Σάββατο, 20 Ιουλ.
36oC Αθήνα

Άνοδος του δείκτη εμπιστοσύνης των Ιταλών καταναλωτών

Άνοδος του δείκτη εμπιστοσύνης των Ιταλών καταναλωτών

Αυξάνεται ο επίσημος δείκτης εμπιστοσύνης των ιταλών καταναλωτών, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Εθνικού Ινστιτούτου Στατιστικής Istat. Ο δείκτης τις πρώτες δυο εβδομάδες του Μαΐου ανήλθε στις 106,3 μονάδες, από 105,5 τον Απρίλιο.

Το Istat υπογραμμίζει ότι έχει αυξηθεί η αισιοδοξία σχετικά με την καθημερινή ζωή αλλά, έστω συγκρατημένα, για το μέλλον. Θετικότερες από ό,τι στο παρελθόν είναι και οι προσδοκίες για τη δυνατότητα αποταμίευσης. Τον Φεβρουάριο ο δείκτης δεν ξεπερνούσε τις 97,5 μονάδες.

«Δεν πρέπει να πιστέψουμε βάσει των στοιχείων αυτών του Εθνικού Ινστιτούτου Στατιστικής ότι πρόκειται να σημειωθεί αύξηση της ζήτησης», σχολίασε πάντως η ένωση καταναλωτών Codacons.

«Η άνοδος του δείκτη εμπιστοσύνης δείχνει μόνον ότι για τους περισσότερους πολίτες η κατάσταση δεν μπορεί απλούστατα να χειροτερέψει πέραν του σημείου όπου βρισκόμαστε ήδη», προσθέτει η ένωση καταναλωτών αυτή, για την οποία «η συρρίκνωση των πωλήσεων και των αγορών θα συνεχισθεί καθ’ όλο το 2014».

Οι ενώσεις καταναλωτών Confconsumatori και Adusbef υπενθυμίζουν ότι από το 2008 μέχρι σήμερα η αγοραστική δύναμη των ιταλικών οικογενειών μειώθηκε κατά 13,4% και κάνουν δυσοίωνες προβλέψεις και για την φετινή χρονιά. Όλες οι ενώσεις καταναλωτών ζητούν από την κυβέρνηση συμμαχίας του πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι πρωτοβουλίες με στόχο την ενίσχυση της εγχώριας ζήτησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ευρωεκλογές 2014: Ιταλία: Μεγάλη νίκη του Ρέντζι – Οριακά οι “φίλοι” του Τσίπρα

Ευρωεκλογές 2014: Ιταλία: “Όλοι μαζί θα βγούμε απ’ την κρίση”, λέει ο πρωθυπουργός Ρέντσι

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε