Σάββατο, 26 Οκτ.
17oC Αθήνα

Angélique Cauchy: Η πρώην τενίστρια περιγράφει σε βιβλίο του 400 βιασμούς της από τον προπονητή της όταν ήταν ανήλικη

Angélique Cauchy: Η πρώην τενίστρια περιγράφει σε βιβλίο του 400 βιασμούς της από τον προπονητή της όταν ήταν ανήλικη

Στο βιβλίο της «Si un jour quelqu’un quelqu’un te fait du mal» (Αν μία μέρα κάποιος σε πληγώσει) η πρώην επαγγελματίας αθλήτρια του τένις Angélique Cauchy, η οποία βιάστηκε μεταξύ 12 και 14 ετών από τον προπονητή της Andrew Geddes, μιλάει για τη κόλαση και την χειραγώγηση στη διάρκεια αυτών των φρικτών δύο ετών.

Για το αποκαλυπτικό βιβλίο της για τους βιασμούς της ενώ έπαιζε τένις, που κυκλοφόρησε στις 9 Οκτωβρίου 2024 από τις εκδόσεις Stock, η 37χρονη σήμερα Angélique Cauchy μίλησε σε πρόσφατη συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο BFMTV.

«Αυτό το βιβλίο είναι για όλα τα παιδιά του χθες, για όλα τα παιδιά του σήμερα, για τον γιο μου, για να μην γίνει θύμα ή θύτης», δήλωσε. 

Το 2021, ο προπονητής της καταδικάστηκε σε 18 χρόνια φυλάκισης για τον «βιασμό και τη σεξουαλική επίθεση» τεσσάρων πρώην παικτριών του, ηλικίας μεταξύ 12 και 17 ετών μεταξύ 1999 και 2014.

Αυτά τα τραύματα έδωσαν αφορμή για τη δημιουργία ενός συλλόγου που μάχεται κατά της βίας κατά των παιδιών στον αθλητισμό και ενός βιβλίου «για [τον] γιο της. Έτσι ώστε να μην είναι ούτε θύμα ούτε θύτης».

Η Angélique Cauchy άρχισε να παίζει τένις σε ηλικία 6 ετών, στο κλαμπ δίπλα στο σπίτι της στο Domont (Val-d’Oise). Μέχρι τα 11 της χρόνια, έσπαγε όλα τα ρεκόρ, μπήκε στον σύλλογο Sarcelles – τον καλύτερο του νομού – και έγινε η Νο 2 παίκτρια junior της Γαλλίας.

Το 1999, όταν ήταν μόλις 12 ετών, γνώρισε τον νέο προπονητή τένις Andrew Geddes. Εκείνος ήταν 33 ετών εκείνη την εποχή. Αυτή ήταν η αρχή δύο χρόνων βασανιστηρίων για το νεαρό κορίτσι.

«Τα πάντα περιστρέφονταν γύρω του και ήταν το πιο σημαντικό πρόσωπο στον κόσμο για μένα. Προφανώς, μου πήρε πολύ καιρό για να συνειδητοποιήσω ότι, τελικά, ήταν ένας κακός άνθρωπος που ήθελε να με καταστρέψει και ότι δεν ήταν καθόλου αγάπη ή στοργή», εξήγησε στο France Info.

Η Astrid Mezmorian, θύμα του προπονητή Andrew Geddes μετά την Angélique Cauchy και ηλικίας 15 ετών τότε, επιβεβαίωσε στο France Info Sport το 2023 ότι ο προπονητής είχε ένα συγκεκριμένο σχέδιο.

«Είχε ένα πραγματικό modus operandi: πρώτα σε κολάκευε κάνοντάς σε να νιώθεις ξεχωριστή, στη συνέχεια σε υποβάθμιζε και μετά σου γινόταν εντελώς απαραίτητος μόλις σε απομόνωνε. Αυτό το άτομο γίνεται το παν για σένα, γιατί δεν σου είχε μείνει τίποτα άλλο», εξηγεί.

400 σεξουαλικές επιθέσεις και βιασμοί μέσα σε δύο χρόνια

Το καλοκαίρι του 2000, ο προπονητής προσφέρθηκε να πάει την Angélique Cauchy στο La Baule (Loire-Atlantique). Ήταν το χειρότερο δεκαπενθήμερο της ζωής της: η νεαρή κοπέλα έπεφτε θύμα βιασμών και επιθέσεων πολλές φορές την ημέρα. Τώρα υπολογίζει τον αριθμό των επιθέσεων και των βιασμών από τον προπονητή της σε 400.

Δύο χρόνια μετά η μητέρα της της χάρισε ένα καινούργιο τηλέφωνο και υποσχέθηκε στον εαυτό της ότι δεν θα απαντούσε πλέον στις κλήσεις του βιαστή της.

«Υπάρχουν δύο περίοδοι σε αυτά τα δύο χρόνια: υπάρχει ο πρώτος χρόνος του απόλυτου ελέγχου, όταν ήμουν η μαριονέτα του και η σκλάβα του στο σεξ. Και αυτός ο δεύτερος χρόνος που συνειδητοποιώ και αποφασίζω να μπει ένα τέλος». 

Στην αρχή του ακαδημαϊκού έτους 2001, ζήτησε αλλαγή προπονητή, πριν μετακομίσει σε άλλο σύλλογο την επόμενη χρονιά. Η Angélique Cauchy συνειδητοποιεί τώρα ότι «βίωσε περισσότερο την κυριαρχία, την υποταγή και τη βία στη σεξουαλική πράξη παρά την τρυφερότητα».

Δεν μιλούσε για τις επιθέσεις και τους βιασμούς που είχε υποστεί μέχρι χρόνια αργότερα, όταν μια μέρα η Astrid, ένα άλλο θύμα του Andrew Geddes, και συμπαίκτριά της στο τένις τής τηλεφώνησε και της ανακοίνωσε ότι θα τον κατήγγειλε. Η Angélique Cauchy με τη σειρά της προχώρησε σε καταγγελία τον Μάρτιο του 2014 και σταμάτησε οριστικά να παίζει τένις το 2017.

«Υπήρχε μία ομερτά όπου όλοι γνώριζαν»

Η πρώην τενίστρια εξακολουθεί να κατηγορεί τον εαυτό της που δεν μπόρεσε να καταγγείλει τον βιαστή της νωρίτερα.

«Η μέρα που σταμάτησε για μένα ήταν η μέρα που βίασε την Astrid για πρώτη φορά», λέει.

Συνολικά, τέσσερα κορίτσια έχουν πέσει θύματα του προπονητή.

Όμως νόμος της σιωπής βασίλευε στον κόσμο του αθλητισμού εκείνη την εποχή. 

«Υπήρχε ένα είδος ομερτά όπου όλοι γνώριζαν ότι αυτό που συνέβαινε ήταν ύποπτο. Επειδή οι άνθρωποι δεν ήταν σίγουροι, πίστευαν ότι δεν ήταν στο χέρι τους, αλλά στους γονείς. Αλλά είναι λάθος να μην προστατεύουμε τα παιδιά», δήλωσε στο France Info Sport το 2023.

Ωστόσο, αρκετοί άνθρωποι έγιναν μάρτυρες της βίας, ιδιαίτερα της ψυχολογικής βίας, που υπέστησαν η Angélique Cauchy και τα άλλα νεαρά κορίτσια. Αλλά «κανείς δεν του είπε ποτέ τίποτα για τη συμπεριφορά του. Έτσι, στο τέλος, νόμιζε ότι ήταν ο Θεός», δήλωσε η ίδια. 

Τελικά, το 2017, η πρώην τενίστρια ίδρυσε την ένωση Rebond, η οποία μάχεται κατά της βίας στον αθλητισμό.

Μιλάει επίσης για τις εμπειρίες της στο βιβλίο Si un jour quelqu’un te fait du mal.

«Η ιστορία της Angélique δεν είναι μια μεμονωμένη ιστορία. Ένα στα επτά παιδιά που ασχολούνται με τον αθλητισμό πέφτουν θύματα βίας. Μέσα από τη μαρτυρία της, μας προτρέπει να ακούσουμε, να πιστέψουμε και να προστατεύσουμε τα παιδιά».

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις