ουκρανίας

Οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι είναι δυνατό να διασωθεί το «ευρωπαϊκό μέλλον» της Ουκρανίας και ότι ο πρόεδρος της χώρας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, πρέπει να ηγηθεί της προσπάθειας αυτής, δήλωσε σήμερα η αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών, Βικτόρια Νούλαντ, που πραγματοποιεί επίσκεψη στο Κίεβο.

Έπειτα από μια συνάντηση με τον Γιανουκόβιτς, η Νούλαντ δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Ξεκαθαρίσαμε επίσης ότι πιστεύουμε πως υπάρχει τρόπος η Ουκρανία να εξέλθει (από το αδιέξοδο) και πως είναι ακόμη δυνατό να διασωθεί το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας. Θέλουμε να δούμε τον πρόεδρο να ηγείται της προσπάθειας αυτής, η οποία θα απαιτήσει τη λήψη άμεσων μέτρων ασφαλείας».

Η Νούλαντ σημείωσε ότι είχε μια «σκληρή αλλά ρεαλιστική συζήτηση» με τον Γιανουκόβιτς που διήρκησε πάνω από δύο ώρες. «Ξεκαθάρισα με τον πιο άμεσο τρόπο ότι όσα συνέβησαν χθες βράδυ (…) είναι απολύτως απαράδεκτα για μια ευρωπαϊκή χώρα και για μια δημοκρατική χώρα», υπογράμμισε η αμερικανίδα υφυπουργός.

Σήμερα το πρωί οι δυνάμεις ασφαλείας άρχισαν να αποσύρονται από τον καταυλισμό που είχαν στήσει οι διαδηλωτές.
Η αστυνομία εγκατέλειψε τις θέσεις της γύρω από τον κυριότερο καταυλισμό των διαδηλωτών στην πλατεία Ανεξαρτησίας και απομακρύνθηκε από τα κυβερνητικά κτίρια που έχουν καταλάβει οι διαδηλωτές που αντιτίθενται στην απόφαση του ουκρανού προέδρου να μην υπογράψει μια συμφωνία σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση και αντ’ αυτού να συσφίξει τις σχέσεις της χώρας με τη Ρωσία.

«Οι ΗΠΑ εκφράζουν τον αποτροπιασμό τους για την απόφαση των ουκρανικών αρχών να αντιμετωπίσουν τους ειρηνικούς διαδηλωτές με αστυνομικές δυνάμεις, μπουλντόζες και γκλομπ, αντί με σεβασμό για τα δημοκρατικά τους δικαιώματα και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον βρίσκεται μαζί με την υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ στο Κίεβο στο πλαίσιο μιας επιθετικής εκστρατείας προσέλκυσης της Ουκρανίας προς τη Δύση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κίεβο: Η προσευχή του διαδηλωτή μπροστά στα ΜΑΤ – Άγρια επεισόδια

Αντικυβερνητικοί διαδηλωτές “γκρέμισαν” το άγαλμα του Λένιν στο Κίεβο – ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Η αντιπολίτευση επιδιώκει τη συγκέντρωση 1 εκατ. διαδηλωτών στο Κίεβο

Απορρίφθηκε η πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης στην Ουκρανία

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε