Παρασκευή, 26 Ιουλ.
32oC Αθήνα

Αναξιόπιστες οι εκλογές στη Ζιμπάμπουε, υποστηρίζει η Βρετανία

Αναξιόπιστες οι εκλογές στη Ζιμπάμπουε, υποστηρίζει η Βρετανία

Η Βρετανία δήλωσε σήμερα ότι η επανεκλογή του προέδρου της Ζιμπάμπουε, Ρόμπερτ Μουγκάμπε, δεν μπορεί να θεωρηθεί αξιόπιστη αν δεν διεξαχθεί μια ανεξάρτητη έρευνα σχετικά με τις κατηγορίες για παρατυπίες κατά την ψηφοφορία.

Τα σχόλια της πρώην αποικιοκρατικής δύναμης που κυβερνούσε τη Ζιμπάμπουε μέχρι την ανεξαρτησία της, το 1980, έγιναν την ημέρα που ο 89χρονος Μουγκάμπε, ο γηραιότερος ηγέτης της Αφρικής και ένας απ’ αυτούς με τη μακρότερη θητεία, ορκίσθηκε ως πρόεδρος για μια άλλα πέντε χρόνια.

“Είμαι πεπεισμένος πως μια ανεξάρτητη έρευνα των όποιων κατηγοριών για εκλογικές παρατυπίες απαιτείται για να θεωρηθεί αξιόπιστο το αποτέλεσμα”, αναφέρει σε δήλωσή του ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ.

Την περασμένη εβδομάδα, το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης στη Ζιμπάμπουε, το Κίνημα για Δημοκρατική Αλλαγή (MDC), απέσυρε μια δικαστική προσφυγή του κατά του εκλογικού αποτελέσματος επειδή αμφέβαλε ότι θα ετύγχανε δίκαιης αντιμετώπισης.

Ο Χέιγκ εξέφρασε την “εξαιρετική ανησυχία” του για την απόφαση να αποσυρθεί η προσφυγή, λέγοντας ότι είναι απογοητευμένος από το γεγονός ότι η Νοτιοαφρικανική Αναπτυξιακή Κοινότητα επέλεξε να στηρίξει το εκλογικό αποτέλεσμα.

Ο Μουγκάμπε είπε την περασμένη εβδομάδα στους επικριτές της επανεκλογής του “να πάνε να κρεμαστούν”, καθιστώντας σαφές ότι δεν θα ανεχθεί αμφισβήτηση της νίκης του είτε από τη Δύση είτε από την αντιπολίτευση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Λονδίνο και Ουάσινγκτον αμφισβητούν τα αποτελέσματα των εκλογών στην Ζιμπάμπουε

Διαλύθηκε η Εθνική Ζιμπάπουε λόγω στημένων αγώνων

Βρετανός οικονομολόγος: “Η Ελλάδα θα γίνει Ζιμπάμπουε”

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε