Ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών για την προεδρία της Γαλλίας ξεκαθάρισε, λίγες μέρες πριν τον πρώτο γύρο των εκλογών, πως θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να εμποδίσει την εφαρμογή του δημοσιονομικού συμφώνου που προωθεί η Γερμανία, αν αυτό δεν περιέχει μέτρα για την ανάπτυξη. Και το είπε στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.
“Αν το σύμφωνο δεν περιέχει μέτρα για την ανάπτυξη δεν θα μπορέσω να στηρίξω την επικύρωσή του από την Εθνοσυνέλευση. Το υποσχέθηκα στους Γάλλους και θα τηρήσω την υπόσχεσή μου”, υπογράμμισε ο Ολάντ.
“Έχω συναντηθεί με πολλούς ηγέτες ευρωπαϊκών κρατών. Δεν είναι πολλοί εκείνοι που δεν είναι ευχαριστημένοι με την οικονομική κατάσταση. Δεν είμαι ο μόνος”, πρόσθεσε.
Χαρακτήρισε δε “δημόσιες σχέσεις” το σχέδιο εισαγωγής στο σύνταγμα της Γαλλίας του χρυσού κανόνα για το όριο του δημόσιου χρέους, το οποίο υπερασπίζεται ο απερχόμενος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί.
Κι όταν ρωτήθηκε για την άρνηση της Άνγκελα Μέρκελ να συναντηθεί μαζί του στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, δεν έκρυψε την… κατανόησή του: “καταλαβαίνω πως υπάρχει μια αλληλεγγύη ανάμεσα στα διαφορετικά συντηρητικά στρατόπεδα της Ευρώπης”.
“Δεν λαμβάνω υπ’όψιν αυτά που συνέβησαν στην προεκλογική εκστρατεία: αν εκλεγώ, η πρώτη μου επίσκεψη θα είναι στη Γερμανία. Θα συναντηθώ με την κα Μέρκελ. Σε καιρούς μεγάλων κρίσεων, η Ευρώπη έχει ανάγκη από ένα γαλλο-γερμανικό δίδυμο”, είπε.
Παράλληλα, ο Φρανσουά Ολάντ, δήλωσε ότι δε θα προσαρμόσει την οικονομική του πολιτική στις προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την πορεία της ανάπτυξης της γαλλικής οικονομίας.
Έκθεση του ΔΝΤ προβλέπει ότι η ανάπτυξη της γαλλικής οικονομίας θα είναι χαμηλότερη από το αναμενόμενο κατά τη διάρκεια του 2013. Κάτι που μάλλον δε βρίσκει σύμφωνο τον σοσιαλιστή υποψήφιο.
“Τι λέει σήμερα το ΔΝΤ; Ότι στην Ευρώπη, που έχει τον χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στον κόσμο, μία ύφεση το 2012 και τα μέτρα λιτότητας, εάν εφαρμοσθούν, θα επιβαρύνουν περαιτέρω όχι μόνο τις προϋποθέσεις ανάπτυξης, αλλά ακόμη περισσότερο δεν θα επιτρέψουν την ανάταξη της δημοσιονομικής κατάστασης”, δήλωσε ο Ολάντ στο ραδιοφωνικό δίκτυο France Inter. “Και με ρωτάτε εάν θα υπερθεματίσω ως προς τη λιτότητα; Ε, όχι”, πρόσθεσε.
“Εάν τελικά επανεκλεγεί ο απερχόμενος πρόεδρος, θα έχουμε αυτό το μοντέλο, θα έχουμε αναιμική ανάπτυξη, διότι τίποτε δεν θα αλλάξει. Δεν μπορώ να αποδεχθώ ότι στο όνομα την αναγκαίας μείωσης των ελλειμμάτων, θα εφαρμοσθούν πολιτικές που επιβαρύνουν τις προϋποθέσεις της ανάπτυξης και δεν θα επιτρέψουν τη μείωση του χρέους”.
Σύμφωνα με το ΔΝΤ, η ανάπτυξη της γαλλικής οικονομίας το 2013 θα περιορισθεί στο 1%, σε ελαφρά υψηλότερο επίπεδο από τον μέσο όρο της ευρωζώνης (0,9%), αλλά πίσω από τη γερμανική οικονομία (1,5%), πρώτη σε μέγεθος οικονομία της Ευρώπης και κύριο εταίρο της Γαλλίας.
Τόσο ο Νικολά Σαρκοζί, όσο και ο Φρανσουά Ολάντ έχουν εκπονήσει τα οικονομικά τους προγράμματα με στόχο την ανάταξη των δημοσιονομικών μεγεθών επί της υπόθεσης ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της γαλλικής οικονομίας θα είναι 1,7% το 2013 και 2% κατά το ελάχιστο από το 2014 και μετά.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο Σιράκ θα ψηφίσει Ολάντ – Η γυναίκα του θα ψηφίσει Σαρκοζί
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Το τελευταίο όπλο του Σαρκοζί! Η πολιτική του φόβου
Ταυτόχρονες συγκεντρώσεις για Σαρκοζί και Ολάντ