Τρίτη, 23 Ιουλ.
30oC Αθήνα

Άμεση «απάντηση» Άσαντ στο τελεσίγραφο Κέρι: Αν μας επιτεθείτε, να περιμένετε τα πάντα!

Άμεση «απάντηση» Άσαντ στο τελεσίγραφο Κέρι: Αν μας επιτεθείτε, να περιμένετε τα πάντα!

Με απειλές απάντησε ο Μπασάρ αλ Άσαντ στο τελεσίγραφο των ΗΠΑ να παραδώσει όλο το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας για να μην δεχτεί επίθεση.

Ο Σύρος πρόεδρος, όπως άλλωστε και ο Αμερικανός ομόλογός του, Μπαράκ Ομπάμα, επιδίδονται σε μαραθώνιο συνεντεύξεων για να πείσουν για τα επιχειρήματά τους σχετικά με το ενδεχόμενο επίθεσης στη Συρία.

Ο Άσαντ μίλησε στο αμερικανικό δίκτυο CBS και ξεκαθάρισε πως αν η Συρία δεχτεί επίθεση είναι έτοιμος να απαντήσει στρατιωτικά «με κάθε είδους μέσο». Και ερωτηθείς αν θα επιτεθεί σε αμερικανικούς στόχους στην περιοχή, η απάντηση ήταν «να περιμένετε τα πάντα».

Και άφησε να εννοηθεί πως οι ΗΠΑ δεν πρέπει να το… περιμένουν μόνο από τη Συρία. «Η συριακή κυβέρνηση δεν είναι ο μόνος παράγοντας στην περιοχή. Υπάρχουν διάφορες πλευρές, διάφορες θρησκευτικές ομάδες, διάφορες ιδεολογίες», πρόσθεσε ο Σύρος πρόεδρος.

Click4more: Δείτε ΕΔΩ το video με τη συνέντευξη Άσαντ

Ο Άσαντ αρνήθηκε ότι η κυβέρνησή του εμπλέκεται στην επίθεση με χημικά όπλα της 21ης Αυγούστου, όμως σημείωσε ότι ενδέχεται να τα χρησιμοποιήσει, «αν οι αντάρτες ή τρομοκράτες στην περιοχή, ή οποιαδήποτε άλλη ομάδα, διαθέτει χημικά όπλα. Δεν είμαι προφήτης, δεν μπορώ να σας πω τι θα συμβεί», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Άσαντ έστειλε μήνυμα και προς τα μέλη του Αμερικανικού Κογκρέσου που συνεδριάζουν την Τρίτη για να δώσουν ή όχι το «πράσινο φως» στον Μπαράκ Ομπάμα για την επέμβαση στη Συρία. Τους κάλεσε να «ζητήσουν από την κυβέρνηση αποδείξεις» για την επίθεση με χημικά στις 21ης Αυγούστου.

«Το Κογκρέσο θα ψηφίσει σε μερικές ημέρες και πιστεύω ότι έχει εκλεγεί από τον λαό για να τον εκπροσωπεί. Οι βουλευτές θα πρέπει λοιπόν να αναρωτηθούν: “Τι προσφέρουν οι πόλεμοι στην Αμερική; Τίποτα”», σημείωσε ο ίδιος. «Είναι ένας πόλεμος που είναι αντίθετος με τα συμφέροντα της Αμερικής. Γιατί; Είναι ένας πόλεμος που θα καταλήξει να υποστηρίζει την αλ Κάιντα και τους ανθρώπους που σκότωσαν Αμερικανούς την 11η Σεπτεμβρίου», κατέληξε ο Άσαντ.

Κέρι προς Άσαντ: παρέδωσε όλο το χημικό οπλοστάσιο σε μια εβδομάδα και δε θα επιτεθούμε

«Ας είστε διαφανείς», είπε χαρακτηριστικά. «Όλος ο κόσμος είναι απογοητευμένος από την κυβέρνηση» Ομπάμα, συνέχισε ο Άσαντ. «Ελπίζαμε ότι θα ήταν διαφορετική από αυτή του Μπους».

«Σε αυτή την υπόθεση ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι δεν διαθέτει καμία απόδειξη», εκτίμησε, αναφερόμενος και στα στοιχεία που είχε παρουσιάσει ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ για να αποδείξει την παρουσία όπλων μαζικής καταστροφής στο Ιράκ πριν την επέμβαση στη χώρα το 2003: «Όταν παρουσίασε τα στοιχεία, ήταν ψευδή».

«Από την περιοχή όπου λένε ότι η κυβέρνηση χρησιμοποίησε χημικά όπλα δεν υπάρχουν παρά βίντεο, φωτογραφίες και καταγγελίες. Δεν ήμασταν εκεί», κατήγγειλε ο Άσαντ , ο οποίος διερωτήθηκε: «Πώς μιλάς για κάτι χωρίς να υπάρχουν αποδείξεις; (…) Η κυβέρνησή μας δεν μιλά παρά μόνο όταν υπάρχουν αποδείξεις».

Ο πόλεμος των… συνεντεύξεων έχει ξεκινήσει ανάμεσα σε Άσαντ και Ομπάμα! Μόνο σήμερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα δώσει 6!

«Οι Ρώσοι έχουν εντελώς διαφορετικές αποδείξεις, σύμφωνα με τις οποίες οι πύραυλοι εκτοξεύθηκαν από περιοχές που ελέγχουν οι αντάρτες», υπογράμμισε ο Άσαντ.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, του απηύθυνε τελεσίγραφο μιας εβδομάδας. Ο Άσαντ σήκωσε το γάντι και τόνισε πως ο Αμερικανός υπουργός δεν έχει στοιχεία και όσα υποστηρίζει είναι απλά όσα πιστεύει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τελεσίγραφο Κέρι στον Άσαντ: Παρέδωσε τα χημικά και δεν κάνουμε επέμβαση

Βρετανία: Διπλωματική υποστήριξη στις ΗΠΑ για επέμβαση στη Συρία

Τουρκία: Φόβοι για τρομοκρατικό χτύπημα λόγω Συρίας

Το Ισραήλ ανέπτυξε αντιπυραυλική ασπίδα

“Κόλαση πυρός” για τρεις μέρες στη Συρία – Οι χάρτες της επίθεσης που δεν θ΄ αργήσει

Ιράν: Παράνομη μία επιχείρηση στη Συρία

Το Ισραήλ θα ενημερωθεί “ώρες πριν αρχίσει η επίθεση στη Συρία”

Αποκαλυπτικός ο Πάπας: Οι πόλεμοι γίνονται για να πωλούνται όπλα

Συρία: Τα 13 video του Ομπάμα και ο «αθώος» Άσαντ

Η Αμερική σχεδιάζει επιχείρηση 72 ωρών στη Συρία

Συριακά μαχητικά πάνω από την Κύπρο – ΦΩΤΟ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε