Σάββατο, 6 Ιουλ.
30oC Αθήνα

Ανελέητος Ψυχρός Πόλεμος! Κλίντον: Ο Πούτιν θέλει να χαράξει ξανά τα σύνορα της Ευρώπης

Ανελέητος Ψυχρός Πόλεμος! Κλίντον: Ο Πούτιν θέλει να χαράξει ξανά τα σύνορα της Ευρώπης

Πριν μερικές μέρες, τον χαρακτήρισε Χίτλερ. Τώρα, μάλλον το πάει προς το… Στάλιν. Ο λόγος για τη Χίλαρι Κλίντον που εξαπέλυσε νέα επίθεση κατά του προέδρου της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, κατηγορώντας τον για επεκτατικές βλέψεις.

ΗΠΑ και Ρωσία έχουν μπει για τα καλά σε λογική Ψυχρού Πολέμου, με την απόσχιση της Κριμαίας από την Ουκρανία μετά το δημοψήφισμα να είναι μόνο η αφορμή.

Η Χίλαρι Κλίντον ως πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αλλά κυρίως ως πολιτικός που θέλει να διεκδικήσει το χρίσμα των Δημοκρατικών και κατ’ επέκταση την προεδρία της χώρας στις εκλογές του 2016, παίζει σημαντικό ρόλο στον επικοινωνιακό “πόλεμο”.

«Ελπίζω να μην κάνει ένα νέο Ψυχρό Πόλεμο – Κανείς δεν το θέλε αλλά αυτό εξαρτάται από τον Πούτιν» – Χίλαρι Κλίντον

Πριν μερικές μέρες, είχε συγκρίνει τον Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Αδόλφο Χίτλερ, σχόλιο που αναγκάστηκε να “μαζέψει” αλλά μάλλον δεν μετάνιωσε ποτέ. Τώρα, από τον Καναδά όπου βρίσκεται, είπε πως ο Ρώσος πρόεδρος προσπαθεί να «ξαναγράψει» τα σύνορα της Ανατολικής Ευρώπης.

«Η Κριμαία , στη “η λογική του Πούτιν”, ήταν πάντα μέρος της Ρωσίας», δήλωσε η Κλίντον κατά τη διάρκεια συνεδρίου που διοργανώθηκε από το Εμπορικό Επιμελητήριο του Μόντρεαλ. «Αυτή η λογική θα μπορούσε να επεκταθεί όχι μόνο σε άλλες περιοχές της Ουκρανίας, αλλά και σε άλλες περιοχές της Εσθονίας, της Λιθουανίας, της Λετονίας, της Υπερδνειστερίας. Υπάρχουν πολλά μέρη όπου βρίσκονται άτομα που προέρχονται από εθνοτικές ομάδες Ρώσων ή ρωσόφωνων», τόνισε η πρώην ΥΠΕΞ των Ηνωμένων Πολιτειών.

Μετά την Ουκρανία και την υπόθεση της Κριμαίας και άλλες χώρες θα μπορούσαν να «αντιμετωπίσουν μια ρωσική μετωπική επίθεση», προειδοποίησε η Χίλαρι Κλίντον. «Ο Πούτιν προσπαθεί να ξαναγράψει τα σύνορα της Ευρώπης μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», είπε χειροκροτούμενη από ένα ακροατήριο, περίπου 4.300 ατόμων.

Η Χίλαρι Κλιντον κάλεσε τους Ευρωπαίους να είναι λιγότερο εξαρτημένοι οικονομικά και ενεργειακά από τη Ρωσία, αναφέροντας ότι θέλει να δει «επιτάχυνση» της κατασκευής των αγωγών από το Αζερμπαϊτζάν και ενθαρρυνθούν νέες πηγές ενέργειας τοπικής παραγωγής , όπως το σχιστολιθικό φυσικό αέριο στην Πολωνία. «Οι Ρώσοι δεν μπορούν να εκφοβίσουν, αν δεν υπάρχει εξάρτηση από αυτούς», είπε.

Λαβρόφ σε Κέρι: Οι κυρώσεις δε θα μείνουν έτσι

Με «απάντηση» στις κυρώσεις που της επιβλήθηκαν απειλεί τη Δύση η Μόσχα, όπως διεμήνυσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ στον Αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι.

Λαβρόφ και Κέρι είχαν νέα τηλεφωνική επικοινωνία λίγες ώρες αφού ο Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε τη συνθήκη που κάνει τη χερσόνησο της Κριμαίας τμήμα της Ρωσίας.

«Οι κάτοικοι της Κριμαίας έκαναν μια δημοκρατική εκλογή σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και το Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών , την οποία η Ρωσία αποδέχεται και σέβεται» ανέφερε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών. «Οι κυρώσεις που έχουν επιβάλει οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι απαράδεκτες και δεν θα μείνουν χωρίς συνέπειες» αναφέρεται επίσης.

Από την πλευρά του ο Τζον Κέρι επανέλαβε τη θέση της Ουάσινγκτον ότι το δημοψήφισμα και η προσάρτηση της Κριμαίας είναι «παράνομη» και «απαράδεκτη», όπως δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζεν Ψάκι.

«Εμείς δεν το αποδεχόμαστε και γι αυτό θα συνεχίσει να υπάρχει κόστος και συνέπειες», είπε η Ψάκι στην καθημερινή ενημέρωση. «Συνεχίζουμε να προετοιμάζουμε πρόσθετες κυρώσεις και εξετάζουμε όλες τις επιλογές μας» συμπλήρωσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πούτιν: Αναπόσπαστο κομμάτι της Ρωσίας η Κριμαία

Τα μαζεύει η Χίλαρι για τον… Χίτλερ Πούτιν

Χίλαρι Κλίντον: Πούτιν όπως Χίτλερ!

Νεκρός Ουκρανός στρατιώτης από επίθεση σε βάση της Κριμαίας – “Πράσινο φως” από το Κίεβο για χρήση όπλων

Η Μόσχα απειλεί με αντίποινα την ΕΕ, μετά τις κυρώσεις σε Ρώσους αξιωματούχους

Βενιζέλος για Κριμαία: “Η εφαρμογή κυρώσεων είναι μήνυμα αποφασιστικότητας της ΕΕ”

Γιατσένιουκ: Η Ουκρανία δεν θέλει να μπει στο ΝΑΤΟ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε